Tämä tilasto on lakkautettu.

Tilastosta ei enää tuoteta uusia tietoja.

Tämä sivu on arkistoitu.

Metsäalan kone- ja autokustannusindeksien laatuseloste

1. Tilastotietojen relevanssi

1.1 Yhteenveto tuotteen tietosisällöstä ja käyttötarkoituksesta

Metsäalan kone- ja autokustannusindeksit sisältävät indeksipistelukuja metsätraktoreilla ja hakkuukoneilla suoritetuista metsäalan urakointiin liittyvistä kustannustekijöistä sekä puunkuljetukseen ja haketukseen liittyvistä kustannustekijöistä.

Tilastoa käytetään kuvaamaan hintapaineita metsäalalla. Tilasto antaa metsäkone- ja metsäenergia-alan sekä puunkuljetuksen yrittäjien palvelujen ostajille ja myyjille vertailevaa tietoa kustannus- ja kannattavuuskehityksen seuraamista varten sekä taustainformaatiota hintaneuvotteluissa. Se voi olla apuna myös talous- ja kustannusarvioita laadittaessa.

1.2 Tietolähteet

Metsäalan kone- ja autokustannusindeksien kustannustekijöiden hintatiedoista osa kerätään omilta tiedonantajilta ja osa saadaan muihin tilastoihin kuten Kuluttajahintaindeksiin kerättävistä hinnoista. Tietolähteinä ovat tuotteiden ja palvelujen myyjät sekä mm. alan työehtosopimukset, Suomen Pankin tilastot ja vakuutuslaitosten hinnastot.

1.3 Luokitukset

Tilasto koostuu metsätraktoreiden ja hakkuukoneiden osaindekseistä sekä em. konetyyppien kustannustekijöiden mukaisista alaindekseistä. Kustannustekijöinä ovat palkat, välilliset palkat, matka ja majoitus, voiteluaineet, korjaus ja huolto, kuljetukset, pääoman poisto, korot, vakuutukset sekä hallinto ja työnjohto. Hakkurin indeksi sisältää em. kustannustekijät pl. kuljetukset. Puutavarayhdistelmän kustannustekijöinä ovat kuljettajien palkat, välilliset palkat, polttoaineet, korjaus ja huolto, renkaat, pääoman poisto, korot, vakuutukset, liikennöimismaksut, hallinto, ylläpito.

1.4 Käsitteet

Indeksien keskeiset käsitteet on määritelty Tilastokeskuksen käsitetietokannassa.

1.5 Lait, asetukset ja suositukset

Tilastoa tuotetaan maksullisena toimeksiantona. Tiedonanto perustuu vapaaehtoisuuteen. Tilasto on suunniteltu ja uudistettu yhteistyössä metsäalan ja kuljetusalan asiantuntijoiden ja käyttäjäryhmien kanssa.

2. Tilastotutkimuksen menetelmäkuvaus

Metsäalan konekustannusindeksit ovat kiinteäpainoisia indeksejä, jotka lasketaan Laspeyresin hintaindeksin mukaisesti. Indeksien laskenta vaatii perusvuoden painorakenteen lisäksi valittujen hyödykkeiden kuukausittaisen hintaseurannan.

Metsäalan koneiden ja hakkurin kustannusindeksien painorakenteet perustuvat koneyrityksistä ja puutavarayhdistelmän kuljetusyrityksistä kerättyihin tilinpäätösaineistoihin sekä tuntikustannuslaskelmiin.

Hintanimikkeitä on valittu edustamaan yksi tai useampia ominaisuuksiltaan muuttumattomia hyödykkeitä, joiden hintoja kuukausittain seurataan. Hintatietoja kerätään vähintään kolmesta lähteestä tai tiedonantajaryhmästä. Tästä yleisperiaatteesta on jouduttu poikkeamaan silloin, kun jonkun hyödykkeen myyjiä on ollut vähemmän kuin kolme ja hyödykkeelle ei ole ollut vaihtoehtoja tai hyödykkeen kustannusmerkitys on vähäinen. Hintatiedustelut toteutetaan faksi-, puhelin- tai sähköisenä kyselynä.

Metsäalan kone- ja autokustannusindekseistä on käytettävissä menetelmäkuvauksia: Metsäalan konekustannusindeksi Mekki 1990=100, Muistio nro 125, 28.1.1991; Tilastokeskus, Käsikirjoja, Metsäalan konekustannusindeksi, Mekki 1995 = 100, 24.11.1999, pdf; Tilastokeskus, Menetelmäseloste, Metsäalan konekustannusindeksi, Mekki 2000 = 100, 16.9.2004, pdf; Tilastokeskus, Menetelmäseloste, Metsäalan konekustannusindeksi, Mekki 2005 = 100, 25.4.2008, pdf, Hakkurien kustannusindeksi 2005 = 100, 6.5.2011, pdf; Tilastokeskus, Menetelmäseloste, Metsäalan kone- ja autokustannusindeksi, 2010 = 100, 14.10.2013, pdf.

