Rakentamisen toimialakatsaus I/2011

  1. Asuinrakentamisen ohella myös muu talonrakentaminen kasvussa
  2. Yli 12 000 uutta ARA-asuntoa rakenteille vuonna 2010
  3. Maa- ja vesirakentamisen liikevaihto lähes ennallaan
  4. Rakennuskustannusten kasvu kiihtyi alkuvuonna
  5. Asuinrakentamisen kasvu laajentunut myös muuhun rakentamiseen
  6. Talonrakentamisen työllisyystilanne on parantunut
  7. Talonrakentamisessa tehtyjen työtuntien määrä kasvaa
  8. Kuluttajien näkemys Suomen taloudesta on heikentynyt
  9. Lähdeluettelo

Koko dokumentti yhdellä sivulla


Kirjoittaja: Pekka Mäkelä (09) 1734 2551
Sähköposti:
rakennus.suhdanne@tilastokeskus.fi

Asuinrakentamisen ohella myös muu talonrakentaminen kasvussa

Rakennusyritysten liikevaihto kasvoi tammi-maaliskuussa 17,1 prosenttia vuoden takaiseen vastaavaan kolmen kuukauden jaksoon verrattuna. Talonrakennusyritysten liikevaihto kasvoi tammi-maaliskuussa 24,6 prosenttia ja palkkasumma 16,8 prosenttia vuotta aiemmasta. Erikoistuneen rakennustoiminnan liikevaihto kasvoi vastaavalla jaksolla 14,3 prosenttia ja palkkasumma 9 prosenttia. Maa- ja vesirakentamisen liikevaihto pysyi vuoden 2011 ensimmäisellä neljänneksellä edellisen vuoden tasolla.

Uudisrakentamisen volymin kasvu on ollut pitkälti asuinrakentamisen voimakkaan kasvun ansiota. Vuoden 2011 ensimmäisen neljänneksen ennakkotietojen perusteella uudisrakentamisen voimistuminen ei enää ole pelkästään asuinrakentamisen varassa. Erityisen ilahduttavaa on teollisuuden uudisrakennusinvestoinneissa tapahtunut käänne kasvuun.

Vuoden 2011 ensimmäisellä neljänneksellä myönnettiin rakennuslupa 6 814 uudelle asunnolle, mikä on prosentin vähemmän kuin vuoden 2010 vastaavana aikana. Erillisille pientaloille rakennuslupia myönnettiin 8 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Rivi- ja ketjutalojen asuntojen lupamäärät kasvoivat ensimmäisellä neljänneksellä 6 prosenttia ja asuinkerrostalojen määrät prosentin vuoden 2010 alusta.

Vuoden 2011 ensimmäisellä neljänneksellä myönnettiin rakennuslupia 8,9 miljoonalle kuutiometrille, mikä on 4,5 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Asuinrakennusten lupakuutiot vähenivät ensimmäisellä neljänneksellä 2,9 prosenttia viime vuoden alkuun verrattuna.

Aloituskuutiot kävivät vuoden 2009 alkupuoliskolla pohjalukemissa. Asuinrakennusten aloitukset alkoivat kasvaa vuoden 2009 jälkimmäisellä vuosipuoliskolla. Erityisesti asuinkerrostalojen aloituskuutiot kolminkertaistuivat vuoden 2009 viimeisellä neljänneksellä. Vuonna 2010 rakennuksia aloitettiin 38 miljoonan kuution edestä mikä määränä oli viidenneksen suurempi kuin vuotta aiemmin. Asuinrakennusten aloituskuutiot kasvoivat vuonna 2010 lähes 50 prosenttia. Erityisesti asuinkerrostalojen ja rivi- ja ketjutalojen aloituskuutiot kasvoivat voimakkaasti. Tähän kehitykseen ovat varmasti vaikuttaneet myös tuolloin voimassa olleet vuokra-asuntojen rakentamiseen kohdistuneet hallituksen elvytystoimet.

Alkuun Edellinen Seuraava


Päivitetty 23.6.2011