Tämä sivu on arkistoitu.

5.4.2022 jälkeen julkaistut tiedot löydät uudistetulta sivustolta.

Siirry uudelle tilastosivulle

Rakennus- ja asuntotuotantotilaston huhti-kesäkuun tiedot julkaistaan tavanomaista suppeampina

Rakennus- ja asuntotuotantotilaston huhti-kesäkuun tiedot julkaistaan poikkeuksellisesti tavanomaista suppeammalla sisällöllä ilman tietokantataulukkoa rakennushankkeiden luvista, aloituksista ja valmistuneista hankkeista (12fy -- Rakennus- ja asuntotuotanto, 1995M01-2020M05)

Muutama keskeinen kaupunki on ilmoittanut vähäisen osan huhti- ja toukokuun aikana myöntämistään rakennusluvista ajoissa Digi- ja väestötietoviraston järjestelmään. Osalta kaupungeista puuttuu kesäkuun tiedot kokonaan. Tällä on vaikutusta rakennus- ja asuntotuotannon lukuihin myös koko maan tasolla. Tilastokeskus saa rakennushanketiedot viikoittain Digi- ja väestötietovirastosta automaattisena tiedonsiirtona. Näihin tietoihin kuuluvat myönnetyt rakennusluvat sekä aloitetut ja valmistuneet rakennushankkeet. Kuntien ilmoittamat tiedot aloitetuista rakennushankkeista kertyvät normaalioloissakin viiveellä Digi- ja väestötietovirastolle, mutta nyt havaittu viive on poikkeuksellinen.

Digi- ja väestötietoviraston aineistosta puuttuvia rakennuslupatietoja on osin täydennetty kaupunkien Tilastokeskukselle erikseen toimittaman summatason tilastotiedon perusteella. Erillisenä toimitetut tiedot on yhdistetty manuaalisesti nyt julkaistuun tilastojulkistukseen, mutta yksikköaineiston puuttuessa tietoa ei voida viedä tietokantamuotoon. Tämän seurauksena tilastoon liittyvää tietokantataulukkoa rakennusluvista ei voida toistaiseksi tuottaa. Mikäli kaupunkien tiedonsiirtoviiveet jatkuvat nykyisen kaltaisina vielä elo-syyskuussa, ei Tilastokeskus pysty tuottamaan seuraavaa rakennus- ja asuntotuotantotilaston heinäkuun tietoja koskevaa julkistusta 22.9.2020.

Rakennushankkeiden aloitustiedot ovat kertyneet rakennuslupatietoja paremmin niistäkin kunnista, joiden osalta rakennuslupailmoitusten puuttuminen on havaittu. Puuttuvat rakennuslupatiedot vaikuttavat osin myös rakennushankkeiden aloitusten estimoituun määrään ja siten uudisrakentamisen volyymi-indeksiin. Tiedot tulevat täydentymään seuraaviin julkaisuihin.

Lisätietoja:
  • Paula Paavilainen, tilastopäällikkö, p. 029 551 3539
  • Kalle Laukkanen, yliaktuaari, p. 029 551 3017

Päivitetty 25.8.2020

Viittausohje:

Suomen virallinen tilasto (SVT): Rakennus- ja asuntotuotanto [verkkojulkaisu].
ISSN=1796-3257. Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 25.4.2024].
Saantitapa: https://www.stat.fi/til/ras/ras_2020-08-25_uut_001.html