Rakentamisen toimialakatsaus II/2011

  1. Uudisrakentamisen kasvuvauhti hidastuu
  2. Valmistuneiden asuntojen lukumäärä kasvaa edelleen
  3. Maa- ja vesirakentamisen liikevaihto kääntyi jälleen laskuun
  4. Rakennuskustannusten kasvu kiihtyi alkuvuonna
  5. Rakentamisen kasvua ylläpitää asuinkerrostalojen ja teollisuusrakennusten tuotanto
  6. Talo- ja erikoistuneen rakentamisen työllisyystilanne elpyy
  7. Uudisrakentamisen työtunnit kasvussa
  8. Kuluttajien näkemys makrotaloudesta romahtanut toistamiseen
  9. Fokus: Rakentaminen jatkunut suotuisana, markkinakehitystä seurataan tarkasti

Koko dokumentti yhdellä sivulla


Kirjoittaja: Jan Moilanen (09) 1734 2723
Sähköposti:
rakennus.suhdanne@tilastokeskus.fi

Fokus: Bo Salmén, pääekonomisti, Rakennusteollisuus RT ry

Uudisrakentamisen kasvuvauhti hidastuu

Rakennusyritysten liikevaihto kasvoi huhti-kesäkuussa 8 prosenttia vuoden takaiseen vastaavaan kolmen kuukauden jaksoon verrattuna. Talonrakennusyritysten liikevaihto kasvoi huhti-kesäkuussa 13 prosenttia ja palkkasumma 12 prosenttia vuotta aiemmasta. Erikoistuneen rakennustoiminnan liikevaihto kasvoi vastaavalla jaksolla 5 prosenttia ja palkkasumma 8 prosenttia. Maa- ja vesirakentamisen liikevaihto laski kahden nousujohteisen neljänneksen jälkeen 3 prosenttia.

Uudisrakentamisen volyymin kasvuvauhti heikkenee niin asuinrakentamisessa kuin muussakin rakentamisessa. Asuinrakentamisen volyymin kasvuvauhti on puolittunut vuoden alun kasvuvauhdista, ollen heinäkuussa noin 13 prosenttia. Sen sijaan teollisuuden uudisrakentamisen kasvu on toistaiseksi pysynyt ennallaan suhteessa edelliseen neljännekseen.

Vuoden 2011 toisella neljänneksellä myönnettiin rakennuslupa noin 11 800 uudelle asunnolle, mikä tekee 16 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Erillisille pientaloille rakennuslupia myönnettiin noin 10 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Rivi- ja ketjutalojen asuntojen lupamäärät kasvoivat edelleen myös vuoden toisella neljänneksellä 11 prosenttia ja asuinkerrostalojen määrät 46 prosenttia verrattuna vuoden 2010 toiseen neljännekseen.

Vuoden 2011 toisella neljänneksellä myönnettiin rakennuslupia 15 miljoonalle kuutiometrille, mikä on noin 8 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Myös asuinrakennusten kuutiomäärät kasvoivat toisella neljänneksellä. Kasvua kertyi noin 7 prosenttia vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna.

Aloituskuutiot kävivät vuoden 2009 alkupuoliskolla pohjalukemissa. Asuinrakennusten aloitukset alkoivat kasvaa vuoden 2009 jälkimmäisellä vuosipuoliskolla. Erityisesti asuinkerrostalojen aloituskuutiot kolminkertaistuivat vuoden 2009 viimeisellä neljänneksellä. Vuonna 2010 rakennuksia aloitettiin 38 miljoonan kuution edestä mikä määränä oli viidenneksen suurempi kuin vuotta aiemmin. Vuoden toiselle neljännekselle osuu tilastojen valossa reilu kolmannes myönnetyistä aloituskuutioista. Vuoden 2011 toisen neljänneksen aloituskuutiomäärissä on palattu lamaa edeltäneelle tasolle.

Alkuun Edellinen Seuraava


Päivitetty 22.9.2011