Otoskyselyihin perustuvien tilastojen luotettavuus on vaakalaudalla, koska ihmiset eivät enää vastaa jatkuvasti lisääntyviin tiedusteluihin. Viranomaisten yhteiseen rekisteriin perustuva yhteystietojen hallinta paitsi auttaisi ihmisten tavoittamisessa myös säästäisi vaivaa niin kansalaisilta kuin viranomaisilta.

- Tämä juttu on arkistoitua sisältöä, joka tarjotaan luettavaksi sellaisenaan. Tämän vuoksi siinä voi olla saavutettavuusongelmia.
Tilaston henki: "Vastaajana olet tiimini korvaamaton jäsen"
Tilaston henki seikkailee parhaillaan somessa ja Ylen TV-kanavilla. Kysyin hengeltä kuulumisia.
Hei Tilaston henki, vaikutat hengästyneeltä. Mitä kuuluu?
– *Phuh*hei! Tulin juuri Punkaharjun hiihtoladuilta, jossa keräsin kansalaisilta paljon uutta tietoa. Tiesitkö että viimeisimmän kyselymme mukaan yli kaksi kolmesta suomalaisesta harrastaa liikuntaa useamman kerran viikossa? Myös talvella!
Enpä tiennytkään. Mukava kuulla, että ihmiset pysyvät liikkeessä.
Kuva: Jetro Staven

Tilaston henki syttyy tuoreesta tiedosta.
Miten Tilastokeskuksen kyselyihin sitten vastataan?
– Vastaaminen on oikein helppoa. Kaikki joita arpaonni suosii pääsevät mukaan ja saavat kutsukirjeen. Sitten vain vastataan kysymyksiin. Monet ovat kertoneet kyselyiden olleen varsin hauskoja.
Mihin tarkoitukseen keräät tietoja?
– Loistava kysymys! Nämä tiedot muodostavat demokratian tukipilarin.
Aivan…hieno homma...sehän kuulostaa tärkeältä. Mutta mitä sillä oikein tarkoitat?
– Tilastokeskuksen keräämiä tietoja käyttävät sekä kunnat, valtio, tutkijat, yritykset että yksittäiset kansalaiset kuten esimerkiksi koululaiset. Jos tietoja ei kerättäisi, emme voisi tehdä tietoon perustuvia luotettavia havaintoja ja päätöksiä.
Olen kuullut, että tiedon keräämisessä tiimityö on tärkeää. Keitä tiimiisi kuuluu?
– Minulla on erinomainen porukka. Tärkeimpiä tiimissäni ovat tiedonantajat – nuo arjen sankarit jotka käyttävät pienen hetken kyselyihin vastaamiseen. Lisäksi kanssani puuhaa joukko Tilastokeskuslaisia, esimerkiksi haastattelijoita ja kyselytutkimusten tekijöitä. Joskus tuntuu, että oma roolini onkin melko nimellinen, kun muut hoitavat hommat niin hienosti.
Kerätyt tiedot tulevat siis meidän kaikkien käyttöön. Mistä niitä pääsee käyttämään?
– Erittäin hyvä kysymys. Esimerkiksi Facebookissa voi seurata hyvää ystävääni Tilastotohtoria. Hän kertoo aina mehevimmät tilastouutiset. Jos haluat penkoa tarkemmin erilaisia aihealueita, suosittelen menemään Tilastokeskuksen nettisivuille tai Findikaattoriin.
Olet nyt tv:stä ja somesta tuttu, ja tämän haastattelun jälkeen myös blogimme lukijat tietävät sinusta ja ajatuksistasi. Tavoitteletko laajempaakin julkisuutta?
– En voi väittää, etteikö pieni mediahuomio mairittelisi. Uravalintani on väistämättä johtanut siihen, etten ole päässyt nauttimaan parrasvaloista ihan siinä määrin kuin eräät henki-kollegani kaukomaissa. Tosin emmehän me kaikki voi esiintyä miljoonayleisöille haaremihousuissa.
Ymmärrän...mutta mikä sinua sitten motivoi?
– Olen urallani pysytellyt lähellä ihmisten arkea ja tiedän, kuinka kiireistä ja tietotulvan täyttämää suomalaisten elämä voi välillä olla. Siksi haluan muistuttaa, että Tilastokeskus on meidän kaikkien asialla. Kyselyihin vastaaminen on tärkeää ja vie vain hetken.
– Samalla haluan kiittää kaikkia vastaajia. Eiköhän jatketa samaan malliin!
Lue lisää kuinka vastauksista tehdään tilastoja.
Tilaston hengestä kertova Youtube-video
Lue samasta aiheesta:
Elämme aikoja, jolloin totuutta on puolustettava näkyvästi. Vastuullamme on huolehtia demokratiaa palvelevan tilastotuotannon elinehdoista: luottamuksesta ja puolueettomuudesta.
Luotettavan ja nopean faktatiedon kysyntä kasvaa jatkuvasti. Säästöpaineissa tuskailevilla valtionhallinnon organisaatioilla on kasvavia haasteita vastata tarpeisiin. Tietoaineistoa on saatavissa käyttöön valtavasti lisää kustannustehokkaasti hyödyntämällä laajemmin rekisteritietoja ja muita hallinnollisia tietoaineistoja. Tämä edellyttää tieto- ja tilastoekosysteemin kehittämistä ja entistä syvempää verkostoitumista.
Uudet rautakauppojen hinta-aineistot otetaan käyttöön tammikuun tiedoista lähtien, jotka julkaistaan 15.2.2022. Moderni tiedonkeruu on pelastus sekä tilaston tekijöille että tiedonkeruun piirissä oleville rakennustarvikkeiden myyjille.
Tilastohaastattelija kerää tietoja haastateltavan senhetkisestä elämäntilanteesta. Kuunteleminen on työssä tärkeää – ja jokainen vastaaja ja vastaus on arvokas, muistuttaa Ulla Phillips blogissaan.
Vuoden vaihteesta alkaen palvelujen tuottajahintaindeksi on kattanut neljä uutta toimialaa. Kehittämistä riittää jatkossakin: esimerkiksi markkinoille syntyvät uudenlaiset palvelut haastavat hintatilastointia.
Mittaavatko kyselylomakkeiden kysymykset sitä, mitä niiden on tarkoitus mitata? Verkossa tätä voidaan selvittää web probing -menetelmällä. Tilastokeskuksen kokemusten mukaan menetelmällä saadaan tietoa vastaajien tulkinnoista ja vastausten laadusta. Käytöllä on kuitenkin rajoituksensa.
Tilastotieto pyrkii objektiiviseen totuuteen. Toisaalta tilastojen tekemiseen sisältyy myös taiteesta tuttuja piirteitä, sillä kaikki ei ole tilastointimenetelmin laskettavissa.