Uutiset

18.4.2019 Kokeellinen pikaestimaatti: tuotanto kasvoi maaliskuussa 0,5 prosenttia edelliskuusta

Tilastokeskuksen uuden kokeellisen tilaston mukaan kansantalouden kausitasoitettu tuotanto kasvoi maaliskuussa 0,5 prosenttia helmikuusta. Vuoden takaiseen verrattuna kalenterikorjatun tuotannon kasvu oli 1,9 prosenttia.
Tutustu estimaattiin

18.4.2019 Vapaa-aika on yli puolelle suomalaisista erittäin tärkeä elämänalue

Työtä pitää Tilasto­keskuksen vapaa-aika­tutkimuksen mukaan erittäin tärkeänä vain reilu neljännes väestöstä, kirjoittaa Riitta Hanifi Tieto&trendit-artikkelissa.

18.4.2019 Liikuntatottumusten kehityksessä kielteistä ja myönteistä

Päivittäin liikuntaa harrastavien, mutta myös täysin liikuntaa harrastamattomien osuus on vähentynyt kaikissa ikäryhmissä vuoteen 2002 verrattuna. Kävelylenkkeily on edelleen suosituinta, voimaharjoittelun suosio on kasvanut eniten, kirjoittaa Timo Ruuskanen Tieto&trendit-artikkelissa.  

17.4.2019 Pääsiäisperinteet tilastoina

Kuinka paljon pääsiäisenä kulutetaan lampaanlihaa ja muita pääsiäisherkkuja? Entä paljonko tuotetaan pääsiäiskukkia? Olemme koonneet pääsiäiseen liittyviä tietoja ja tilastoja. Tutustu pääsiäistilastoihin

17.4.2019 Lapsiin kohdistuneita seksuaalirikoksia ilmoitetaan enemmän

Hyväksi­käytöksi luokiteltavat seksuaali­kokemukset ovat kuitenkin vähentyneet, kirjoittavat alan tutkijat Tieto&trendit-artikkelissa

16.4.2019 Huoneistotietojärjestelmästä yhteinen tietovaranto rakennetun ympäristön tilastointiin

Huoneistotietojärjestelmän jatkokehittämisellä on laaja-alaiset vaikutukset rakennetun ympäristön tilastointiin, kirjoittavat Paula Paavilainen ja Elina Vuorio Tieto&trendit-artikkelissa.

12.4.2019 Mikä on ero ulkomaalais- ja suomalaistaustaisten työllisyysasteissa?

Vastaus riippuu siitä, käytetäänkö rekisteri- vai haastattelupohjaista tilastoa, kirjoittavat Hanna Sutela ja Aura Pasila Tieto&trendit-blogissa.

11.4.2019 Tilastokeskus kannustaa nuoria tilastomenetelmien käyttöön

Tilastokeskus jakoi stipendejä lapsille ja nuorille, jotka hyödynsivät tilastomenetelmiä projekteissaan Luma-keskus Suomen StarT-hankkeessa. Yläkoulusarjan stipendin sai Pihtiputaan Putaanvirran koulun Kohotuskokeilu-projekti. Lastensarjan stipendi annettiin taipalsaarelaisen Satulaivan päiväkodin Mäenlaskututkimuksia-projektille.

11.4.2019 Lapset eivät lisää verotaakkaa – pikemminkin päinvastoin

Vaikuttaako lasten määrä perheiden kokonaisveroasteeseen? Kulutustutkimuksen aineiston perusteella ei, kirjoittaa Tuomas Parikka Tieto&trendit-artikkelissaan.

10.4.2019 Ulosottovelallisten määrä kasvussa – yhä suurempi osuus on naisia

Vuonna 2018 ulosotossa oli lähes 580 000 suomalaista, noin 80 000 enemmän kuin vuosikymmen sitten. Velkaantuneista yhä suurempi osa on naisia, ja naisilla myös ulosottovelan määrä on kasvanut huomattavasti kymmenessä vuodessa. (Tieto&trendit)

9.4.2019 Suomalainen hakee vaalitiedon vielä muualta kuin somesta

Vuoden 2015 eduskuntavaalien alla vain 12 prosenttia 16–89-vuotiaista haki yhteisöpalveluista tietoa puolueiden ja ehdokkaiden vaaliohjelmista. Vaalikoneet lisäävät vaalien kiinnostavuutta ja vaikuttavat etenkin nuorten valintoihin. (Tieto&trendit)

8.4.2019 Vuokramökeissä viime vuonna lähes 2,5 miljoonaa yöpymistä

Kotimaiset matkailijat yöpyivät vuokramökeissä 1 945 000 kertaa ja ulkomaiset matkailijat 539 000 kertaa. Suosituin kuukausi oli maaliskuu. Lue lisää tilastosta

8.4.2019 Palveluiden tilastointi harppoo eteenpäin – kirittävää riittää vielä

Palvelutuotannon volyymin kehityksestä saa nyt tietoa kuukausittain palvelualojen liikevaihtotietojen julkaisun yhteydessä. Saara Roine valottaa Tieto&trendit-blogissa, miksi palvelut eivät ole tilastoinnissa saaneet sellaista painoa, joka niillä taloudessa on ollut.

