Tämä on arkistosisältöä, jota ei enää päivitetä.

Siirry ajantasaiselle tilastosivulle

Tämän tilaston uudet tiedot julkaistaan Rakennus- ja asuntotuotanto -tilaston sivuilla.

Uudisrakentamisen aloitukset vähenivät hieman kolmannella neljänneksellä

Luvanvaraisia rakennushankkeita käynnistettiin kuutioilla mitattuna heinä-syyskuussa 3 prosenttia vähemmän kuin vastaavalla ajanjaksolla vuotta aiemmin. Myös valmistuneiden rakennusten kuutiomäärä laski 10 prosenttia vuodentakaisesta. Sen sijaan myönnettyjen rakennuslupien mukainen kuutiomäärä kasvoi neljänneksen edellisvuodesta. Voimakas kasvuprosentti selittyy suurilla tilavuudeltaan yli 50 000 kuution rakennushankkeiden luvilla, joita myönnettiin selvästi edellisvuotista enemmän.

Uudisrakentamisen kuutiomäärän muutokset verrattuna edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon

Uudisrakentamisen liukuvat vuosisummat

Asuinrakentamisen kasvu on tasaantunut

Asuinrakentamisen pitkään jatkunut kasvu on tasaantunut tänä vuonna. Asuinrakennuksille on rakennuslupia myönnetty edellisvuotista vähemmän jo kahtena peräkkäisenä vuosineljänneksenä. Myös kuutioilla mitattu aloitettujen asuinrakennusten määrän kasvu on hiipunut kahden viimeisen vuosineljänneksen aikana. Asuinrakennuksia on vielä kuitenkin valmistunut viimevuotista enemmän.

Kolmannella neljänneksellä uusia asuntoja aloitettiin 9 524 kappaletta, mikä on 4 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Aloitetuista asunnoista pientaloasuntoja oli 4 850, rivitaloasuntoja 1 439 ja kerrostaloasuntoja 3 045 kappaletta.

Asuinrakentamisen kuutiomäärän muutokset verrattuna edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon

Asuinrakentamisen liukuvat vuosisummat

Asuntotuotannon liukuvat vuosisummat

Muu talonrakentaminen

Muita kuin asuinrakennuksia aloitettiin ja myös valmistui kuutiolla mitattuna vähemmän kolmannella neljänneksellä kuin vuotta aiemmin. Aloitusten väheneminen selittyy teollisuus- ja varastorakennusten selvästi vähentyneillä aloituksilla. Valmistuneiden teollisuus- ja varastorakennusten sekä liike- ja toimistorakennusten määrän väheneminen puolestaan selittää valmistuneiden muiden kuin asuinrakennusten viidenneksen laskun.

Muille kuin asuinrakennuksille myönnettiin kuutioilla mitattuna heinä-syyskuussa selvästi enemmän lupia kuin vuotta aiemmin. Ajanjaksolla lupia myönnettiin suurille yli 50 000 kuution liike-, toimisto-, teollisuus- ja varastorakennuksille selvästi edellisvuotista enemmän.

Muun talonrakentamisen kuutiomäärän muutokset verrattuna edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon

Muun talonrakentamisen liukuvat vuosisummat

Seuraava rakennustuotannon neljänneskatsaus (4/2006) ilmestyy 2.3.2007


Päivitetty 1.12.2006

Viittausohje:

Suomen virallinen tilasto (SVT): Rakennusluvat [verkkojulkaisu].
ISSN=1798-4262. syyskuu 2006, Uudisrakentamisen aloitukset vähenivät hieman kolmannella neljänneksellä . Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 16.5.2022].
Saantitapa: http://www.stat.fi/til/rl/2006/09/rl_2006_09_2006-12-01_kat_001.html