Tämä tilasto on lakkautettu.

Tilastosta ei enää tuoteta uusia tietoja.

Tämä sivu on arkistoitu.

Laatuseloste: Julkisen sektorin ympäristönsuojelumenot

1. Tilastotietojen relevanssi

Julkisen sektorin ympäristönsuojelumenotilasto kuvaa valtion ja kuntien ympäristönsuojelumenoja ja -tuloja. Se on tarkoitettu yhteiskunnallisen päätöksenteon ja tutkimuksen tarpeisiin.

Julkisen sektorin ympäristönsuojelumenotilastoon on laskettu kuntien ja kuntayhtymien sekä niiden liikelaitosten ja valtion toimintamenot, investoinnit, maksetut investointiavustukset ja muut maksetut avustukset. Menojen lisäksi mukaan on otettu julkisen sektorin ympäristönsuojeluun kohdistuvia tuloja nettovaikutuksen kuvaamiseksi. Näihin tuloihin ei kuitenkaan sisälly esim. Euroopan unionin rahoitusosuus maatalouden ympäristötuesta.

Meno- ja tulolajien lisäksi julkisen sektorin ympäristönsuojelumenoja kuvataan kohdentumisen perusteella. Käytetyt luokat ovat jätevesihuolto, jätehuolto, luonnonsuojelu sekä hallinto ja muu ympäristönsuojelu. Luokitus perustuu kansainväliseen ympäristönsuojelutoimenpiteiden ja -kustannusten CEPA 2000 -luokitukseen (Classification of Environmental Protection Activities and Expenditure). Jätevesihuolto sisältää vesiensuojelun ja luonnonsuojelu luonnon maisemien sekä perinnemaisemien suojelun.

Tilasto on osa Suomen virallista tilastoa (SVT).

Julkisen sektorin ympäristönsuojelumenolaskelmat perustuvat YK:n ja EU:n tilastoviraston Eurostatin luokituksiin, määritelmiin ja standardeihin:

System of Environmental-Economic Accounting - Central Framework. United Nations, European Union, Food and Agriculture Organization of the United Nations, International Monetary Fund, Organisation for Economic Co-operation and Development, The World Bank 2014.

SERIEE. Environmental Protection Expenditure Accounts - Compilation Guide. Eurostat Theme 2 Economy and finance. European Commission 2002.

SERIEE. European System for the collection of economic information on the environment. Eurostat Theme 2 Economy and finance. European Commission 2002.

Environmental expenditure statistics - General Government and Specialised Producers data collection handbook. European Commission 2007.

2. Tilastotutkimuksen menetelmäkuvaus

Julkisen sektorin ympäristönsuojelumenot lasketaan valtion tilinpäätösaineiston sekä kuntien ja kuntayhtymien talous- ja toimintatilaston pohjalta. Tietoja täydennetään maa- ja metsätalousministeriön, työ- ja elinkeinoministeriön, valtiovarainministeriön, ulkoasiainministeriön sekä puolustusministeriön tiedoilla.

3. Tietojen oikeellisuus ja tarkkuus

Pääsääntöisesti laskelmiin on valittu valtion tilinpäätösaineistosta momentit, joiden rahankäyttö kohdistuu kokonaisuudessaan tai suurimmaksi osaksi ympäristönsuojeluun. Kuntien ja kuntayhtymien talous- ja toimintatilastosta on valittu tehtäväluokat jätehuolto, vesihuolto ja ympäristöhuolto. Ympäristöhuollon luokka sisältää myös luonnonsuojelumenot. Jätevesihuollon osuus on arvioitu vesihuollon tietojen pohjalta.

