18.11.1999

Lisätietoja: Marjut Tuominen (09) 1734 3556, Merja Rönkä (09) 1734 3209
Vastaava tilastojohtaja: Ilkka Hyppönen

Kotimaisten matkailijoiden yöpymiset lisääntyivät syyskuussa

Kotimaisten matkailijoiden yöpymiset Suomen majoitusliikkeissä lisääntyivät syyskuussa 5 prosenttia, kun taas ulkomaisten matkailijoiden yöpymismäärä säilyi lähes edellisvuoden tasolla. Yöpymisten kokonaismäärä kasvoi 4 prosenttia. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen majoitustilaston ennakkotiedoista.

Viime vuoden syyskuusta alkanut venäläisten yöpymisvuorokausien lasku jatkui edelleen, mutta syyskuussa vähennys oli enää 13 prosenttia. Eniten lisääntyivät norjalaisten yöpymiset, 21 prosenttia. Ruotsalaisten ja saksalaisten yöpymisiä oli syyskuussa 17 prosenttia viimevuotista enemmän.

Hotellihuoneiden käyttöaste oli syyskuussa 55,6 prosenttia. Vuotta aiemmin se oli lähes sama, 55,2 prosenttia. Huoneiden käyttöaste oli maakunnista korkein Uudellamaalla (67,6 %). Oulussa ja Kittilässä päästiin yli 70 prosentin huonekäyttöasteeseen. Helsingin hotelleissa oli huoneista käytössä 75,9 prosenttia.

Hotellihuoneiden toteutunut keskihinta oli syyskuussa 424 markkaa, kun se vuotta aiemmin oli 400 markkaa.

Yöpymisten määrä kasvoi tammi-syyskuussa 3 prosenttia

Yöpymisten kokonaismäärä Suomen majoitusliikkeissä kohosi tammi-syyskuussa 12,4 miljoonaan, mikä oli 3 prosenttia enemmän kuin viime vuoden vastaavana aikana. Kotimaisten matkailijoiden yöpymiset lisääntyivät 4 prosenttia ja ulkomaisten matkailijoiden yöpymiset 2 prosenttia. Eniten yöpymiset lisääntyivät Kanta-Hämeessä (11,1 %) ja Pohjois-Pohjanmaalla (10,6 %).

Italialaisten ja norjalaisten yöpymisvuorokaudet lisääntyivät tammi-syyskuussa yli viidenneksen. Ranskalaisten yöpymisiä kirjattiin 16 prosenttia ja ruotsalaisten yöpymisiä 14 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Tilastokeskuksen majoitustilastoon sisältyvät majoitusliikkeet, joissa on vähintään kymmenen huonetta, mökkiä tai matkailuvaunupaikkaa.

Lähde: Matkailutilasto 1999, syyskuu. Tilastokeskus