Tämä on arkistosisältöä, jota ei enää päivitetä.

Siirry ajantasaiselle tilastosivulle

Tämän tilaston uudet tiedot julkaistaan Rakennus- ja asuntotuotanto -tilaston sivuilla.

Uudisrakentaminen kasvussa kolmannella neljänneksellä

Rakennusluvanvarainen uudisrakentaminen vuoden 2005 kolmannella neljänneksellä oli vilkkaampaa kuin vastaavalla ajanjaksolla vuotta aiemmin. Myönnettyjen rakennuslupien, aloitettujen rakennusten ja valmistuneiden rakennusten kuutioilla mitatut määrät kasvoivat selvästi. Rakennusluvanvarainen uudisrakentaminen on nyt saavuttanut vuoden 2000 tason, mikä oli kuutioilla mitatun rakentamisen huippuvuosi 1990-luvun alun laman jälkeen. Tänä vuonna rakentamisen kasvua on ylläpitänyt vakaana jatkuvan asuinrakentamisen kasvun ohella vilkastunut teollisuus- ja varastorakennusten sekä maatalousrakennusten rakentaminen.

Uudisrakentamisen kuutiomäärän muutokset verrattuna edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon

 

Uudisrakentamisen liukuvat vuosisummat

Asuinrakentamisen kasvu jatkuu

Asuinrakentamisen kasvu jatkuu sekä kuutioilla että asuntojen kappalemäärillä mitattuna. Uusia asuntoja aloitettiin rakentamaan tämän vuoden tammi-syyskuussa noin 26 800 kappaletta, mikä on 2 prosenttia enemmän kuin vastaavana aikana vuotta aiemmin. Aloitettujen asuntojen yhteenlaskettu kuutiomäärä kasvoi kuitenkin 10 prosenttia, mikä johtuu asuinrakentamisen pientalovaltaistumisesta. Vuoden 2004 tammi-syyskuun asuntoaloituksista 40,0 prosenttia oli kerrostaloasuntoja kun vastaava luku tältä vuodelta on 36,5 prosenttia. Tämän vuoden kolmannella neljänneksellä asuinrakentamiseen myönnettyjen lupien mukainen kuutiomäärä kasvoi 8 prosenttia, aloitettujen asuinrakennusten kuutiomäärä 6 prosenttia ja valmistuneiden asuinrakennusten kuutiomäärä 9 prosenttia.

Asuinrakentamisen kuutiomäärän muutokset verrattuna edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon

 

Asuinrakentamisen liukuvat vuosisummat

Asuntotuotannon liukuvat vuosisummat

 

Muu talonrakentaminen

Myös muun kuin asuinrakentamisen kuutioilla mitattu kokonaismäärä kasvoi vuoden 2005 kolmannella neljänneksellä. Muille kun asuinrakennuksille myönnettyjen rakennuslupien mukainen kuutiomäärä kasvoi heinä-syyskuussa 9 prosenttia, mikä selittyy lähinnä liikerakennuksille myönnettyjen lupakuutioiden selvällä kasvulla. Aloitettujen muiden kuin asuinrakennusten kuutiomäärä kasvoi 8 prosenttia, mikä puolestaan selittyy lähinnä uuden ydinvoimalan talonrakennustöiden käynnistymisellä. Muita kuin asuinrakennuksia myös valmistui heinä-syyskuussa selvästi edellisvuotista enemmän.

 

Muun talonrakentamisen kuutiomäärän muutokset verrattuna edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon

Muun talonrakentamisen liukuvat vuosisummat

 

Seuraava rakennustuotannon neljänneskatsaus (4/2005) ilmestyy 3.3.2006

Lisätietoja: Kristian Taskinen (09) 1734 2238, rakennus.suhdanne@tilastokeskus.fi.


Päivitetty 2.12.2005

Viittausohje:

Suomen virallinen tilasto (SVT): Rakennusluvat [verkkojulkaisu].
ISSN=1798-4262. syyskuu 2005, Uudisrakentaminen kasvussa kolmannella neljänneksellä . Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 30.6.2022].
Saantitapa: http://www.stat.fi/til/rl/2005/09/rl_2005_09_2005-12-02_kat_001.html