Aiheet
EnergiaHinnat ja kulutus

Sähkön keskimääräinen kuluttajahinta nousi uuteen ennätykseen vuoden 2022 viimeisellä neljänneksellä

tiedote | Energian hinnat 2022, 4. vuosineljännes

Korjaus

Tietokantataulukon 13nl tiedot päivittyivät viiveellä. Lisäksi snt/l korjattu muotoon €/l.
Lue lisää korjauksesta

Kotitaloudet maksoivat sähköstä enemmän kuin koskaan aiemmin vuoden 2022 viimeisellä neljänneksellä. Sähkön kokonaishinta oli keskimäärin 20-34 snt/kWh kotitalouden vuosikulutuksesta riippuen. Nousua oli Tilastokeskuksen mukaan edelliseen neljännekseen verrattuna 23-26 % ja vuodentakaiseen nähden 41-49 %. Tammikuussa 2023 sähkön hinta kääntyi selvään laskuun pörssihintojen laskun myötä.

Pääkohdat

 • Kotitaloudet maksoivat sähköstä keskimäärin enemmän kuin koskaan aiemmin vuoden 2022 viimeisellä neljänneksellä.
 • Kotitaloussähkön keskimääräinen kokonaishinta oli 20-34 snt/kWh kotitalouden vuosikulutuksesta riippuen vuoden 2022 viimeisellä neljänneksellä.
 • Kotitaloussähkön kokonaishinta nousi edelliseen neljännekseen verrattuna keskimäärin 23-26 % ja vuodentakaiseen nähden 41-49 % vuoden 2022 viimeisellä neljänneksellä.
 • Tammikuussa 2023 kotitaloussähkön hinta kääntyi selvään laskuun pörssihintojen laskun myötä.

Tukkusähkön hinta laski viidenneksen – kuluttajan hinta jatkoi nousu-uralla vuoden 2022 viimeisellä neljänneksellä

Tukkusähkön Suomen aluehinta sähköpörssi Nord Poolissa oli keskimäärin 22 snt/kWh (ALV24/10) loka-joulukuussa 2022. Hinta taittui 20 % heinä-syyskuun hintatasosta, mutta nousi 52 % vuoden takaiseen verrattuna. Koko vuoden 2022 verollinen keskihinta oli 19 snt/kWh kun se vuonna 2021 oli hieman päälle 9 snt/kWh.

Kuluttaja maksoi sähköenergiasta keskimäärin 13-22 snt/kWh (ALV24/10) vuoden 2022 viimeisellä neljänneksellä. Vuotta aiemmin vastaava hinta oli 6,6-11 snt/kWh (ALV24). Sähkön kokonaishinta veroineen ja verkkopalvelumaksuineen oli 20-34 snt/kWh, kun se oli vuotta aiemmin 14-24 snt/kWh. Vähän sähköä käyttävän kuluttajan yksikköhinta oli suurempi, mikä johtuu osin siitä, että perusmaksun osuus yksikköhinnassa on isompi kuin paljon sähköä käyttävän ja osin eroista sopimusrakenteessa.

Vuositasolla sähkön kokonaishinta nousi noin 19-24 % kulutusluokasta riippuen vuoteen 2021 verrattuna. Syynä oli yksinomaan sähköenergian hinnan nousu, sillä siirtomaksut laskivat hieman. Hintaerot yksittäisten kuluttajien väleillä ovat suuria. Tähän on monia syitä, kuten valittu sähköyhtiö, sopimuksen tyyppi ja solmimisajankohta sekä kulutuksen ajoitus ja kokonaiskulus.

Vähittäismarkkinoilta sähköä hankkivien yritys- ja yhteisöasiakkaiden sähkön kokonaishinta oli vuoden 2022 loka-joulukuussa kulutusluokasta riippuen 40-80 % korkeampi kuin vuotta aiemmin. Vuositasolla hinnan nousu oli 32-87 % vuoden 2021 keskihintaan verrattuna. Suurten ja keskisuurten yritys- ja yhteisöasiakkaiden sähkön keskihinta seurasi pörssihinnan vaihteluja, kun taas pienempien asiakkaiden hinta nousi tasaisemmin loppuvuotta kohden.

Maakaasun hinta kääntyi laskuun syyskuun huippuhinnoista

Maakaasu maksoi vuoden 2022 viimeisellä neljänneksellä 82 % enemmän kuin vuosi sitten ja 6 % enemmän kuin edellisellä neljänneksellä. Syksyn ennätyksellisen korkeista hinnoista on kuitenkin tultu neljännes alaspäin vuoden loppuun mennessä. Tilannetta on helpottanut leuto talvi, maakaasuvarastojen hyvä täyttöaste, kysynnän väheneminen ja nesteytetyn maakaasun lisääntynyt tarjonta.