Valtion aineisto on osa valtiokonttorin lakisääteisesti Tilastokeskukselle raportoimaa valtion tilinpäätösaineistoa, joka perustuu valtiontalouden kirjanpitoon. Lisäksi maa- ja metsätalousministeriöstä on saatu maatalouden ympäristötukitiedot toimenpiteittäin ja palkkiolajeittain. Työ- ja elinkeinoministeriöstä on puolestaan saatu lisätietoja ympäristönsuojeluun kohdentuvista työllisyysperusteisista investoinneista sekä elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten toimintamenoista. Valtiovarainministeriöstä on saatu tiedot aluehallintoviraston ympäristölupavastuualueiden toimintamenoista ja ulkoasiainministeriöstä tietoja kehitysyhteistyön sekä lähialueyhteistyön ympäristönsuojelumenoista. Puolustusministeriöstä on saatu tietoja puolustusvoimien ympäristönsuojelumenoista. Kuntien ja kuntayhtymien talous- ja toimintatilasto perustuu kyselyyn, johon kunnat ovat velvollisia vastaamaan.

Julkisen sektorin yhteissummat ja ympäristönsuojelun osa-alueiden tiedot on sulautettu. Toisin sanoen, laskelmissa on huomioitu, että valtion ja kuntien väliset tulo- ja menosiirrot eivät lisää julkisen sektorin tuloja ja menoja. Valtion ja kuntien väliset rahansiirrot on siksi vähennetty valtion ja kuntien yhteiseristä (julkinen sektori yhteensä).

4. Julkaistujen tietojen ajantasaisuus ja oikea-aikaisuus

Julkisen sektorin ympäristönsuojelumenotilasto julkaistaan vuosittain. Tilaston julkaisuviive on noin 16 kuukautta. Valtion tilinpitoaineisto valmistuu tilivuotta seuraavana keväänä ja kuntien ja kuntayhtymien talous- ja toimintatilasto tilastovuotta seuraavana syksynä. Tilastossa käytetään lähdeaineistona lopullisia tietoja.

5. Tietojen saatavuus ja läpinäkyvyys/selkeys

Tilastotiedot julkaistaan Internetissä Tilastokeskuksen sivuilla, Tilastokeskuksen Ympäristö ja luonnonvarat -sarjaan kuuluvassa Ympäristötilasto Vuosikirja -julkaisussa sekä Suomen tilastollisessa vuosikirjassa. Lisäksi tilastotiedot raportoidaan EU:n tilastovirastolle Eurostatille ja sitä kautta ne julkaistaan Eurostatin sekä OECD:n tilastojulkaisuissa.

6. Tilastojen vertailukelpoisuus

Julkisen sektorin ympäristönsuojelumenotilastoa on laskettu Suomessa vuodesta 1994 lähtien vuosittain. Sinä aikana tietojen vertailukelpoisuus ei ole merkittävästi muuttunut, vaikka laskelmiin sisältyvissä valtion talousarvion momenteissa ja kuntien ja kuntayhtymien talous- ja toimintatilaston talouserissä on ollut jonkin verran muutoksia vuosittain. Esimerkiksi valtio on yhdistänyt momentteja ympäristöministeriön hallinnonalalla ja toisaalta laskelmiin on otettu joitakin momentteja lisää. Myös elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten sekä aluehallintovirastojen perustaminen toi muutoksia momentteihin.

7. Selkeys ja eheys/yhtenäisyys

Julkisen sektorin ympäristönsuojelumenotilastosta voidaan tehdä johtopäätöksiä valtion ja kuntien ympäristönsuojelun toimintamenojen kehityksestä, investoinneista sekä maksetuista avustuksista ja toisaalta niiden kohdentumisesta jätevesihuoltoon, jätehuoltoon, luonnonsuojeluun sekä hallintoon ja muuhun ympäristönsuojeluun.


Lähde: Julkisen sektorin ympäristönsuojelumenot 2012, Tilastokeskus

Lisätietoja: Merja Eskelinen 09 1734 3255, Jukka Muukkonen 09 1734 3224, ymparisto.energia@tilastokeskus.fi

Vastaava tilastojohtaja: Leena Storgårds


Päivitetty 8.4.2014

Viittausohje:

Suomen virallinen tilasto (SVT): Julkisen sektorin ympäristönsuojelumenot [verkkojulkaisu].
ISSN=2323-1572. 2012, Laatuseloste: Julkisen sektorin ympäristönsuojelumenot . Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 24.4.2024].
Saantitapa: https://www.stat.fi/til/jsys/2012/jsys_2012_2014-04-08_laa_001_fi.html