8.4.2019 Raportti: Globalisaatio haastaa tilastot

Globalisaatio vaikuttaa lähes kaikkiin tilastoitaviin ilmiöihin. Tilastokeskuksen tuore Globalisaatio ja taloustilastot -raportti tarkastelee haasteita, joita monikansalliset yritykset asettavat tilastoinnille.

5.4.2019 Ylikulutuspäivänä voi tarkastella materiaalivirtoja

Suomi viettää ylikulutuspäivää noin neljä kuukautta ennen koko maailman vastaavaa. Päivää kannattaa juhlistaa vaikkapa piipahtamalla Elements -näyttelyssä Amos Rexissä, kirjoittaa Johanna Pakarinen Tieto&trendit-blogissa.

5.4.2019 Eduskuntavaalien ehdokkaat tarkastelussa

Vuoden 2019 eduskuntavaalien miesehdokkaiden keski-ikä on 47,9 ja naisehdokkaiden 45,5 vuotta. Tilastokeskuksen analyysistä saat tietoa muun muassa siitä, millä puolueilla on vanhimmat, koulutetuimmat tai suurituloisimmat ehdokkaat. Tutustu analyysiin.

5.4.2019 Tuoreita tilastoja 7.5. alkaen jo klo 8

Aikaistamme tilastojemme julkistusaikaa tunnilla 7.5. alkaen. Muutoksella tarjoamme mahdollisuutta hyödyntää tuoreita tietoja aikaisempaa paremmin heti aamusta, kertoo tietopalvelujohtaja Hannele Orjala. Katso video.

3.4.2019 Palkkasummakuvaajien tilaston tuottaminen keskeytyy toistaiseksi

Tilastokeskus keskeyttää palkkasummakuvaajien tietojen tuottamisen toistaiseksi aineiston puutteellisuuden vuoksi. Aineiston puutteet johtuvat siitä, että kaikkia tarvittavia ilmoituksia ei ole vielä tulorekisterissä. Lue uutinen

3.4.2019 Nuorten jatko-opintoihin siirtyminen on vaikeutunut

Ammattikorkeakoulututkinnon ylioppilasvuotenaan aloittaneita oli lähes 10 prosenttiyksikköä vähemmän vuonna 2017 kuin kymmenen vuotta aiemmin. Yliopistoissa alemman korkeakoulututkinnon aloittaneita oli 12 prosenttiyksikköä vähemmän. (Tieto&trendit)

2.4.2019 Arjen ympäristötekoja ja merkityksellistä työtä

Yliaktuaarin työn merkitys ei näy välttämättä samana päivänä kuten kotiäidin työt. Oma tilasto saattaa päästä mukaan illan uutisiin, mutta tilastojen vaikutuksia pohdittaessa on hyvä ajatella yli huomisen, kirjoittaa Niina Lesonen Tieto&trendit-blogissa.

2.4.2019 Uutta paikkatietoaineistoissa: vaalipiirit ja työssäkäyntialueet

Tilastokeskuksen avoimiin paikkatietoaineistoihin on lisätty vuoden 2019 kuntapohjaiset tilastointialueet sekä vuoden 2017 tieliikenneonnettomuuksien paikkatieto­aineisto. Kuntapohjaisissa tilastointialueissa on mukana nyt myös vaalipiirit ja työssäkäyntialueet.

1.4.2019 Totuus ei pala tulessakaan – pitäisikö kansanviisautta päivittää?

”Me rehelliset suomalaiset voimme naureskella Trumpin vaihtoehtoisille totuuksille. Mutta ehkä ei olisi syytä”, kirjoittaa Erkki Virtanen Tieto&trendit-blogissa. Totuuden jälkeen -kirjassa yksi tapaustutkimuksista käsittelee taannoista keskustelua julkisen sektorin koosta Suomessa.

1.4.2019 Kansalliselle IPCC-työryhmälle Vuoden Maineteko 2018 -tunnustus

Kansainvälisten huippuyliopistojen suomalaiset Alumni-klubit palkitsivat IPCC-työryhmän työstään ilmastonmuutoksen tietoisuuden lisäämisestä.

29.3.2019 Tilasto-olympialaisten nuoret voittajat analysoivat väestötilastoja

Toista kertaa järjestettyjen tilasto-olympialaisten Suomen kilpailun voittajat on valittu. Lukiosarjan voittajaryhmä tulee Olarin lukiosta Espoosta ja yläkoulusarjan voittaja on Viikin normaalikoulusta Helsingistä. Kansallisessa finaalissa nuoret tekivät tilastollisia tutkimuksia Tilastokeskuksen väestöaineistosta.

28.3.2019 Taksimatkojen hinnat laskivat sääntelyn vapauduttua vain hetkellisesti

Hinnat lähtivät nousuun jo heti syyskuussa. Uudellamaalla tämän hetkinen huippu saavutettiin tammikuun lopulla: nousua kesäkuun 2018 säänneltyihin hintoihin verrattuna oli jopa 14 prosenttia, kirjoittaa Kristiina Nieminen Tieto&trendit-blogissa.

