Asiantuntija-artikkelit ja ajankohtaisblogit
Sivuston näkymät

Kuluttajien luottamus talouteen yhä vahvaa – nuoret optimistisimpia

27.8.2018
Twitterissä: @pkangassalo, @TuomasParikka

Tuoreen kuluttajabarometrin mukaan kuluttajien luottamusindikaattori oli elokuussa 21,5. Heinäkuussa vastaava luku oli 22,0 ja kesäkuussa 23,0. Viime vuoden elokuussa luottamusindikaattori sai arvon 23,5 indikaattorin pitkän ajan keskiarvon ollessa 12,6.

Luottamusindikaattorin neljästä osatekijästä kuluttajien odotukset kotitalouden säästämismahdollisuuksista paranivat elokuussa heinäkuuhun verrattuna selkeästi. Arviot omasta ja Suomen taloudesta heikkenivät hieman heinäkuuhun nähden. Myös usko työttömyyden vähenemiseen oli heikompaa kuin heinäkuussa. Viime vuoden vastaavaan aikaan nähden näkemykset omasta taloudesta paranivat maltillisesti, mutta odotukset Suomen taloudesta heikkenivät, samoin kuin odotukset maan työttömyystilanteesta.

Miten luottamus eroaa alueen, sukupuolen tai iän mukaan?

Pureudu kuluttajabarometrin tuoreimpiin tuloksiin alueen, sukupuolen, iän ja väestöryhmän mukaan oheisen visualisoinnin avulla. Katso, miten luottavaisesti esimerkiksi nuoret suhtautuvat lähitulevaisuuteen.

Klikkaa haluamiasi osia tai etene osasta toiseen alareunan nuolipainikkeilla. Voit myös avata esityksen koko näytön laajuiseksi oikean alakulman painikkeesta.

 

Kuluttajabarometriin haastateltiin 1.–17. elokuuta 1 138 Suomessa asuvaa henkilöä.

Kuluttajabarometrin tuloksista ja laatuselosteesta tarkemmin tilaston verkkosivulla

Kirjoittajat vastaavat kuluttajabarometrista Tilastokeskuksessa.

Blogikirjoitukset eivät ole Tilastokeskuksen virallisia kannanottoja. Asiantuntijat kirjoittavat omissa nimissään ja vastaavat kukin omista kirjoituksistaan.

Lue samasta aiheesta:

Blogi
29.9.2021
Mikko Lindholm

Alamme Suomessa lähestyä kriittistä pistettä, jossa datataloudesta tulee oikeasti merkittävää liiketoimintaa. Mikä sitten tekee menestyvän datapalvelun? Datamenestyjät -kilpailutöissä nousee esiin ainakin kaksi ominaisuutta: visualisointi ja oikeanlainen kysymyksen asettelu. 

Blogi
5.11.2019
Iiro Jussila

Tieto ja yhteiskunnallinen keskustelu  on tänä vuonna itsenäisyyspäivän vastaanoton teemana. "Tähän hienoon valintaan liittyy vahvaa symboliikkaa, jota korostavat presidentti Niinistön sanat virkaveljelleen Washingtonissa: pitäkää demokratiastanne huolta". Vieraskynässä Iiro Jussila, PTT:n toimitusjohtaja ja Tilastokeskuksen neuvottelukunnan jäsen.

Blogi
20.12.2018
Heli Mikkelä

Tiedon herkässä luottamusketjussa yhden lenkin pettäminen haavoittaa koko verkostoa. Luottamus on ytimessä myös tietopoliittisessa selonteossa ”Eettistä tietopolitiikkaa tekoälyn aikakaudella”, joka luovutettiin Eduskunnalle joulukuun alussa.

Blogi
24.10.2018
Heli Mikkelä

Suomen ensimmäinen kansallinen tietopoliittinen selonteko on lausunto­kierroksella. Tästä on hienoa kertoa ulkomaisille kollegoille. Tieto on tunnistettu ja tunnustettu Suomessa niin merkittäväksi asiaksi, että se on nostettu vaikutus­valtaisille foorumeille keskusteluun. Tietopoliittinen selonteko on tärkeä avaus.

Blogi
7.2.2018
Jouni Kotkavuori

Silmälasit, virttynyt pikkutakki, kuusi­kymppinen professori, tilasto­tietoja... Auditorio on täpö­täysi, kuuntelemme herkeämättä. Ja katselemme: kädessään miekkosella on vessapaperi­rullia (sama esitys täällä ja täällä perusteellisempana rullien sijaan kuutioilla).

tk-icons