Tämä on arkistosisältöä, jota ei enää päivitetä.

Siirry ajantasaiselle Tilastotieto-sivulle.

Rakentamisen toimialakatsaus I/2010

  1. Rakentamisen kasvu asuinrakentamisen varassa
  2. Alkuvuoden aloitukset lupaavat uusien asuntojen määrän huomattavaa kasvua
  3. ARA -asuntojen määrä kolminkertaistunut
  4. Kuluttajien talousnäkemykset epävarmoja
  5. Maa- ja vesirakentamisen liikevaihto laskee edelleen
  6. Sähkö- ja LVI-tarvikkeiden tukkumyynti yhä edellisvuotta alempana
  7. Neljän miljardin euron pudotus uudisrakennusinvestoinneissa
  8. Vilkasta rakentamista pohjoisessa
  9. Lähdeluettelo

Koko dokumentti yhdellä sivulla


Kirjoittaja: Pekka Mäkelä (09) 1734 2551
Sähköposti:
rakennus.suhdanne@tilastokeskus.fi

Rakentamisen kasvu asuinrakentamisen varassa

Rakennusyritysten liikevaihto on vuoden 2008 lopusta alkaneen jyrkän laskukauden jälkeen kääntynyt heikkoon kasvuun. Talonrakentamisessa ja erikoistuneessa rakennustoiminnassa ollaan jo selvästi kasvun puolella, mutta maa- ja vesirakennusalan yritysten liikevaihto on edelleen supistunut, tammi-maaliskuussa jo lähes viidenneksen edellisen vuoden vastaavasta ajankohdasta.

Vaikka uudisrakentamisen volyymi-indeksi supistui vielä vuoden ensimmäisellä neljänneksellä lähes 10 prosenttia, on halukkuus investoida uudisrakennuksiin aloitusten ja lupakehityksen perusteella viriämässä. Erityisesti tarve rakentaa uusia asuntoja on nopeasti voimistunut. Asuinrakentamisen suotuisa lupakehitys alkoi jo vuoden 2008 syksyllä, ja se on edelleen voimistunut alkukeväästä 2010. Asuinrakentamisen lupakuutioiden määrä alkuvuonna on kasvanut edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna lähes 40 prosentilla. Muun kuin asuinrakentamisen osalta tilanne ei ole aivan yhtä hyvä: Ensimmäisen neljänneksen lupakuutiot vähenivät 14 prosenttia edellisen vuoden vastaavasta ajankohdasta.

Talonrakennusalan työttömien määrän trendi on vuoden vaihteessa kääntynyt selvään laskuun. Sitä vastoin maa- ja vesirakennusalan työttömien määrä kasvaa edelleen mutta hidastuen. Osa tästä hidastumisesta johtuu talonrakentamisen voimistumisesta. Talonrakentamisen maa- ja pohjarakentaminen on erittäin merkittävä kysynnän lähde maa- ja vesirakennusalan yrityksille. Uudisrakennuksen maa- ja pohjarakennustöiden kustannusosuus koko rakennuksen rakennuskustannuksista on noin 5 prosenttia. Vuonna 2009 uudisrakennusinvestoinnit tuottivat maa- ja vesirakennusalan yrityksille puolen miljardin euron verran töitä mikä oli 200 miljoonaa euroa vähemmän kuin vuonna 2008.

Alkuun Edellinen Seuraava


Päivitetty 24.6.2010