28.3.2019 Uudet teemakartat helpottavat tilastotiedon visualisointia

Tilastokeskus ja Maanmittauslaitos ovat laajentaneet Paikkatietoikkunan Teemakartat-osiota huomattavasti uusilla avoimilla aluetilastoilla. Teemakarttoihin on lisätty myös monia uusia ominaisuuksia ja työkaluja tiedon visualisointiin.

27.3.2019 Kaivostoiminnassa syntyy valtavasti jätettä

Vuonna 2017 kaivosjätettä sijoitettiin kaatopaikalle 88 miljoonaa tonnia, mikä vastasi 71 prosenttia kaivosteollisuuden kokonaisnostosta. Lue lisää Juha Espon, Johanna Pakarisen ja Niina Lesosen Tieto&trendit -artikkelista.

26.3.2019 Tilastojulkistukset julkaistaan 7.5. alkaen klo 8

Tilastokeskus aikaistaa tilastojulkistuksiaan siten, että jatkossa uudet tilastotiedot julkaistaan verkkosivuilla jo klo 8. Nykyinen julkistamisaika on klo 9. Muutos koskee kaikkia tilastojulkistuksia 7.5. alkaen.

26.3.2019 Suomalaisen taiteen myyntiennätykset keskittyvät harvoille taiteilijoille

Suomalaisissa taidehuutokaupoissa on maksettu kotimaisesta maalauksesta 48 kertaa vähintään 200 000 euroa. Seitsemästä taulusta on maksettu puoli miljoonaa tai enemmän. Tiedot löytyvät Tilastokeskuksen kulttuuritilaston taulukkopalvelusta.

22.3.2019 Yli 50 miljardia ajokilometriä

Liikennesuorite kasvoi hieman Suomen teillä vuonna 2018. Suoritteiden kasvu on viime vuosina ollut talouskasvua hitaampaa, mitä voidaan ympäristö­näkökulmasta pitää rohkaisevana joskin riittämättömänä suuntana, kirjoittaa Juha-Pekka Konttinen Tieto&trendit-artikkelissa.

21.3.2019 Tarinoita tilastoilla: tilastojulistekilpailun voittajat valittu

Kansainvälisen tilastojulistekilpailun Suomen finaali on ratkennut. Yläkoulusarjan voittajat ovat Paraistenseudun koulusta ja lukioiden ja ammatillisten oppilaitosten sarjan voittajat Keudan Pekka Halosen akatemiasta. Ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen sarjan voiton veivät Vaasan yliopiston opiskelijat.

21.3.2019 Seminaari globalisaation haasteista

Globalisaatio tuo uusia haasteita talouden tilastointiin. Globalisaatioseminaarissa 29.3. saat ajankohtaista tietoa myös kauppapolitiikasta ja globalisaation vaikutuksista verotukseen. Ilmoittaudu seminaariin

20.3.2019 Vienti sisältää nyt enemmän suomalaista työtä

Suomen tavaraviennin arvo on vielä vuoden 2006 tasolla, mutta palvelujen vienti on kasvanut huomattavasti vuodesta 2009 alkaen, kirjoittaa Ilkka Lehtinen Tieto&trendit-artikkelissa.

19.3.2019 Kokeellinen pikaestimaatti: tuotanto laski helmikuussa 0,3 prosenttia edelliskuusta

Tilastokeskuksen uuden kokeellisen tilaston mukaan kansantalouden kausitasoitettu tuotanto laski helmikuussa 0,3 prosenttia tammikuusta. Vuoden takaiseen verrattuna kalenterikorjatun tuotannon kasvu oli kuitenkin 1,4 prosenttia. Tutustu estimaattiin

15.3.2019 Tanssia, tappeluita ja tilastoja

Wienin kongressista Brexitiin on laskeskeltu pelinappuloita ja niiden arvoa. Tilastotiedoilla oli osuutensa Euroopan kohtaloissa jo parisataa vuotta sitten, toteaa Jouni Kotkavuori Tieto&trendit-blogissa.

14.3.2019 Liikevaihtokuvaajat nopeutuvat – suhdannekuva tarkentuu lyhyemmällä viiveellä

Tammikuun tiedoista lähtien liikevaihtokuvaajien laskennassa otetaan käyttöön aikasarjamallinnusta hyödyntävä estimointimenetelmä, jonka ansiosta indeksit voidaan julkaista kuukautta nopeammin kuin aiemmin. (Tieto&trendit)

14.3.2019 Faktaa vaalikeskusteluihin

Tilastokeskus on koonnut mielenkiintoisia tilastotietoja aiheista, joita käsitellään vaalikeskusteluissa. Tutustu asiantuntijoidemme esityksiin vaalien polttavista puheenaiheista.

14.3.2019 Kysy taloustilastoista

Tilastoasiantuntijan kyselytunnilla voit kysyä tuoreista talousluvuista ja niiden taustoista. Kyselytunti on Twitterissä 15.3. klo 10–12, heti kansantalouden tilinpidon tiedotustilaisuuden jälkeen. Osallistu myös tiedotustilaisuuden webinaariin! Lue lisää

14.3.2019 Kunnilta ja kuntayhtymiltä kerättävien taloustietojen sisältöä tarkasteltava uudelleen

Maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelun päättyminen vaikuttaa kunnilta ja kuntayhtymiltä kerättävään tietosisältöön.

