Asiantuntija-artikkelit ja ajankohtaisblogit
Sivuston näkymät

Voisi turhempaakin juhlistaa

19.10.2018

Huomenna, 20. lokakuuta vietetään Euroopan tilasto­päivää. Ai ette? En tiennyt minäkään.

Kuulostaahan se tyhmältä. Jotenkin tyhjältä. Vähän niin kuin viettäisi sanojen päivää. Tai kirjainten.

Vaan tarkemmin ajatellen, kirjaimet, sanat, luku­taito... Miksei sitten numerot, tilastojen luku­taito!

Nehän ovat ääritärkeitä, itse asiassa hämmästyttäviä keksintöjä. Nykyään ne vain ovat yhtä itsestään selviä kuin kirjaimet mutta vielä muutama vuosi­sata sitten mullistavia tapoja alkaa hahmottaa sosiaalista todellisuutta. 

Nyky-yhteiskunta ei tulisi toimeen ilman tilastoja. Numero­tiedon pohjalta rakennetaan talous­arvioita, liike­suunnitelmia, yhteis­kunnallisia uudistuksia, kauppa­keskuksia... 

Ainakin olisi fiksua rakentaa.

Entä sitten yksityinen, pieni ihminen.

Onko talon hinta kohdallaan, millä tasolla kauppaa on tehty? Onneksi on Maanmittauslaitoksen tilastopalvelu, josta voi tarkistaa. 

Entä oma talous laajemmin? Ollaanko konkurssissa vai samanlaisia sinnittelijöitä kuin muutkin? Tilanteensa suhteessa muihin vastaavassa elämän­tilanteessa oleviin talouksiin voi tsekata Oma talous -laskurista.

Ja vaalitkin lähestyvät. Onko hallitus päässyt tavoitteisiinsa? Vai epä­onnistunut surkeasti?

Eivät tilastot kaikkia kysymyksiä ratkaise. Tilaa jää tulkinnoille, näkemyksille, poliittisille valinnoille. Mutta ilman mittareita olisimme tyystin tuuli­ajolla.

Miksipä ei siis muistaa tilastojen luku­taitoa huomenna! Vähän vaikka juhliakin sitä että ihmis­kunta on viimeisten satojen vuosien aikana kehittänyt kyvyn hahmottaa maailmaa datan avulla.

Kuten Hans Rosling toteaa vastikään suomennetussa kirjassaan Faktojen maailma:

”Oman auton gps-paikantimessa on tärkeää, että se käyttää oikeaa informaatiota. Siihen ei voisi luottaa, jos se näyttäisi navigoivan jossain muussa kaupungissa kuin siinä missä ollaan, koska silloin tietää päätyvänsä väärään paikkaan. Joten kuinka poliittiset päättäjät ja poliitikot voisivat ratkaista globaaleja ongelmia, jos he toimivat väärien faktojen pohjalta?” 

Tilastokeskus jalkautuu huomenna naapuriinsa valmistuneeseen Kala­sataman Redi-kauppa­keskukseen. Jos törmäät tasku­tilastoja jakaviin tilasto­keskuslaisiin, ota vaan, ja ole iloinen että jaksavat kerätä ja laskea ja tarkistaa ja koostaa fakta­pohjaista kuvaa elämästämme Suomessa.

Valistunutta tilasto­päivää!   

Blogikirjoitukset eivät ole Tilastokeskuksen virallisia kannanottoja. Asiantuntijat kirjoittavat omissa nimissään ja vastaavat kukin omista kirjoituksistaan.

Lue samasta aiheesta:

Blogi
12.1.2022
Marika Jokinen, Heli Korhonen

Luotettavan tiedon kysyntä on nyt valtava. Tilastokeskuksen asiantuntijoiden laatimat tilasto-oppaat tarjoavat oivallista tietoa tilastojen luonteesta ja käytöstä sekä johdattavat luotettavan tiedon lähteille. 

Blogi
7.2.2018
Jouni Kotkavuori

Silmälasit, virttynyt pikkutakki, kuusi­kymppinen professori, tilasto­tietoja... Auditorio on täpö­täysi, kuuntelemme herkeämättä. Ja katselemme: kädessään miekkosella on vessapaperi­rullia (sama esitys täällä ja täällä perusteellisempana rullien sijaan kuutioilla).

tk-icons