Tämä tilasto on lakkautettu.

Tilastosta ei enää tuoteta uusia tietoja.

Tämä sivu on arkistoitu.

Metsäalan konekustannusindeksin laatuseloste

1. Tilastotietojen relevanssi

1.1 Yhteenveto tuotteen tietosisällöstä ja käyttötarkoituksesta

Metsäalan konekustannusindeksi sisältää indeksipistelukuja metsätraktoreilla ja hakkuukoneilla suoritetuista metsäalan urakointiin liittyvistä kustannustekijöistä.

Tilastoa käytetään kuvaamaan hintapaineita metsäalalla. Tilasto antaa metsäkoneyrittäjien palvelujen ostajille ja myyjille vertailevaa tietoa kustannus- ja kannattavuuskehityksen seuraamista varten sekä taustainformaatiota hintaneuvotteluissa. Se voi olla apuna myös talous- ja kustannusarvioita laadittaessa.

1.2 Tietolähteet

Metsäalan konekustannusindeksin kustannustekijöiden hintatiedoista osa kerätään omilta tiedonantajilta ja osa saadaan muihin tilastoihin kuten Kuluttajahintaindeksiin kerättävistä hinnoista. Tietolähteinä ovat tuotteiden ja palvelujen myyjät sekä mm. alan työehtosopimukset, Suomen Pankin tilastot ja vakuutuslaitosten hinnastot.

1.3 Luokitukset

Tilasto koostuu metsätraktoreiden ja hakkuukoneiden osaindekseistä sekä em. konetyyppien kustannustekijöiden mukaisista alaindekseistä. Kustannustekijöinä ovat palkat, välilliset palkat, matka ja majoitus, poltto- ja voiteluaineet, korjaus ja huolto, kuljetukset, pääoman poisto, korot, vakuutukset ja hallinto.

1.4 Käsitteet

Indeksin keskeiset käsitteet on määritelty Tilastokeskuksen käsitetietokannassa.

1.5 Lait, asetukset ja suositukset

Tilastoa tuotetaan maksullisena toimeksiantona. Tiedonanto perustuu vapaaehtoisuuteen. Tilasto on suunniteltu ja uudistettu yhteistyössä metsäalan asiantuntijoiden ja käyttäjäryhmien kanssa.

2. Tilastotutkimuksen menetelmäkuvaus

Metsäalan konekustannusindeksi on kiinteäpainoinen indeksi, joka lasketaan Laspeyresin hintaindeksin mukaisesti. Indeksin laskenta vaatii perusvuoden painorakenteen lisäksi valittujen hyödykkeiden kuukausittaisen hintaseurannan.

Metsäalan konekustannusindeksin painorakenne perustuu koneyrityksistä kerättyyn tilinpäätösaineistoon sekä tuntikustannuslaskelmaan.

Hintanimikkeitä on valittu edustamaan yksi tai useampia ominaisuuksiltaan muuttumattomia hyödykkeitä, joiden hintoja kuukausittain seurataan. Hintatietoja kerätään vähintään kolmesta lähteestä tai tiedonantajaryhmästä. Tästä yleisperiaatteesta on jouduttu poikkeamaan silloin, kun jonkun hyödykkeen myyjiä on ollut vähemmän kuin kolme ja hyödykkeelle ei ole ollut vaihtoehtoja tai hyödykkeen kustannusmerkitys on vähäinen. Hintatiedustelut toteutetaan faksi-, puhelin- tai sähköisenä kyselynä.

Metsäalan konekustannusindeksistä on käytettävissä menetelmäkuvauksia: Metsäalan konekustannusindeksi Mekki 1990=100, Muistio nro 125, 28.1.1991; Tilastokeskus, Käsikirjoja, Metsäalan konekustannusindeksi, Mekki 1995=100, 24.11.1999, pdf; Tilastokeskus, Menetelmäseloste, Metsäalan konekustannusindeksi, Mekki 2000=100, 16.9.2004, pdf.