13.3.2019 Tulorekisterin ammattitiedoilla suuri merkitys tilastoinnille

Työtehtäviä kuvaavien ammattinimikkeiden ja muiden vapaaehtoisesti ilmoitettavien tietojen puuttuminen Tulorekisterissä on ongelmallista tilastoinnille. Jos tiedot puuttuvat, Tilasto­keskus joutuu ylläpitämään yrityksille omia, rinnakkaisia tiedonkeruita, kirjoittaa Elina Mikkelä Tieto&trendit-blogissa.

13.3.2019 Globalisaatio ja tilastot

Globalisaatioseminaarissa 29.3. saat ajankohtaiskatsauksen kauppapolitiikkaan sekä kuulet globalisaation vaikutuksista taloustilastoihin, verokertymään ja suomalaisyritysten tutkimus- ja kehittämistoimintaan. Ilmoittaudu mukaan

13.3.2019 Liikevaihtokuvaajien tuotanto nopeutuu – mikä julkistuksissa muuttuu?

Teollisuuden, rakentamisen ja palveluiden liikevaihtokuvaajien tiedot julkaistaan jatkossa selvästi aiempaa nopeammin. Miten tämä on mahdollista ja mitä muita muutoksia julkistuksissa tapahtuu? Katso videolta yliaktuaari Maija Sappisen vastaukset.

12.3.2019 Suomessa kasvuyritysten osuus muita Pohjoismaita pienempi

Suomessa kasvuyritysten osuus koko yritystoiminnasta jää 9,5 prosenttiin. Koko EU-tasolla kasvuyritysten osuus on 10,7 prosenttia ja muissa Pohjoismaissa huomattavasti enemmän. Tiedot löytyvät Pohjoismaiden tilastoviranomaisten yhteisestä raportista.

11.3.2019 Kolmasosa äänistä saatavissa 56–78-vuotiailta – suuret ikäluokat äänestävät aktiivisimmin

Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa aktiivisimmin äänestivät 56–78-vuotiaat. Kevään eduskuntavaaleissa ikäryhmään lukeutuu 35,2 prosenttia äänioikeutetuista, kirjoittaa Sami Fredrikkson Tieto&trendit-blogissa.

11.3.2019 Tilastokeskus selvittää ulkomaalaistaustaisten koulutusta

Tilastokeskus toteuttaa keväällä 2019 ulkomaalaisväestön koulutukseen liittyvän kyselyn. Kysely kohdennetaan Suomessa asuville ulkomaalaistaustaisille henkilöille, joiden ulkomailla suorittamista tutkinnoista ei ole tietoa.

8.3.2019 Suhdannekuva tarkentui alaspäin teollisuustuotannon volyymi-indeksin uudistuksen myötä

Teollisuustuotannon kasvuvauhti näyttää hidastuneen ainakin lyhytaikaisesti, kirjoittavat Maarit Mäkelä ja Kari Rautio Tieto&trendit-blogissa. Uuden laskentajärjestelmän mukaan tehdasteollisuuden vuosikasvu oli viime vuonna 2,3 prosenttia. Tieto&trendit

8.3.2019 Naisten elämää tilastoina

Korkea-asteen tutkinnon suorittaneista naisia on 57,5 prosenttia. Terveys- ja sosiaalipalvelujen työllisistä naisia on 85,9 prosenttia, rakentamisen toimialan työllisistä 10,1 prosenttia. Kansainvälisen naistenpäivän kunniaksi olemme koonneet tilastotietoa naisista. Tutustu koosteeseen

7.3.2019 Palkkasummakuvaajien tammikuun 2019 tietoja ei julkaista

Tilastokeskus ei julkaise palkkasummakuvaajien tammikuun 2019 tietoja aineiston puutteellisuuden vuoksi. Aineiston puutteet johtuvat siitä, että kaikkia tarvittavia ilmoituksia ei ole vielä tulorekisterissä. Lue lisää

7.3.2019 Auta meitä puhumaan tilastoista oikeilla sanoilla

Suunnittelemme parhaillaan verkkopalveluamme uuteen malliin tiedon etsijöitä paremmin palvelevaksi. Osallistu 4 minuutin testiin ja auta meitä parantamaan tiedon löytämistä. Siirry testiin

6.3.2019 Yritystoiminta kehittyy – niin myös yritystilastot

Valmisteilla oleva lainsäädäntö­uudistus pyrkii ratkomaan yritys­toimintaa kuvaavien tilastojen haasteita ja parantaa yritystilastojen valikoimaa. (Tieto&trendit)

6.3.2019 Videopeliyritysten toimialaluokitusta tarkistetaan – yrityksiä siirtyy ohjelmoinnista kustantamiseen

Tilastokeskus on tarkistanut toimialatiedon lähes 300 yritykseltä, joiden liiketoiminta liittyy videopeleihin. Kyselyn tuloksena liki 30 yrityksen toimialatieto muutettiin. Muutoksen seurauksena yrityksiä, liikevaihtoa ja henkilötyövuosia siirtyy tilastoissa toimialojen välillä.

