Aiheet
Yritykset

Konkursseja eniten 25 vuoteen marraskuussa 2023

tiedote | Konkurssit ja yrityssaneeraukset 2023, marraskuu

Tilastokeskuksen mukaan marraskuussa 2023 pantiin vireille 345 konkurssia, mikä on 112 konkurssia enemmän kuin edellisen vuoden marraskuussa. Marraskuussa henkilötyövuosien määrä konkurssiin haetuissa yrityksissä oli kaikkiaan 2 116, mikä on 30 henkilötyövuotta vähemmän kuin vuoden 2022 marraskuussa. Viimeisen 12 kuukauden aikana konkurssiin on haettu 3 293 yritystä, mikä on suurin määrä 25 vuoteen.

Keskeisiä poimintoja

 • Viimeisen 12 kuukauden aikana konkurssiin haettujen yritysten määrä oli 3 293, mikä on eniten sitten vuoden 1998. Näin ollen konkurssien määrä on kasvanut suuremmaksi kuin mitä esimerkiksi 2009 finanssikriisin aikaan.
 • Marraskuussa 2023 eniten konkursseja laitettiin vireille muiden palveluiden, rakentamisen sekä kaupan toimialoilla. Muiden palveluiden toimialalla pantiin vireille 127 konkurssia, rakentamisen toimialalla 69 ja kaupan alalla 61 konkurssia.

Konkurssien määrä suurimmillaan 25 vuoteen

⁠Marraskuussa 2023 konkurssiin haettiin 345 yritystä. Vuoden 2014 maaliskuussa hakemuksia tehtiin yhtä paljon. Tätä enemmän konkurssihakemuksia tehtiin viimeksi vuoden 1997 lokakuussa.

Viimeisen 12 kuukauden aikana konkurssiin on haettu 3 293 yritystä. Vuoden aikana hakemuksien määrässä on tapahtunut 25 % kasvu edelliseen vuoteen verrattuna. Vaikka vuoden aikana konkurssiin haettujen yritysten lukumäärä on suurin 25 vuoteen, niin silti 1990-luvun lamaan verrattuna konkurssien määrä on huomattavasti pienempi. Esimerkiksi vuonna 1992 tehtiin yhteensä 7 391 konkurssihakemusta.

Konkurssien määrä kasvussa lähes jokaisella toimialalla

Marraskuussa konkurssiin haetuista yrityksistä 290 oli osakeyhtiöitä, 40 luonnollisia henkilöitä ja 12 avoimia yhtiöitä tai kommandiittiyhtiöitä. Loput 3 konkurssihakemusta kohdistuivat muille oikeudellisille muodoille kuten asunto-osakeyhtiöille ja osuuskunnille.

Konkurssiin haettuja yrityksiä oli eniten muiden palveluiden toimialla, jossa oli 127 konkurssia. Näissä yrityksissä konkurssiuhan alla oli 1 180 henkilötyövuotta. Majoitus- ja ravitsemistoiminnassa pantiin vireille 37 konkurssia sekä maa-, metsä- ja kalatalouden toimialalla 14 konkurssihakemusta. Teollisuus, kaivostoiminta sekä energia- ja vesihuolto -toimialalla konkurssiin haettiin 19 yritystä, mikä on vähemmän kuin edellisen vuoden marraskuussa.

Muiden palveluiden päätoimiala käsittää mm. informaatio- ja viestintäpalvelut, rahoitus- ja vakuutustoiminnan, kiinteistöalan toiminnan, ammatillisen, tieteellisen ja teknisen toiminnan, hallinto- ja tukipalvelut, koulutuspalvelut, terveys- ja sosiaalipalvelut sekä taide-, viihde- ja virkistystoiminnan.

Tietokantataulukot

Poimi tarvitsemiasi tietoja taulukoiksi, tarkastele tietoja kuvioina, tai lataa dataa käyttöösi.

Päivittyneet tietokantataulukot
Käytetyt luokitukset:
 • Toimiala_luok
 • Kunta
Ajanjakso:
kuukausi
Päivitetty:
Käytetyt luokitukset:
 • Toimiala
 • Oikeudellinen muoto
Ajanjakso:
kuukausi
Päivitetty:
Käytetyt luokitukset:
  Ajanjakso:
  kuukausi
  Päivitetty:

  Tulevat julkaisut

  Taustatiedot

  Dokumentaatio
  Viittausohje

  Tilaston asiantuntijat

  Tiedustelut ensisijaisesti
  Palvelusähköposti
  rakenne.tilastot@stat.fi
  Tommi Veistämö
  yliaktuaari
  029 551 3546
  Muut asiantuntijat
  Vastaava osastopäällikkö

  Miksi tätä sisältöä ei näytetä?

  Tämä sisältö ei näy, jos olet estänyt evästeiden käytön. Jos haluat nähdä sisällön, tarkista evästeasetuksesi.