Suomen yhdyskuntajätteen määrä – 596 kiloa asukasta kohti vuonna 2020 – ei juuri imartele: EU-keskiarvo per asukas oli vain 505 kiloa. Jätteiden vähentämisen ja kierrätyksen edistämisen edellyttämät muutokset vaativat tuekseen avointa faktapohjaista keskustelua ja viime kädessä arjen tekoja meiltä kaikilta.

Urbaani ympäristö valtaa alaa EU-alueella – luokittelullako kiinni ekosysteemien muutoksiin?
Ekosysteemeissä on aina tapahtunut muutoksia ja tapahtuu vastakin. Toisten alueiden määrä vähenee ja toisten kasvaa. Eikä vähiten ihmistoiminnan seurauksena.
Muutokset ovat ilmeisiä etenkin EU:n kaltaisella alueella, jossa asuu keskimäärin toista sataa ihmistä neliökilometrillä. Toki alueittaiset vaihtelut ovat suuria.
Selvästi suurimman osan EU:n alueesta haukkaavat maanviljelys ja metsät, jotka kattavat yhteensä noin 70 prosenttia koko EU:n pinta-alasta (Kuvio 1).
Viljellyn maan pinta-ala on hieman pienentynyt 2000-luvulla, kun taas metsien pinta-ala on pysynyt ennallaan (Kuvio 2). Suhteellisesti eniten on kasvanut urbaanin ympäristön ala ja vastaavasti eniten on pienentynyt nummi- ja pensaikkomaan pinta-ala. Mainittakoon, että jokien ja järvien pinta-alan kasvu johtuu keinotekoisten vesialtaiden rakentamisesta.
Kuvioissa nähdään eräs tapa luokitella ekosysteemejä. Ihmisellä, ja varsinkin tilastoivalla ihmisellä on tarve luokitella asioita. Toisinaan se on helpompaa ja toisinaan vaikeampaa. Ekosysteemien luokittelu ei ole helpoimmasta päästä. Luonto ei vedä suoria viivoja.
Erilaisia luokitteluja on olemassa useita ja niillä on omat hyvät ja huonot puolensa. Lisäksi toimivin luokittelu koko EU-tasolla ei välttämättä ole paras yksittäisten jäsenmaiden tasolla, koska ekosysteemit poikkeavat hyvin paljon toisistaan esimerkiksi Suomessa ja Kreikassa.
EU:ssa kehitteillä olevassa ekosysteemitilinpidossa seurataan luonnon tuottamia ekosysteemipalveluita eri ekosysteemeissä. Ekosysteemien luokittelu eri tyyppeihin on hankaluuksista huolimatta välttämätöntä. Luokittelujärjestelmä on pohjana koko ekosysteemitilinpidolle, joten siihen täytyy kiinnittää erityistä huomiota.
Kirjoittaja työskentelee yliaktuaarina Tilastokeskuksen ympäristötilinpidossa ja on kansallisen IPBES-työryhmän jäsen.
EU:ssa ekosysteemitilinpidon käytännön ohjenuorien suunnittelu on hiljattain aloittaneen työryhmän harteilla. Suomesta työryhmään osallistuvat Syke ja Tilastokeskus.
Lue samasta aiheesta:
Kansantalouden tilinpito ei ota kantaa siihen, onko jokin tuotanto hyödyllistä tai aiheuttaako se suoranaista haittaa. Ekosysteemit ja luontoarvot pitää saada mukaan kansantalouden tilinpidon rinnalle kokonaisuutta täydentämään, mutta se ei ole helppoa.
Maailman maat neuvottelevat luontokadon estämisestä ja luonnon monimuotoisuuden pelastamisesta. Tavoitteena on, että suojelualueet kattaisivat 30 prosenttia maapallon maa- ja vesialueista. Luontoasiantuntijoiden mukaan tavoite on hyvä, mutta ei riittävä pelastamaan luonnon monimuotoisuutta.
Maailman maaperästä kolmanneksen tila on heikentynyt. Sunnuntaina vietettävän kansainvälisen maaperäpäivän toivotaan kannustavan suojelemaan ja parantamaan ehtyneiden maapohjien tilaa.
Metalleja louhitaan kasvavia määriä kehittyvän yhteiskunnan tarpeisiin. Maapallo on kuitenkin rajallinen resurssi ja metallit uusiutumaton luonnonvara. Kotitalouksien metallivarastoissa piilee palanen kiertotalouspotentiaalia.
Miehet ja naiset omistavat nykyään ajokortin Suomessa lähes yhtä yleisesti, poikkeuksina vain nuorimmat ja vanhimmat ikäluokat. Pojat autoilevat enemmän poikkeusluvalla jo 17-vuotiaina. Ikäihmisissä näkyy yhä autoilun miehinen historia.
Maailman johtajat tunnustivat luontokadon ihmisen olemassaoloa uhkaavaksi kriisiksi ja vaativat pikaisia toimia sen pysäyttämiseksi YK:n luontokokouksessa lokakuussa 2021. Yhteiskuntamme ja talousjärjestelmämme ovat täysin riippuvaisia hyvinvoivasta luonnosta ja ekosysteemien meille tuottamista palveluista.
Suomessa syntyy ruokahävikkiä noin 360 miljoonaa kiloa vuosittain, kertoo Luonnonvarakeskuksen tuore raportti. Asukasta kohden laskettuna keittiö- ja ruokalajätteen määrä on Tilastokeskuksen tietojen mukaan kasvanut 12 kilogrammalla vuosien 2015–2019 aikana.