Tämä on arkistosisältöä, jota ei enää päivitetä.

Siirry ajantasaiselle tilastosivulle

Tämän tilaston uudet tiedot julkaistaan Rakennus- ja asuntotuotanto -tilaston sivuilla.

Rakennustuotannon neljänneskatsaus 2/2005

1. Uudisrakentamisen aloitukset kasvoivat toisella neljänneksellä

Rakennusluvanvarainen uudisrakentaminen vuoden 2005 toisella neljänneksellä oli vilkkaampaa kuin vastaavalla ajanjaksolla vuotta aiemmin. Uusia rakennuksia aloitettiin rakentamaan 14,4 miljoonan kuutiometrin edestä, mikä on 12 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Asuinrakentamisen osuus kaikista aloitetuista kuutioista oli 40 prosenttia. Valmistuneiden rakennusten yhteenlaskettu kuutiomäärä oli 6,4 miljoonaa kuutiota, mikä on noin viisi prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Rakennuslupia puolestaan myönnettiin 15,5 miljoonalle kuutiometrille, mikä on 8 prosenttia edellisvuotista enemmän. Eniten vuodentakaisesta lisääntyivät asuinrakennuksille ja toimistorakennuksille myönnettyjen lupien mukaiset kuutiot.

Uudisrakentamisen kuutiomäärän muutokset verrattuna edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon

Uudisrakentamisen liukuvat vuosisummat

2. Asuinrakentamisen kasvu jatkuu

Asuinrakentamisen kasvu jatkuu sekä kuutioilla että asuntojen kappalemäärillä mitattuna. Rakennusluvan sai vuoden 2005 alkupuoliskolla noin 20 000 uutta asuntoa, mikä on 13 prosenttia enemmän kuin vuoden 2004 tammi-kesäkuussa. Toisella neljänneksellä myös aloitettujen asuinrakennuskuutioiden määrä kääntyi kasvuun ensimmäisen neljänneksen notkahduksen jälkeen. Toisen neljänneksen aloitetuista asunnoista 50 prosenttia oli pientaloasuntoja, 37 prosenttia kerrostaloasuntoja ja 13 prosenttia rivitaloasuntoja. Myös valmistuneiden asuinrakennusten yhteenlaskettu kuutiomäärä kasvoi toisella neljänneksellä 3 prosenttia edellisvuodesta.

Asuinrakentamisen kuutiomäärän muutokset verrattuna edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon

Asuinrakentamisen liukuvat vuosisummat

Asuntotuotannon liukuvat vuosisummat

3. Muu talonrakentaminen

Myös muun kuin asuinrakentamisen kuutioilla mitattu kokonaismäärä kasvoi vuoden 2005 toisella neljänneksellä. Sekä myönnettyjen rakennuslupien että aloitettujen muiden kuin asuinrakennusten yhteenlasketut kuutiomäärät kasvoivat selvästi. Myönnettyjen lupien mukaisen kuutiomäärän kasvu selittyy lähinnä toimistorakennusten ja varastorakennusten kuutiomäärän kasvulla. Aloitettujen rakennusten kuutiomäärän kasvu puolestaan johtuu liike- ja toimistorakennusten sekä maatalousrakennusten selvästi kasvaneista kuutiomääristä.

Muun talonrakentamisen kuutiomäärän muutokset verrattuna edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon

Muun talonrakentamisen liukuvat vuosisummat

Seuraava rakennustuotannon neljänneskatsaus (3/2005) ilmestyy 2.12.2005


Päivitetty 26.9.2005

Viittausohje:

Suomen virallinen tilasto (SVT): Rakennusluvat [verkkojulkaisu].
ISSN=1798-4262. kesäkuu 2005, Rakennustuotannon neljänneskatsaus 2/2005 . Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 16.8.2022].
Saantitapa: http://www.stat.fi/til/rl/2005/06/rl_2005_06_2005-09-02_kat_001.html