3. Tietojen oikeellisuus ja tarkkuus

Metsäalan konekustannusindeksi kuvaa keskimääräisen yrittäjän ja keskikokoisen koneen kustannuskehitystä. Indeksi ei kuvaa yksittäisen metsäkoneyrittäjän kustannuskehitystä, jos sen kustannusrakenne poikkeaa olennaisesti tilaston keskimääräisestä kustannusrakenteesta.

Indeksimuutokset kuvaavat yrittäjien maksamaa hintaa työvoimasta, koneista, poltto- ja voiteluaineista, vakuutuksista jne., joita yrittäjä tarvitsee tuottaakseen palvelun. Indeksi ei kuvaa palvelujen ostajan maksamaa hintaa, johon vaikuttaisivat kustannusten lisäksi toimintaylijäämä sekä tuottavuuden muutos.

4. Julkaistujen tietojen ajantasaisuus ja oikea-aikaisuus

Hintatiedot kerätään kuukauden 15. päivän mukaisina tai koko kuukauden keskiarvon mukaisina. Hinnoissa ei ole mukana arvonlisäveroa.

Metsäalan konekustannusindeksi ilmestyy tilastointikuukautta seuraavan kuukauden 18. päivä. Mikäli päivä osuu viikonloppuun, indeksi julkaistaan seuraavana maanantaina.

5. Tietojen saatavuus ja läpinäkyvyys/selkeys

Metsäalan konekustannusindeksistä tehdään kuukausijulkaisu sekä yksityiskohtaisempia tietoja sisältävä kuukausituloste. Tilasto julkaistaan yhdessä Maarakennuskustannusindeksin ja Maarakennusalan konekustannusindeksin kanssa. Julkaisu on tilattavissa Tilastokeskuksen myynnistä (puh. 09-1734 2011, myynti@tilastokeskus.fi) tai internetistä Tilastotorin kautta. Kuukausituloste voidaan tilata tuotantoyksiköstä (puh. 09-1734 3492, kui.tilastokeskus@tilastokeskus.fi).

6. Tilastojen vertailukelpoisuus

Metsäalan konekustannusindeksiä on tuotettu vuodesta 1989 lähtien. Tilastoa on uudistettu ja perusvuosia muutettu viiden vuoden välein. Vanhojen indeksien tuotantoa on jatkettu ketjuttamalla niitä uuden indeksin muutoksilla.

Muita Tilastokeskuksessa vastaavalla periaatteella tuotettuja kustannusindeksejä ovat Rakennuskustannusindeksi, Maarakennuskustannusindeksi, Maarakennusalan konekustannusindeksi, Kuorma-autoliikenteen kustannusindeksi, Linja-autoliikenteen kustannusindeksi, Taksi- ja sairaankuljetusliikenteen kustannusindeksit sekä Raideliikenteen kustannusindeksi.

7. Selkeys ja eheys/yhtenäisyys

Metsäalan konekustannusindeksin julkaistut pisteluvut ovat julkaisuhetkellä aina lopullisia. Tämän jälkeen niitä ei enää muuteta.

Metsäalan konekustannusindeksiin liittyvää dokumentaatiota on saatavissa tilaston kotisivulta sekä indeksiä tuottavasta Tilastokeskuksen yksiköstä.

Lähde: Metsäalan konekustannusindeksi 2007, joulukuu. Tilastokeskus

Lisätietoja: Toni Udd (09) 1734 3380, Jaana Hellman (09) 1734 2661, kui.tilastokeskus@tilastokeskus.fi

Vastaava tilastojohtaja: Kari Molnar


Päivitetty 18.12.2007

Viittausohje:

Tilasto: Metsäalan kone- ja autokustannusindeksi [verkkojulkaisu].
ISSN=2342-3587. joulukuu 2007, Metsäalan konekustannusindeksin laatuseloste . Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 28.3.2024].
Saantitapa: https://www.stat.fi/til/mekki/2007/12/mekki_2007_12_2008-01-18_laa_001_fi.html