Asiantuntija-artikkelit ja ajankohtaisblogit
Sivuston näkymät
  • Tämä juttu on arkistoitua sisältöä, joka tarjotaan luettavaksi sellaisenaan. Tämän vuoksi siinä voi olla saavutettavuusongelmia.

Hyödyllisiä rikkeitä, rikottavia sääntöjä

8.7.2013
T&t-avatar

”Tuo oli niin sanottu hyödyllinen rike”, selostaja sanoo, kun puolustaja torppaa hyökkääjän, joka on pääsemässä yksin läpi. Puolustaja saa varoituksen, mutta selostaja on varma, että valmentajalta tulee kiitosta.

Ja niin tuleekin. Kuinka moni juniorienkaan valmentaja kiittää pelaajaa, joka yrittää pelata sääntöjen mukaan ja tulee päästäneeksi vastustajan maalintekoon? Riittäähän tänään alkaneessa Helsinki Cupissakin tilanteita, joissa on fiksua rikkoa.

Kirjassaan The Price of Inequality nobel-taloustieteilijä Joseph Stiglitz kertoo amerikkalaispankkien toimintatavoista, kun niitä on syytetty petollisista toimista. Pankit uhkaavat loppumattomalla oikeusprosessilla, päädytään kompromissiin jossa pankki maksaa korvauksia ja lupaa ettei asia toistu. Se toistuu, seuraa uusi syyte, pankin uhkailu, kompromissi ja rahallinen korvaus.

Vaikka korvaukset voivat olla satoja miljoonia, ne ovat kuitenkin selvästi pienempiä kuin petoksista koitunut hyöty. Toistuvasti tapahtuu siis hyödyllinen, omaa puolta hyödyttävä rike.

Sama on meno työelämässä – Suomessakin. Neuvotellaan työehdoista, vaikkapa ketjutetuilla määräaikaissopimuksilla liian pitkään pidettyjen työntekijöiden vakinaistamisesta. Luottamusmies vetoaa lakiin, jota rikotaan. Työnantaja sanoo: viekää sitten asia oikeuteen – varmana ettei epävarma työntekijä ala käymään oikeutta palkkansa maksajaa vastaan.

Hyödyllinen rike taas. Laki ei olekaan itsestään selvästi noudatettavaksi, vaan tilannekohtaisesti arvioitavaksi. Pelataan sääntöjen mukaan, kun se sopii omiin tavoitteisiin. Jätetään noudattamatta sääntöä, kun arvellaan siitä olevan enemmän hyötyä.

Ja kun kaikki omaksuvat pelin hengen, saadaan nopeastikin hävitettyä aikojen kuluessa rakennettu sosiaalinen pääoma: kunnioitus yhteisiä pelisääntöjä ja luottamus kanssapelaajia kohtaan.

Blogikirjoitukset eivät ole Tilastokeskuksen virallisia kannanottoja. Asiantuntijat kirjoittavat omissa nimissään ja vastaavat kukin omista kirjoituksistaan.
tk-icons