5.3.2019 Asuntohintaindeksi vs. asunnon keskineliöhinta

Helmikuun lopussa asuntojen hinnat laskivat Helsingissä hintaindeksin mukaan 2,0 prosenttia joulukuuhun verrattuna. Samalla ajanjaksolla neliöhinnat nousivat 5,5 prosenttia. Miten se on mahdollista? Elina Vuorio ja Johanna Vuorio avaavat Tieto&trendit-blogissa, miten lukuja pitäisi tulkita.

5.3.2019 Suomessa lähes 400 000 yritysten toimipaikkaa

Toimialoittaiseen yritystietopalveluun on päivitetty vuoden 2017 tilastotiedot. Uusimpien tietojen mukaan 2017 Suomessa oli lähes 400 000 yritysten toimipaikkaa ja niissä oli henkilöstöä yhteensä 1,45 miljoonaa.

28.2.2019 Kansantalouden tilinpito uudistuu: julkistaminen nopeutuu ja yhtenäistyy

Tilastokeskus on nopeuttamassa kansantalouden tilinpidon vuositilastojen julkaisemista. Tästä vuodesta eteenpäin ennakolliset vuositiedot päivittyvät jo neljännesvuositietojen yhteydessä. Ensimmäinen nopeutettu ennakollinen vuositilasto ilmestyy 20.6.2019.

28.2.2019 Mistä kansantalouden tilinpito rakentuu?

Kansantalouden tilinpito on mittava tilastojärjestelmä, johon virtaa tietoja lukuisista eri lähteistä. Katso videolta, miten kokonaiskuva taloudesta rakentuu.

26.2.2019 Työnvälitystilaston tiedot saatavilla StatFin-tietokannassa

Työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilaston keskeiset tiedot on julkaistu Tilastokeskuksen ilmaisessa StatFin-tilastotietokannassa. Kuukausitietojen ohella palvelussa on myös kolmannesvuosi- sekä puolivuosi- ja vuosiaineistoja. (TEM:n tiedote)

26.2.2019 Uudisrakentamisen kasvu on taittumassa

Tällä hetkellä rakennetaan paljon, mutta selvät merkit ­buumin taittumisesta ovat olemassa, kirjoittaa Paavo Kokkonen Tieto&trendit-artikkelissa.

25.2.2019 Sielu mukaan kehityspolulle

Strategiseen vastuuseen tähtäävän toiminnan lähtökohtana on kestävää kehitystä tukevien ratkaisujen tuottaminen. Siirryttäessä 2020-luvulle vuoropuhelu sidosryhmien kanssa korostuu entisestään, kirjoittaa Tilastokeskuksen uuden neuvottelukunnan puheenjohtaja Arvo Kokkonen. Lue Tieto&trendit-blogi

25.2.2019 Ilmoita palkkatiedot mahdollisimman täydellisenä tulorekisteriin

Työnantajan tulee ilmoittaa maksamansa palkat vuoden 2019 alussa käyttöön otettuun tulorekisteriin. Tutustu toimipaikkatunnukseen ja ammattiluokkaan liittyviin ohjeisiin.  

21.2.2019 Tieliikenteessä viime vuonna yli 12 000 riistaonnettomuutta

Manner-Suomen tieliikenteessä tapahtui vuonna 2018 yli 12 000 riistaonnettomuutta. Vaarallisinta aikaa oli marraskuu, jolloin sattui yli kuudesosa kaikista tapauksista.

21.2.2019 Tiedotustilaisuus: Kansantalouden tilinpidon kehitys sektoreittain 2018

Tilastokeskus järjestää 15.3.2019 tiedotustilaisuuden, jossa julkistetaan kansantalouden tilinpidon ennakkotiedot sektoreittain vuodelta 2018. Tilaisuudessa esitellään tietoja muun muassa julkisen talouden, yritysten ja kotitalouksien tulojen kehityksestä sekä ulkomaankaupasta. Tutustu tilaisuuden ohjelmaan

21.2.2019 Kysymysten muotoilu vaikuttaa terveystutkimuksen tuloksiin

Terveitä elin­vuosia on Eurostatin mukaan ruotsalaisnaisilla keskimäärin 73,3 vuotta, suomalaisnaisilla vain 57, kolmanneksi vähiten vertailu­maista. Maiden välisiä terveyseroja tulee vertailla varoen, kirjoittaa Kaisa-Mari Okkosen Tieto&trendit-blogissa.

