Tämä tilasto on lakkautettu.

Tilastotietoa tästä aiheesta julkaistaan toisen tilaston yhteydessä.

5.4.2022 jälkeen julkaistuja tilastotietoja tästä aiheesta

Tämä sivu on arkistoitu.

Majoitus- ja ravitsemistoiminta 2007

Majoitus- ja ravitsemistoiminta jatkoi reipasta kasvuaan vuonna 2007. Toimiala kasvoi sekä liikevaihdolla, yritysten lukumäärällä että henkilöstön määrällä mitattuna. Liikevaihtoa kertyi yhteensä 5,2 miljardia euroa, mikä on 7,0 prosenttia enemmän kuin vuonna 2006. Alalla toimivat yritykset työllistivät yhteensä 52 600 henkilöä, lisäystä edellisvuoteen verrattuna oli noin 1 200 henkilöä.

Majoitustoiminnan liikevaihto kasvoi 4,2 prosenttia edellisvuodesta ollen 1,3 miljardia euroa. Ravitsemistoiminnan liikevaihto sen sijaan kasvoi hieman reippaammin 8 prosenttia ja oli 3,9 miljardia. Toimialan henkilöstön kasvusta vastasi yksin ravitsemistoiminta, joka työllisti 1 600 henkeä enemmän kuin vuonna 2006. Majoitusalalla työskenteli 400 henkilöä vähemmän vuotta aiempaan verrattuna.

Majoitus- ja ravitsemistoiminnan liikevaihto ja henkilöstö 1999 - 2007

Majoitus- ja ravitsemistoiminnan liikevaihto ja henkilöstö 1999 - 2007

Pk-yritykset majoitus- ja ravitsemistoiminnassa

Majoituksen- ja ravitsemisalan yrityksistä 98 prosenttia kuului pk-sektoriin. Niiden osuus liikevaihdosta oli 62 prosenttia ja työvoimasta 69 prosenttia. Huomionarvoista on, että suurten toimijoiden vähentäessä henkilöstöään 100:lla pk-sektori työllisti 1 300 henkilöä enemmän kuin edellisenä vuonna. Toisaalta pk-sektori kasvoi liikevaihdolla mitattuna koko toimialaa hiukan hitaammin, kasvuluvuksi kirjattiin 6 prosenttia.

Liikevaihtoa pk-yritykset kerryttivät yhteensä 3,2 miljardia euroa, josta liiketoiminnan kulujen vähentämisen jälkeen jäi käyttökatetta 209 miljoonaa euroa. Toimialan aine- ja tarvikekäyttö, henkilöstökulut ja muut kulut kasvoivat hieman liiketoiminnan tuottoja nopeammin, mistä seurasi lievä, noin prosentin käyttökatteen lasku.

Pk-yrityksien käyttökate majoitus- ja ravitsemistoiminnassa 1999 - 2007

Pk-yrityksien käyttökate majoitus- ja ravitsemistoiminnassa 1999 - 2007

Erityisesti pk-sektorin kannattavuutta laskivat ravitsemistoiminnan tuottoja nopeampi aine- ja tarvikekäytön ja henkilöstökulujen kasvu. Majoitustoiminnassa henkilöstökulut kasvoivat vain maltillisesti, jolloin käyttökate kasvoi vastaavasti.

Majoitustoiminnan kannattavuus

Majoitustoiminnan kannattavuus jatkoi loivaa laskua, joka on jatkunut vuodesta 1999 lähtien. Kaikki tarkastellut tulosmittarit laskivat. Käyttökatteeksi saatiin 9,5 prosenttia. Poistojen vähentämisen jälkeen saatiin varsinaisen toiminnan tulokseksi 4,1prosenttia. Puolestaan rahoitustuottojen ja -kulujen sekä verojen vähentämisen jälkeen nettotulokseksi laskettiin 2,2 prosenttia liiketoiminnan tuotoista. Kokonaistulosprosentti oli 1,3.

Majoitustoiminnan pk-sektorin yritykset menestyivät koko alaa hieman heikommin, vaikka ne paransivat kannattavuuttaan edellisvuodesta jonkin verran. Pk-sektorin käyttökate oli 9,5 ja kokonaistulos 1,5 prosenttia liiketoiminnan tuotoista.

Majoitustoiminnan kannattavuus 1999 - 2007

Majoitustoiminnan kannattavuus 1999 - 2007

Ravitsemistoiminnan kannattavuus

Ravitsemistoiminnan kannattavuus parani hieman lähemmäs pitkän aikavälin keskiarvoa huonon vuoden 2006 jälkeen. Käyttökate kohosi 6,3 prosenttiin ja liiketulos 3,4 prosenttiin liiketoiminnan tuotoista. Nettotulos ja kokonaistulos säilyivät lähes ennallaan.

Ravitsemistoiminnan kannattavuus 1999 - 2007

Ravitsemistoiminnan kannattavuus 1999 - 2007

Pk-sektorin kannattavuutta mittaavat tunnusluvut olivat ravitsemistoiminnassa selkeässä laskussa. Pk-sektorin käyttökate oli 5,7 prosenttia ja nettotulos 0,6 prosenttia liiketoiminnan tuotoista. Käyttökate heikkeni 0,8 ja nettotulos 0,6 prosenttiyksikköä.

Omavaraisuus

Majoitus- ja ravitsemistoiminnan omavaraisuusaste oli 31,7 prosenttia. Tämä oli hieman edellisvuotta vahvempi, jolloin omavaraisuusaste oli 29 prosenttia. Samalla kokonaisvelat suhteessa liikevaihtoon laskivat 1,4 prosenttiyksiköllä ollen nyt 40,4 prosenttia.

Majoitus- ja ravitsemistoiminnan taseen rakenne ilman ennakkomaksuja vuonna 2007

Majoitus- ja ravitsemistoiminnan taseen rakenne ilman ennakkomaksuja vuonna 2007

Omavaraisuusaste vahvistui sekä majoitus- että ravitsemisalalla. Kuitenkin siten, että ravitseminen kiri hieman majoitusalaa kiinni. Majoituksessa omavaraisuusaste oli 34,2 prosenttia ja ravitsemisessa 30,2 prosenttia. Nousua kirjattiin majoituksessa 2,1 ja ravitsemisessa 3,1 prosenttiyksikköä.

Toimialalla pk-yrityksien omavaraisuus oli hieman heikompi. Niiden omavaraisuusasteeksi laskettiin 29,6 prosenttia. Kokonaisvelat suhteessa liikevaihtoon olivat 43,5 prosenttia. Kuitenkin kehitys oli pk-yrityksillä saman suuntainen kuin koko toimialalla, jolloin omavaraisuus tukevoitui 2,4 prosenttiyksikköä ja kokonaisvelat suhteessa liikevaihtoon pienenivät 0,9 prosenttiyksikköä.


Lähde: Majoitus- ja ravitsemistoiminnan tilinpäätöstilasto 2007, Tilastokeskus

Lisätietoja: Ville Tolkki (09) 1734 2925, rakenne.tilastot@tilastokeskus.fi

Vastaava tilastojohtaja: Leena Storgårds


Päivitetty 16.12.2008

Viittausohje:

Suomen virallinen tilasto (SVT): Majoitus- ja ravitsemistoiminnan tilinpäätöstilasto [verkkojulkaisu].
ISSN=1797-5344. 2007, Majoitus- ja ravitsemistoiminta 2007 . Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 23.4.2024].
Saantitapa: https://www.stat.fi/til/matipa/2007/matipa_2007_2008-12-16_kat_001_fi.html