3. Tietojen oikeellisuus ja tarkkuus

Metsäalan konekustannusindeksi kuvaa keskimääräisen yrittäjän ja keskikokoisen koneen kustannuskehitystä. Hakkurien kustannusindeksi edustaa keskisuuria ja suuria mobiilihakkureita sekä tyypillistä metsäenergia-alan yritystä. Puutavarayhdistelmän kustannusindeksi kuvaa keskimääräisiä puutavarakuljetuksen kustannuksia. Indeksit eivät kuvaa yksittäisen metsäkoneyrittäjän, metsäenergia-alan yrityksen tai puuautokuljettajan kustannuskehitystä, jos yrittäjän kustannusrakenne poikkeaa olennaisesti tilaston keskimääräisistä kustannusrakenteista.

Indeksimuutokset kuvaavat yrittäjien maksamaa hintaa työvoimasta, koneista, polttoaineista, vakuutuksista jne., joita yrittäjä tarvitsee tuottaakseen palvelun. Indeksi ei kuvaa palvelujen ostajan maksamaa hintaa, johon vaikuttaisivat kustannusten lisäksi toimintaylijäämä sekä tuottavuuden muutos.

4. Julkaistujen tietojen ajantasaisuus ja oikea-aikaisuus

Hintatiedot kerätään kuukauden 15. päivän mukaisina tai koko kuukauden keskiarvon mukaisina. Hinnoissa ei ole mukana arvonlisäveroa.

Metsäalan kone- ja autokustannusindeksit ilmestyy tilastointikuukautta seuraavan kuukauden 18. päivä. Mikäli päivä osuu viikonloppuun tai arkipyhään, indeksit julkaistaan seuraavana arkipäivänä.

5. Tietojen saatavuus ja läpinäkyvyys/selkeys

Metsäalan kone- ja autokustannusindekseistä tehdään kuukausijulkaisu sekä yksityiskohtaisempia tietoja sisältävä kuukausituloste. Tilasto julkaistaan yhdessä Maarakennuskustannusindeksin ja Maarakennusalan konekustannusindeksin kanssa. Julkaisu on tilattavissa Edita Publishing Oy:stä (puh. 020 450 05, asiakaspalvelu.publishing@edita.fi) tai verkkokaupasta http://netmarket.edita.fi. Kuukausituloste voidaan tilata tuotantoyksiköstä (puh. 029 551 3369, kui.tilastokeskus@tilastokeskus.fi).

6. Tilastojen vertailukelpoisuus

Metsäalan konekustannusindeksiä on tuotettu vuodesta 1989 lähtien, puutavarayhdistelmän kustannusindeksiä vuodesta 2005 lähtien ja hakkurin kustannusindeksiä vuodesta 2011 lähtien. Tilastoa on uudistettu ja perusvuosia muutettu viiden vuoden välein. Vanhojen indeksien tuotantoa on jatkettu ketjuttamalla niitä uuden indeksin muutoksilla.

Muita Tilastokeskuksessa vastaavalla periaatteella tuotettuja kustannusindeksejä ovat Rakennuskustannusindeksi, Maarakennuskustannusindeksi, Maarakennusalan konekustannusindeksi, Kuorma-autoliikenteen kustannusindeksi, Linja-autoliikenteen kustannusindeksi sekä Taksi- ja sairaankuljetusliikenteen kustannusindeksit.

7. Selkeys ja eheys/yhtenäisyys

Metsäalan kone- ja autokustannusindeksien julkaistut pisteluvut ovat julkaisuhetkellä aina lopullisia. Tämän jälkeen niitä ei enää muuteta.

Metsäalan kone- ja autokustannusindekseihin liittyvää dokumentaatiota on saatavissa tilaston kotisivulta sekä indeksiä tuottavasta Tilastokeskuksen yksiköstä.


Lähde: Metsäalan kone- ja autokustannusindeksi. Tilastokeskus

Lisätietoja: Pentti Wanhatalo 029 551 2685, Anne Virokannas 029 551 3369, kui.tilastokeskus@tilastokeskus.fi

Vastaava tilastojohtaja: Leena Storgårds


Päivitetty 18.12.2014

Viittausohje:

Tilasto: Metsäalan kone- ja autokustannusindeksi [verkkojulkaisu].
ISSN=2342-3587. marraskuu 2014, Metsäalan kone- ja autokustannusindeksien laatuseloste . Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 28.3.2024].
Saantitapa: https://www.stat.fi/til/mekki/2014/11/mekki_2014_11_2014-12-18_laa_001_fi.html