20.2.2019 Minne vienti vetää?

Ulkomaankauppaa käsittelevällä kurssilla 12.3. perehdytään vientiä ja tuontia kuvaavien lukujen lisäksi palveluvientiin sekä opastetaan tiedonhakuun Tilastokeskuksen ja Tullin tietokannoista. Tutustu kurssiohjelmaan ja ilmoittaudu

19.2.2019 Massa-aineistot ovat tulleet inflaation laskentaan

Hyödyntämällä massadataa voidaan nopeuttaa tiedon­keruuta ja kerätä entistä tarkempaa tietoa myynnistä, kirjoittaa Kristiina Nieminen Tieto&trendit-blogissa. Tilastokeskus saa jo tietoa yhden kaupparyhmän järjestelmistä, ja vastaavaa toivotaan muiltakin toimijoilta. (Tieto&trendit)

19.2.2019 Suhdanneklubi: Suhdannetilastot uudistuivat – muuttuuko suhdannekuva?

Suhdanneklubissa 15.3. kuulet, millaisia vaikutuksia suhdannetilastojen uudistuksella on suhdannekuvaan. Tilaisuudessa kuullaan myös tilastojen käyttäjien näkökulmia. Ilmoittaudu tilaisuuteen

19.2.2019 Tiedon tehokas käyttö luo Suomelle kilpailuetua

Virkamiespuheenvuoron julkistamistilaisuudessa pääjohtaja Marjo Bruun painotti verkostomaisen yhteistyön merkitystä virastojen välillä. (Tieto&trendit)

18.2.2019 Kokeellinen pikaestimaatti: Tuotanto kasvoi tammikuussa 0,1 prosenttia edelliskuusta

Tilastokeskuksen uuden kokeellisen tilaston mukaan talous kasvoi vuoden 2019 alussa. Kokeellisen pikaestimaatin perusteella kansantalouden kausitasoitettu tuotanto kasvoi tammikuussa 0,1 prosenttia joulukuusta. Vuoden takaiseen verrattuna kalenterikorjatun tuotannon kasvu oli 2,5 prosenttia. Tutustu pikaestimaattiin

18.2.2019 Marja Rantala Maanmittauslaitoksesta Tilastokeskukseen kehitysjohtajaksi

Maanmittauslaitoksen ylijohtaja Marja Rantala siirtyy Tilastokeskukseen määräaikaiseksi kehitysjohtajaksi 18.2.–31.12.2019 väliseksi ajaksi. Määräaikaisen johtajan nimeämisellä kumppanivirastosta tuetaan Tilastokeskuksen strategisten tavoitteiden toimeenpanoa ja luodaan samalla edellytyksiä valtionhallinnon tietotoimijoiden entistä vahvemmalle verkostolle.

15.2.2019 Kestävän kehityksen YK-indikaattorien tietokantaan panostetaan myös jatkossa

Suomen SDG-indikaattoridatan kattavuus vastaa varsin hyvin muiden maiden tilannetta. Kansainvälisesti on arvioitu, että maksimissaan kaksi kolmannesta indikaattoreista olisi nykyisen tilastojärjestelmän tiedoista tuotettavissa. (Tieto&trendit)

13.2.2019 Uusi mittaustapa paljastaa autoilun päästöt merkittävästi aiempaa suuremmiksi

Vuoden 2019 alussa uusissa ensi­rekisteröitävissä autoissa otettiin käyttöön uusi päästömittaus­menetelmä. Ensimmäisten tulosten mukaan bensiini- ja diesel­autoissa päästöarvot kasvoivat noin viidenneksen. (Tieto&trendit) 

12.2.2019 Suomen kestävän kehityksen YK-indikaattorit koottu uuteen sivustoon

Tilastokeskus on julkaissut kaikille avoimen Kestävän kehityksen YK-indikaattorit -sivuston, jossa voi seurata YK:n Agenda 2030:n kestävän kehityksen tavoitteiden toteutumista Suomessa. Indikaattoreita on mahdollista tarkastella tietokantataulukoiden ja -kuvioiden avulla.

12.2.2019 Tiedotustilaisuus talouden kehityksestä vuonna 2018

Tilastokeskus järjestää 28.2. tiedotustilaisuuden, jossa tarkastellaan ensimmäisen kerran vuoden 2018 talouskehitystä kansantalouden neljännesvuositilinpidon mukaisen tarjonnan ja kysynnän näkökulmasta. Ilmoittaudu tilaisuuteen 

8.2.2019 Pidempi vaikutus kuin talvisodalla

Pääseekö Suomen teollisuustuotanto finanssi- ja eurokriisin iskuista enää pitkän aikavälin kasvu-uralle, pohtii Kari Rautio Tieto&trendit-blogissa.

7.2.2019 Maahanmuuttajat keskittyvät kaupunkeihin

Alueellisesti erityisen vahvaa keskittyminen on Euroopan ulko­puolelta tulleilla, kirjoittaa Jukka Juopperi Tieto&trendit-artikkelissa. Euroopasta tulleita on asettunut maa­seudullekin. Lue Tieto&trendit-artikkeli

7.2.2019 Lappi houkutti joulukuussa ulkomaisia matkailijoita

Joulukuu rikkoi aiemmat talvikuukausien ennätykset ulkomaalaisten yöpymisissä. Lappiin matkasi yli puolet kaikista turisteista, eniten brittejä ja aasialaisia. Katso lisää videolta.

6.2.2019 Erkki Virtanen, Johnny Åkerholm ja Martti Hetemäki palkittu Eino H. Laurila -kansantulomitalilla

Mitalit myönnetään tunnustuksena heidän aktiivisesta työstään kansantalouden tilinpidon analyyttisen käytön edistämiseksi ja sen soveltamisesta talouspolitiikan valmistelussa.

