Tämä on arkistosisältöä, jota ei enää päivitetä.

Siirry ajantasaiselle Tilastotieto-sivulle.

Rakentamisen toimialakatsaus IV/2008

  1. Yhteenveto rakentamisen suhdannetilanteesta
  2. Uudisrakentamisen volyymi sukeltaa laajalla rintamalla
  3. MVR -yritysten liikevaihto kasvaa edelleen vahvasti
  4. Kustannusten nousuvauhti hidastui selvästi
  5. Rakennusalan työttömien määrä ponnahti kasvuun
  6. Rakennusalan suhdannenäkymä pysyi erittäin negatiivisena
  7. Fokus: EU:n ja Suomen rakennustuotanto laskee
  8. Lähdeluettelo

Koko dokumentti yhdellä sivulla


Kirjoittaja: Jukka Oikarinen (09) 1734 2969
Sähköposti: rakennus.suhdanne@tilastokeskus.fi

Yhteenveto rakentamisen suhdannetilanteesta

Tilastojen kertoma on pääosin negatiivista, mutta joukossa on kuitenkin muutama valoisalta näyttävä uutinenkin. Maa- ja vesirakentamisen liikevaihto kasvaa edelleen vahvasti ja julkinen rakentaminen kasvaa myönnettyjen rakennuslupien, aloitusten sekä käynnissä olevan tuotannon valossa.

Myös mahdollinen korjausrakentamisen odotettu kasvu antaa merkkejä itsestään. Tehtyjen työtuntien määrä korjausrakentamisessa näyttäisi olevan kasvussa ja uudisrakentamisessa puolestaan laskussa. Muutaman kuukauden kuluttua nähdään, piristyykö korjausrakentaminen tehtyjen ammattirakentajien työtuntien perusteella tarkasteltuna. Ainakin uudis- ja korjausrakentamisen keskinäinen suhde on viimeisen kolmen kuukauden keskiarvon perusteella kääntymässä korjausrakentamisen hyväksi.

Asuntorakentamisen tilanne sen sijaan näyttää synkistyvän. Vuoden 2008 viimeisellä neljänneksellä myönnettiin rakennusluvat 4 400 uudelle asunnolle, mikä on 27 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Viimeisellä neljänneksellä aloitettiin rakentamaan 3 500 uutta asuntoa, mikä on 36 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Lehdistä luetun perusteella myös asuntojen hinnat ovat alkaneet joustaa alaspäin.

Tuotannon aleneminen alkoi näkyä myös rakentamisen liikevaihdossa. Talonrakentamisen liikevaihto supistui loka-joulukuussa ensimmäistä kertaa viiteen vuoteen. Maa- ja vesirakentamisen eli infrarakentamisen liikevaihto sen sijaan kasvoi edelleen vahvasti.

Tuotannon ja liikevaihdon kääntyminen laskuun on nostanut talonrakentamisen työttömien määrän kasvuun. Myös maa- ja vesirakentamisen työttömien määrä on kääntynyt hienoiseen kasvuun huolimatta alan liikevaihdon hyvästä kehityksestä.

Käynnissä oleva uudisrakennushankkeiden tuotanto jatkaa supistumistaan kun monet käynnissä olevat hankkeet saadaan viimeisteltyä ja valmiiksi. Laskusuhdanteen seuraukset näkyvät jo haettujen rakennuslupien ja käynnistyvien rakennushankkeiden vähentymisenä, rakentamisen kustannus- ja hintatason laskuna, talonrakentamisen liikevaihdon kääntymisenä laskuun sekä työttömien määrän kääntymisenä kasvuun.

Rakennusalan tulevaisuuden näkymät ovat synkät. Elinkeinoelämän keskusliiton tuottaman rakennusalan suhdannebarometrin mukaan rakentamisen suhdannetilanteen uskotaan pysyvän synkkänä. Myös tilauskanta on selvästi alle normaalin. Myönnettyjen rakennuslupien ja aloitettujen rakennushankkeiden määrätkin ovat myös vähentyneet voimakkaasti. Lisäksi myös kuluttajien näkemykset tulevaisuudesta ovat edelleen hyvin alhaisella tasolla.

Alkuun Edellinen Seuraava


Päivitetty 27.3.2009