Aiheet
EnergiaHinnat ja kulutus

Sähköhyvitystä maksettiin kotitalouksille noin 255 miljoonaa euroa

tiedote | Energian hinnat 2023, toukokuu

Tilastokeskuksen energiayhtiöiltä keräämien tietojen mukaan sähköhyvitystä maksettiin kotitalouksille takautuvasti 255 miljoonan euroa. Hyvityksen kokonaismäärä olisi siten jäämässä reilusti alle varatun 400 miljoonan euron määrärahan. Syynä tähän on leuto ja tuulinen talvi sekä onnistuneet sähkön säästötalkoot, mitkä alensivat kuluttajille aiheutuneita kustannuksia.

Keskeisiä poimintoja

  • Sähköhyvitystä maksettiin kotitalouksille 255 miljoonaa euroa.
  • Sähköhyvitykselle varattiin noin 400 miljoonan euron määräraha valtion budjetista. Valtion maksaman sähköhyvityksen kustannukset jäivät siten suunniteltua alhaisemmaksi.
  • Sähköhyvityksen kustannusten jääminen alle arvioiden johtui siitä, että leuto ja tuulinen talvi sekä onnistuneet sähkön säästötalkoot laskivat sekä sähkön markkinahintaa että pienensivät säästetyn sähkön takia kustannuksia odotettua enemmän.
  • Pääosa, reilut 90 %, hyvityksistä maksettiin kotitalouksille, joiden sähkön vuosikulutus on yli 5 000 kWh.

Sähköhyvitystä palautettiin kuluttajille ennakoitua vähemmän

Valtion budjetista varattiin 400 miljoonaa euroa sähköhyvityksiin. Datahuoneen arvio sähköhyvityksen kustannuksista oli 88 miljoonaa euroa kuukaudessa eli yhteensä 352 miljoonaa euroa. Joulukuussa 2022 sähkön markkinahinta oli erityisen korkea, 27 snt/kWh, jolloin myös maksetun hyvityksen määrä oli korkein, 80 miljoonaa euroa. Marraskuun sähkölaskusta palautettiin 56 miljoonaa euroa. Tammi- ja helmikuun osalta palautettiin 118 miljoonaa euroa. Hyvitys muodostuu tammikuun sähkölaskun perusteella palautettavasta 59 miljoonasta eurosta, jonka perusteella hyvitys määriteltiin myös helmikuulle.

Pääosa, reilut 90 %, hyvityksistä maksettiin kotitalouksille, joiden sähkön vuosikulutus on yli 5 000 kWh. Suurin potti, 48 % hyityksen kokonaissummasta meni kotitalouksille, joiden sähkön kulutus oli 5 000-15 000 kWh ja 43 % yli 15 000 kWh käyttäville.

Sähkön arvonlisäverollinen keskihinta vuoden 2022 marraskuun alusta tämän vuoden helmikuun loppuun oli 10,85 snt/kWh, kun hyvitys on vähennetty hinnasta. Alkuperäinen keskihinta oli 13,52 snt/kWh. Sähkön keskihinta laski siten 20 % hyvityksen vaikutuksesta. Yksittäisen kuluttajan hinta ja saatu hyvitys vaihtelee suuresti sähköyhtiön, sopimuksen tyypin ja sopimuksen solmimisen ajankohdan mukaan.

Sähköhyvitys ja muut valtion tuet

Sähköhyvitystä maksettiin takautuvasti kotitalouksille vuoden 2022 marras-joulukuun ja vuoden 2023 tammikuun sähkölaskun perusteella. Hyvitystä maksettiin kotitalouksille, joiden sähkösopimuksen hinta ylitti 10 snt/kWh ja kuluttajille, joilla oli pörssisähkösopimus. Hyvityksen määrä oli 50 % sähköenergian arvonlisäverollisesta myyntihinnasta, josta ensin vähennettiin 90 euron suuruinen kuukausittainen omavastuu. Hyvityksen määrä oli enintään 700 euroa kuukautta kohden.

Hyvitystä maksettiin kahdessa erässä. Ensimmäisen erän hyvityksen määrä laskettiin marraskuun ja joulukuun sähkölaskuista. Toisen erän hyvityksen määrä laskettiin tammikuun 2023 sähkölaskun mukaan ja se kerrottiin kahdella.

Muita valtion tukia ovat sähköenergian arvonlisäverokannan alentaminen joulukuun 2022 alusta huhtikuun 2023 loppuun 24 prosentista 10 prosenttiin sekä verotuksessa vähennettävä sähkövähennys tai Kelan sähkötuki pienituloisille kotitalouksille.

Sähköhyvityslaskennan toteutus

Takautuvasti maksettavan sähköhyvityksen tiedot perustuvat Tilastokeskuksen kyselyyn energiayhtiöille. Kyselyssä mukana olevat energiayhtiöt kattavat noin 70 % kotitalouksille myydystä sähköstä. Aineiston perusteella laskettu sähköhyvityksen määrä korotettiin vastaamaan kaikille kotitalouksille maksettua hyvitystä.

Aineisto yhdistettiin kuukausittain kerättävän sähköenergian hinnat-kyselyn aineistoon. Yhdistetystä aineistosta laskettiin sähköenergian keskihinta, joka huomioi sähköhyvityksen vuoden 2022 marras-joulukuulle ja vuoden 2023 tammi-helmikuulle.

Aineistosta laskettu hyvityksen kokonaissumma on tilastomenetelmään perustuva arvio. Lopulliset tiedot saadaan, kun Valtiokonttori on käsitellyt energiayhtiöiden hakemukset sähköhyvityksen palautuksista.

Tietokantataulukot

Poimi tarvitsemiasi tietoja taulukoiksi, tarkastele tietoja kuvioina, tai lataa dataa käyttöösi.

Uudet tietokantataulukot
Käytetyt luokitukset:
  • Sähkön kuluttajatyyppi
  • Sähköhyvitys
Ajanjakso:
kuukausi
Päivitetty:

Tulevat julkaisut

Taustatiedot

Dokumentaatio
Viittausohje

Tilaston asiantuntijat

Tiedustelut ensisijaisesti
Palvelusähköposti
energia@stat.fi
Marianne Rautelin
yliaktuaari
029 551 3421
Muut asiantuntijat
Vastaava osastopäällikkö

Miksi tätä sisältöä ei näytetä?

Tämä sisältö ei näy, jos olet estänyt evästeiden käytön. Jos haluat nähdä sisällön, tarkista evästeasetuksesi.