Bensiinin kuluttajahinnat painuivat sotaa edeltäneellä tasolle – diesel 11 % kalliimpaa vuoden 2022 viimeisellä neljänneksellä

Bensiinin hinta tankilla oli noin kymmenyksen kalliimpaa vuoden 2022 viimeisellä neljänneksellä kuin vuotta aiemmin samaan aikaan. Edelliseen vuosineljännekseen verrattuna bensiini maksoi 7-8 % vähemmän ja vuoden loppuun mennessä palattiin Venäjän hyökkäyssotaa edeltäneelle tasolle. Tammi-helmikuussa 2023 bensiinin hinta kääntyi jälleen lievään nousuun.

Diesel maksoi 29 % enemmän kuin vuosi sitten. Edelliseen vuosineljännekseen verrattuna hinta laski reilun prosentin. Kesän ennätyksellisen korkeista hinnoista on kuitenkin tultu alaspäin lähes viidennes. Myös dieselin hinta kääntyi jälleen nousuun tuoreimpien vuoden 2023 alun tietojen mukaan.

Kevyen polttoöljyn hinta nousi 52 % vuoden viimeisellä neljänneksellä vuoden takaiseen verrattuna. Lokakuussa polttoöljystä pyydettiin keskimäärin 1,93 €/l. Joulukuussa hinta oli laskenut selvästi ja oli 1,44 €/l kuitenkin reilun viidenneksen kalliimpaa kuin ennen sodan alkua.

Kivihiilen hinnan nousu taittui vuoden 2022 viimeisellä neljänneksellä

Kivihiilen hinta lähti voimakkaaseen nousuun kesällä 2021. EU asettama kivihiilen tuonnin kieltäminen Venäjältä nosti hintoja entisestään. Hintahuippu saavutettiin heinäkuussa 2022, jolloin veroton hinta kävi vajaassa 70 €/MWh. Vuoden 2022 viimeisen neljänneksen keskihinta oli 44 €/MWh kun se oli vuotta aiemmin 21 €/MWh.

Kotimaisten polttoaineiden, metsähakkeen ja turpeen hinnat nousivat maltillisemmin kuin fossiilisten polttoaineiden hinnat. Metsähake maksoi 27 €/MWh vuoden 2022 viimeisellä neljänneksellä kun vuotta aiemmin hinta oli 24 €/MWh. Jyrsinturpeen veroton hinta oli 13,60 €/MWh, mikä oli reilun kymmenyksen korkeampi kuin vuoden 2022 ensimmäisen puolikkaan keskihinta.

Tietokantataulukot

Poimi tarvitsemiasi tietoja taulukoiksi, tarkastele tietoja kuvioina, tai lataa dataa käyttöösi.

Päivittyneet tietokantataulukot
Käytetyt luokitukset:
 • Kotimainen polttoaine
Ajanjakso:
neljännesvuosi
Päivitetty:
Käytetyt luokitukset:
 • Kivihiilen hinta
Ajanjakso:
neljännesvuosi
Päivitetty:
Käytetyt luokitukset:
 • Maakaasun kuluttajatyyppi
Ajanjakso:
neljännesvuosi
Päivitetty:
Käytetyt luokitukset:
 • Maakaasun kuluttajatyyppi
Ajanjakso:
neljännesvuosi
Päivitetty:
Käytetyt luokitukset:
 • Kaukolämmön kuluttajatyyppi
Ajanjakso:
neljännesvuosi
Päivitetty:
Käytetyt luokitukset:
 • Polttoneste
Ajanjakso:
neljännesvuosi
Päivitetty:
Käytetyt luokitukset:
  Ajanjakso:
  kuukausi
  Päivitetty:
  Käytetyt luokitukset:
   Ajanjakso:
   neljännesvuosi
   Päivitetty:

   Tulevat julkaisut

   Taustatiedot

   Dokumentaatio
   Viittausohje

   Tilaston asiantuntijat

   Tiedustelut ensisijaisesti
   Palvelusähköposti
   energia@stat.fi
   Marianne Rautelin
   yliaktuaari
   029 551 3421
   Muut asiantuntijat
   Vastaava osastopäällikkö

   Miksi tätä sisältöä ei näytetä?

   Tämä sisältö ei näy, jos olet estänyt evästeiden käytön. Jos haluat nähdä sisällön, tarkista evästeasetuksesi.