6.2.2019 Hyvää saamelaisten kansallispäivää

Buori sámi álbmotbeaivvi buohkaide, toivottaa Juho Keva pohjois­saamen kielellä. Šiõǥǥ saaʹmi meersažpeiʹvv pukid, kuuluu koltta­saamelaisen Aki Harjun toivotus. Miten saamelaiset näkyvät tilastoissa? Lue Juho Kevan Tieto&trendit-blogikirjoituksesta.

1.2.2019 Tieliikenteen ilmastopoliittiset päätökset haastavat Suomen

Liikenteen päästötavoitteen saavuttaminen vaatii paljon ja moninaisia toimenpiteitä sekä vaihtoehtoisten käyttövoimien voimakasta kasvua. Suomi on jäljessä muita Pohjoismaita, kirjoittaa Juha-Pekka Konttinen. (Tieto&trendit)

31.1.2019 Miehet pelaavat verkkorahapelejä kolme kertaa naisia enemmän

Verkkorahapelejä pelaa vähintään kerran kuussa noin 11 prosenttia 15 vuotta täyttäneistä suomalaisista. Miehistä rahapelejä pelaa verkossa 17 prosenttia, naisista 6 prosenttia.

30.1.2019 Taltuta tiedonnälkä ja osallistu tilastokoulutuksiin

Oletko suunnittelemassa kyselylomaketta? Tarvitsetko tilastotietoa yrittäjistä Suomessa? Mietitkö, miten voisit viestiä luvuista ja prosenteista kiinnostavasti? Kevään kursseilla etsitään vastauksia kiperiin tilastoalan kysymyksiin Tilastokeskuksen asiantuntijoiden opastuksella. Tutustu kurssitarjontaan

28.1.2019 Tiedotustilaisuus YK:n kestävän kehityksen indikaattorien raportoinnista

Tilastokeskus julkaisee 12.2. järjestettävässä tilaisuudessa raportointialustan, jonka avulla seurataan YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden toteutumista Suomessa. Ilmoittaudu tilaisuuteen

25.1.2019 Kaksoiskansalaiset rikostilastoissa

Kaksoiskansalaisten määrä on kasvanut vauhdilla 2000-luvulla. Heistä 88 tuomittiin seksuaali­rikoksista vuosina 2013–2017, kirjoittaa Kimmo Haapakangas Tieto&trendit-blogissa.

25.1.2019 Paavosta tietoa asuinalueista

Missä Suomen postinumeroalueilla on eniten talouksia joissa asuu alle kouluikäisiä lapsia? Entä eläkeläisiä? Tiedot löytyvät Tilastokeskuksen veloituksettomasta Paavo-palvelusta. Palvelun tiedot on päivitetty tänään Paavon päivänä.

24.1.2019 Mitä polttoainemarkkinoilla tapahtui loppuvuonna?

Öljyala käytti tilaisuuden antaa itselleen joululahjan, päättelee Ilkka Lehtinen Tieto&trendit-blogissa.

23.1.2019 Yksityisiä sairauskuluvakuutuksia hankitaan yhä enemmän – selvä enemmistö jää tappiolle

Rahallisesti vakuutus kannatti parhaiten ylimmässä tuloluokassa ja huonoiten lapsiperheille, kirjoittaa Mira Kajantie Tieto&trendit-artikkelissa.

22.1.2019 Ovatko tilastolliset käsitteet sinulle tuttuja?

Käytätkö työssäsi tilastoja tai suunnittelet tilastollisen tutkimuksen tekemistä? Tilastollisten peruskäsitteiden kurssilla 14.2. pääset tutustumaan mm. tilastollisen analyysin menetelmiin ja tilastotaulukoiden laadintaan. Tutustu kurssiohjelmaan ja ilmoittaudu

22.1.2019 Taloustilastot uudistuvat – aamiaistilaisuus medialle

Tärkeimmissä taloutta kuvaavissa tilastoissa tapahtuu muutoksia tänä vuonna. Tilastokeskuksen aamiaistilaisuudessa 7.2.2019 kuulet, miten uudistukset vaikuttavat taloustilastojen sisältöihin ja aikatauluihin. Ilmoittaudu tilaisuuteen

21.1.2019 Tilastokeskus aloittaa kokeellisten tilastojen julkaisemisen

Kokeellisten tilastojen tuottamisessa käytetään kokonaan uudenlaisia menetelmiä tai aineistoja. Tarkoituksena on testata uusien tuotantomenetelmien toimivuutta käytännössä. Tänään 21.1. julkaistaan kansantalouden tuotantoa kuvaava pikaestimaatti.

