Reilun vuoden toiminut nopeaa analyysia tuottava yksikkö haastaa Tilastokeskusta hyvällä tavalla.
- Tämä juttu on arkistoitua sisältöä, joka tarjotaan luettavaksi sellaisenaan. Tämän vuoksi siinä voi olla saavutettavuusongelmia.
Juhlavuoden kilpailu innosti lukemaan tilastoja ja niiden sanomaa
Suomi100-juhlavuoden tilastokilpailu tuotti runsaasti tasokkaita töitä. Yhteistä töille on, että ne tarkastelevat ajankohtaisia ja kiinnostavia ilmiöitä. Lämmin kiitos kaikille kilpailuun osallistuneille!
Tilastokeskuksen nimeämä raati valitsi voittajatyöt. Tilastojen havainnollistaminen -kilpailun voittajatyö – Jyväskylän yliopiston opiskelijaryhmän tuottama Ennen oli kaikki…-historiapeli (Huom! Ei toimi Explorerilla) – kertoo sata vuotta sitten syntyneiden suomalaisten elämänkohtaloista. Se hyödyntää monipuolisesti tilastoja, dokumentteja, valokuvia, historiantutkimusta sekä muistelmia. Peli muistuttaa ihmisistä ja yhteiskunnasta tilastojen kohteina ja takana.
Tilastot mediassa -kilpailun voittaja on Ylen verkkosivuilla julkaistu Kyllä ennen nuoriso oli kunnollista – vai oliko? Vuorovaikutteinen juttu koukuttaa testaamaan omia mielikuviaan nuorisostamme eri vuosikymmeninä. Työ on hallittu havainnollinen kokonaisuus, jossa visualisoinnin vahvuus pääsee oikeuksiinsa.
Vain yksi voi voittaa, mutta muutkin kilpailutyöt olivat ansiokkaita ja hyödynsivät hyvin sekä tilastoja että erityisesti tilastojen kahta perusvahvuutta: aikasarjaa ja vertailtavuutta. Tilastojen vahvuus on trendien osoittamisessa, muutosten ja murrosten osoittamisessa ja paikantamisessa.
Kilpailutyöt toivat selvästi esille, miten haasteellista on tilastotiedon välittäminen graafisia kuvaajia käyttäen eri medioissa, varsinkin älypuhelimen näytössä. Tänä päivänä toivotaan selkeitä interaktiivisia infografiikoita kaikilla välineillä, mutta miten varmistua että tilastotiedon vastaanottaja ymmärtää graafiset kuvaajat oikein ja pystyy tekemään oikeat tulkinnat?
Kilpailutöissä tämä haaste oli tiedostettu ja pääsääntöisesti otettu hyvin huomioon. Tilastograafi tai -tieto on merkityksellistä ja hyödyllistä käyttäjilleen vasta, kun on kontekstia ja asiayhteyttä.
Lähdekritiikkikin vaatii asiayhteyttä ja kontekstia, ja riittävää määrää metatietoa. Muutama kilpailutyö on erityisen käyttäjälähtöinen ja tarjoaa esimerkiksi mahdollisuuden syventyä aiheeseen tai vaihtoehtoja laajentaa näkökulmaa tai rajausta.
Yksi käyttäjälähtöinen kilpailutyö Jo viisi minuuttia liikuntaa voi edistää terveyttä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, liikutko riittävästi tuo tutkittua terveys- ja elämäntapatietoa lähelle arkeamme helpolla ja houkuttelevalla tavalla: voimme verrata omia tapojamme ja tilanteitamme muihin verrokkiryhmiin tai koko Suomen tilaan. Tällaisella tiedolla voi olla myönteistä vaikuttavuutta niin yksilön kuin yhteiskunnan tasolla.
Tilastokilpailussa opiskelijat ja media ovat yhdessä osoittaneet, että ymmärrystä eri ilmiöistä, niiden kehityksestä, yhteyksistä ja vaikutuksista voidaan lisätä tilasto- ja tutkimustiedon oivallisella hyödyntämisellä ja hyvällä havainnollistamisella.
Tärkeää on huomata, että kilpailutyöt hyödyntävät kaikille avoimia aineistoja ja helposti kaikkien saatavilla olevaa tekniikkaa. Digikehitys tuo uusia mahdollisuuksia tilastojen laadintaan ja kommunikointiin. Tässä kehityksessä on pidettävä kaikki toimijat mukana, jatkettava tiedon avoimuuden edistämistä, ja tehtävä vielä enemmän yhteistyötä tilaston käyttäjien, tuottajien ja välittäjien kesken.
Asta Manninen toimi Suomi100-juhlavuoden Tilastokilpailun paneelin puheenjohtajana. Hän on yhteiskuntatilastojen, erityisesti kaupunki-ja aluetilastojen asiantuntija, ja toimii EU:n ESAC-komitean (European Statistical Advisory Committee) jäsenenä.
Lue samasta aiheesta:
Kesälomani lopulla seurasin sivusilmällä lukiolaisnuoren pakkausruljanssia. Edessä oli vaihto-oppilasvuosi ja lähtöön muutama päivä. Mahtuisiko matkaan myös taskullinen tietoa Suomesta?
Talouden keskeiset mittarit näyttävät isoja ja ristiriitaisiltakin vaikuttavia muutoksia. Tilastojen päälinja lienee oikea, mutta lukuihin voi laskennan tarkentuessa tulla revisioitakin, kun talouden rakenteessa on tapahtunut muutoksia. Tarkentumisten suuntaa ei pysty ennakoimaan, se vaihtelee eri vuosien välillä.
Euroopan toimialaluokitus NACE on julkistettu. Edessä on kuitenkin vielä pitkä tie ennen kuin se on käytössä kaikissa tilastoissa. Toimialaluokitus on kehikko talouden rakenteiden ja kehityksen ymmärtämiseen.
Uudessa saamelaiskäräjälakiesityksessa kielikriteeri laajenisi kolmannesta sukupolvesta neljänteen polveen. Kieli kuvaa yhteisöön kuulumista ja yhteyttä elävään saamelaiseen kulttuuriin, kirjoittaa Juho Keva saamelaisten kansallispäivän blogissaan.
Suomessa on laadukkaat rekisterit. Niistä saatavaa tietoa yhdistelemällä syntyy tietovarallisuus, joka on Suomen kilpailuetu. Sitä hyödyntämällä teemme parempia päätöksiä tulevaisuudessa.
Demokratioissa tilastot ovat osa yhteiskunnallista keskustelua, päätöksentekoa sekä seurausten arviointia – ja puolueettomina ne luovat edellytyksiä kompromisseille. Tietoon perustuva päätöksenteko edellyttää hidasta, harkitsevaa ja kyseenalaistavaa ajattelua. Jotta demokratia säilyisi informaatioyhteiskunnan perustana, tulisi tilastojen luku- ja käyttötaidosta tehdä yleinen kansalaistaito.
Miten keskustelisimme nyt vaikkapa palkkojen ostovoimasta – eli inflaatiosta ja ansioiden kehityksestä – tai nuorten mielenterveysongelmista, jos mitään tilastotietoa yhteiskunnasta ei olisi olemassa? kysyy Anna Pärnänen Euroopan tilastopäivän blogissaan.