Denna statistik har lagts ned.

Nya uppgifter produceras inte längre om statistiken.

Denna sida är arkiverad.

Publicerad: 19.2.2008

Under sommarsäsongen 2007 besökte 3,3 miljoner utländska turister Finland

Under sommarsäsongen 2007, mellan maj och oktober, besökte 3,3 miljoner utländska turister Finland. Antalet turister ökade med fyra procent från föregående sommarsäsong. Det största antalet turister kom från Ryssland, Sverige och Estland. Antalet turister från Ryssland ökade med 15 procent från föregående sommar. Uppgifterna framgår av gränsintervjuundersökningen, som görs av Statistikcentralen och Centralen för turistfrämjande. Under undersökningsperioden intervjuades omkring 24 000 utländska turister som reste ut från Finland vid de livligaste gränsövergångsställena.

Av de utländska turisterna uppgav 40 procent att den huvudsakliga orsaken till besöket i Finland var fritidsresa. Drygt en fjärdedel kom till Finland på arbetsresa och var tionde besökte släktingar eller bekanta.

Drygt en tredjedel av turisterna var i Finland på dagsresa och dagsresorna ökade med 14 procent från sommaren innan. I genomsnitt övernattade turisterna 4,9 nätter per resa. 47 procent av dem som övernattade tog in på hotell eller motell, en fjärdedel övernattade hos bekanta eller släktingar. De utländska turisterna besökte Helsingfors, Insjöfinland och Kajanaland samt Lappland oftare än sommaren innan.

De utländska turisternas konsumtion uppgick till 971 miljoner euro i Finland under sommarsäsongen. Penninganvändningen ökade med sju procent från föregående sommarsäsong. Turister från Ryssland stod för omkring en fjärdedel av den totala penninganvändningen. Det penningbelopp som turisterna från Ryssland lämnade i Finland ökade med en fjärdedel från sommaren 2006. Den utländska turisten lade i genomsnitt ut 291 euro under sin vistelse i Finland. Per dag användes i genomsnitt 49 euro och de som var på arbetsresa spenderade i genomsnitt 67 euro per dag. Mest pengar, drygt en tredjedel, användes för inköp. En fjärdedel av den totala konsumtionen gällde kaféer och restauranger samt en femtedel inkvarteringsutgifter. För inkvartering användes tio procent mer pengar än sommaren innan.

De utländska turisternas genomsnittliga penninganvändning per dag i Finland under maj-oktober 2007 samt penninganvändning per dag bland turister från Ryssland, Sverige och Estland

Av alla turister var 57 procent män, av arbetsresenärerna var 75 procent män. Medelådern för de utländska turisterna var 42 år. Omkring 40 procent av turisterna reste tillsammans med familjen eller släktingar, en fjärdedel reste i annat sällskap och en fjärdedel ensam. Av turisterna kom 15 procent till Finland på en paketresa.

Marknadsföringsåtgärder hade inverkat på omkring en tredjedel av turisternas beslut att resa till Finland. Den information som hade störst inverkan fanns på internet. Också tidigare besök till Finland och rekommendationer från släktingar och bekanta inverkade på beslutet. Den finländska naturen inverkade på var fjärde semesterresenärs beslut. Drygt en femtedel uppgav att de valde Finland som resmål på grund av sitt intresse för den finländska kulturen och livsstilen.

Källa: Gränsintervjuundersökning. Centralen för turistfrämjande / Statistikcentralen

Förfrågningar: Anna-Kaarina Potila (09) 1734 2680, Jyrki Krzywacki (09) 1734 2701, rajahaastattelut@stat.fi

Ansvarig statistikdirektör: Riitta Harala


Senast uppdaterad 19.2.2008

Instruktion för hänvisning:

Statistik: Gränsintervjuundersökning [e-publikation].
ISSN=1798-9809. 2007. Helsingfors: Statistikcentralen [hänvisat: 28.3.2024].
Åtkomstsätt: http://www.stat.fi/til/rajat/2007/rajat_2007_2008-02-19_tie_001_sv.html