18.1.2019 Suomalaisten matkailukysely uudistui vuoden 2019 alusta

Vastaamaan pääsee nyt myös verkossa – vaikka heti matkan jälkeen kännykällä. Lue lisää Jaana Huhdan ja Ossi Nurmen blogikirjoituksesta. (Tieto&trendit)

17.1.2019 Eino H. Laurila -kansantulomitalin jako ja paneelikeskustelu 6.2.2019

Eino H. Laurila -kansantulomitalin saa tänä vuonna kolme ansioitunutta, pitkän linjan talousvaikuttajaa. Mitalit jaetaan keskiviikkona 6.2.2019 klo 13 Tilastokeskuksessa. Tilaisuudessa mitalistit keskustelevat väestönkehityksen vaikutuksista talouteen. Ilmoittaudu tilaisuuteen

16.1.2019 59 artikkelia, 48 blogia – mobiili ja saavutettavuus edellä

Viime vuonna uudistunut Tieto&trendit-sivusto palvelee mobiilikäyttöä ja vastaa saavutettavuusvaatimuksia. Sivustolle on myönnetty Saavutettavuus huomioitu -leima. Mitä se merkitsee käytännössä? (Tieto&trendit-blogi)

15.1.2019 Eri maat käyttävät työllisyysasteessa eri ikäryhmiä

Työllisyysaste pitäisi ilmaista aina kyseessä olevan ikä­ryhmän työllisyys­asteena, kirjoittaa Pertti Taskinen Tieto&trendit-blogissa.

14.1.2019 Kerro tarinasi tilastoilla ja osallistu kilpailuun!

Tilastoposterikilpailuun voivat osallistua nuoret yläkoulusta yliopistoon. Voittajaposterit jatkavat kansainväliseen finaaliin. Kilpailuun voi ilmoittautua 1.2.2019 saakka. Lue lisää kilpailusta

11.1.2019 Tilastotiedon käyttäjät yhä aktiivisempia

Tilastokeskuksen tietoja käytetään entistä säännöllisemmin: nyt jo kaksi kolmasosaa asiakastutkimukseen vastanneista kertoo käyttävänsä tietoja säännöllisesti. Tämä ilmenee Taloustutkimuksen toteuttamasta tutkimuksesta, johon vastasi runsaat 300 tiedonkäyttäjää.

10.1.2019 Toimialoittaiset päästöt avuksi ilmastotalkoissa

Tehokkaat investoinnit ovat tie onnistumiseen, kirjoittaa Johanna Markkanen Tieto&trendit-artikkelissa. Millä toimi­aloilla ilma­päästöjen ja talous­kasvun suhde on optimaalinen? Tieto&trendit

10.1.2019 Nuorten tilasto-olympialaiset käynnistyvät taas

Kilpailu järjestetään nyt toista kertaa, viimeksi Suomi loisti osaamisellaan. Opi tilastotaitoja hauskassa kisassa, ilmoittaudu mukaan 31.1.2019 mennessä. Lue lisää kilpailusta

9.1.2019 Yhdyskuntajätteen kaatopaikkasijoitus häviämässä kokonaan

Kaatopaikalle sijoittamisen ovat korvanneet erilaiset jätteiden hyötykäyttömuodot. Yhdyskuntajätteiden energiahyödyntäminen on myös auttanut kasvihuonekaasupäästöjemme hillitsemisessä, kertoo yliaktuaari Juha Espo. Katso lisää videolta.

8.1.2019 Etsitkö tilastoja Suomen historian varhaisilta vuosilta – apua uudesta oppaasta

Mikä oli Suomen väkiluku vuonna 1749? Kuinka monta avioliittoa solmittiin vuonna 1803? Muun muassa näihin kysymyksiin löydät vastauksia uuden maksuttoman tiedonhaun oppaamme avulla.

8.1.2019 Pieni­tuloisimmat maksavat suhteellisesti eniten alveja

Arvonlisävero häivyttää progression vaikutuksen kokonaisveroasteessa, kirjoittaa Tuomas Parikka Tieto&trendit-artikkelissa.

8.1.2019 Tule korkeakouluharjoittelijaksi Tilastokeskukseen

Tarjoamme harjoittelupaikan yli 20 opiskelijalle. Monipuoliset tehtävät vaihtelevat tilastojen kehittämisestä viestintään ja graafiseen suunnitteluun. Tutustu harjoittelupaikkoihin

3.1.2019 Työelämätilastoilla juhlavuosi

Tilastokeskuksen työelämätilastot täyttävät tänä vuonna pyöreitä vuosia. Työvoimatutkimus saavuttaa 60 vuoden iän, ja työssäkäyntitilasto juhlii 30-vuotista taivaltaan. Juhlavuoden aikana Tilastokeskus käyttää työelämätilastoihin liittyvässä sosiaalisen median viestinnässään aihetunnistetta #työelämätilastotjuhlii.

3.1.2019 Nopeammin, laadusta tinkimättä – kuinka se onnistuu?

Liikevaihtokuvaajat nopeutuvat tuntuvasti, ja kansantalouden tilinpidon painopiste siirtyy vuosinäkökulmasta neljännesvuosilaskentaan. Myös toimialoittaisiin liikevaihto- ja volyymi-indekseihin tulee merkittäviä sisällöllisiä muutoksia ja laajennuksia, kirjoittavat Satu Elho ja Paula Paavilainen Tieto&trendit-artikkelissaan.

2.1.2019 Enemmistö yrityksistä selviää kyselyistä vaivatta

Tilastokeskuksen kyselyyn vastaaminen vie yritykseltä keskimäärin 40 minuuttia. Yrityskeruita kehitetään vastaajapalautteen perusteella, kirjoittaa Anna Niemelä Tieto&trendit-blogissa.

 

Uutisarkisto vuosilta 1996-2018