Rakentamisen toimialakatsaus III/2009

  1. Yhteenveto rakentamisen suhdannetilanteesta
  2. Uudisrakentamisen volyymi edelleen rajussa laskussa
  3. Rakennusyritysten liikevaihto supistui kolmannella neljänneksellä lähes 16 prosenttia
  4. Rakentamisen kustannukset laskivat
  5. Rakennusalan työttömien määrä kasvoi vuonna 2009
  6. Rakennusalan suhdannenäkymä pysyi erittäin negatiivisena
  7. Fokus: Korjausrakentamisen työtunnit voimakkaassa kasvussa vuonna 2009
  8. Lähdeluettelo

Koko dokumentti yhdellä sivulla


Kirjoittaja: Kaj Isaksson (09) 1734 3633

Sähköposti:rakennus.suhdanne@tilastokeskus.fi

Yhteenveto rakentamisen suhdannetilanteesta

Tilastolukujen valossa sekä yleinen talouskehitys että rakentamisen sektorin tilanne synkkeni entisestään. Uudisrakentamisen volyymi supistui vuoden 2009 kolmannella neljänneksellä 29 prosenttia edellisen vuoden vastaavan ajanjaksoon verrattuna. Talonrakentamisen tuotannosta katosi neljännes vuodentakaiseen verrattuna. Toisaalta alkuvuoden talonrakennusyritysten liikevaihdon jyrkän laskun hidastuminen kolmannella neljänneksellä ja asuinrakennusten lupien määrän kääntyminen kasvuluvuiksi osoittaa rakennusalan taantuman hidastuvan tai rakentajien varautuvan vuoden 2010 alussa muuttuviin rakennusmääräyksiin.

Myös rakennuskustannukset ovat olleet kiihtyvässä laskussa. Ainoastaan työkustannukset ovat kasvaneet edelliseen vuoteen verrattuna, tarvikkeiden ja muiden kustannusten hintojen painuessa selvästi.

Rakennusalan työttömien määrän kehitys noudattaa samoja suhdannekehityksen kulkujaksoja kuin rakentamisen volyyminkin kehitys. Rakennusalan työttömien määrä alkoi kasvaa voimakkaasti jo vuoden 2008 viimeisellä neljänneksellä, jolloin rakennusalan työttömiä oli lähes 14 prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Vuoden 2009 kolmannella neljänneksellä rakennusalan työttömiä oli noin 16 400 eli määrä oli kasvanut 48 prosenttia vuoden takaisesta. Samaan aikaan rakentamisen työllisten määrä on laskenut 9 prosenttia eli tämän verran henkilöitä on siirtynyt työvoiman ulkopuolelle tai toisille toimialoille.

Korjausrakentaminen on rakentamisen toimialalla selvästi kasvussa. Vuonna 2009 tammi-syyskuussa korjausten työtunnit kasvoivat 11 prosenttia ja kolmannella neljänneksellä kasvua oli jo 17 prosenttia vuotta aikaisemmasta ajankohdasta.

Kuluttajien luottamus talouteen nousi vuoden 2009 lopulla ja viimeisen neljänneksen pisteluku oli kasvanut jo 12:een. Kuluttajien odotukset Suomen tulevasta työttömyyskehityksestä ovat edelleen kuitenkin synkät, mutta oman ja Suomen talouden kehittymisestä kuitenkin uskoa riittää.

Alkuun Edellinen Seuraava


Päivitetty 14.1.2010