Tämä on arkistosisältöä, jota ei enää päivitetä.

Siirry ajantasaiselle tilastosivulle

Julkaistu: 30.3.2016

Suomalaisten matkailu Keski-Eurooppaan kasvoi vuonna 2015

Tilastokeskuksen tutkimuksen mukaan suomalaiset tekivät vuonna 2015 ulkomaille 8,1 miljoonaa erilaista vapaa-ajanmatkaa. Keski-Eurooppaan ja Aasiaan suuntautuneet matkat lisäsivät suosiotaan. Kotimaan vapaa-ajanmatkoja maksullisessa majoituksessa tehtiin 6,4 miljoonaa. Uudellemaalle näistä matkoista suuntautui 1,2 miljoonaa ja Pohjois-Pohjanmaalle 0,6 miljoonaa matkaa. Työmatkailu kotimaassa väheni hieman, mutta työmatkailu ulkomaille pysyi suunnilleen edellisvuoden tasolla.

Suomalaisten matkailu 2005–2015

Suomalaisten matkailu 2005–2015

Suomalaisten vapaa-ajanmatkailu ulkomaille lisääntyi vuonna 2015. Viroon tehtiin edellisvuotta enemmän matkoja ja se säilytti ylivoimaisen ykkösasemansa suomalaisten matkakohteena. Yönyliristeilyt Viroon vähenivät, mutta päiväristeilyt ja yöpymisen kohdemaassa sisältäneet matkat lisääntyivät.

Kehitys Ruotsin osalta oli täysin päinvastainen. Yönyliristeilyt Ruotsiin lisääntyivät, mutta päivämatkat ja yöpymisen kohdemaassa sisältäneet matkat vähenivät. Ruotsiin suuntautuneista päivämatkoista runsas viidennes oli päiväristeilyjä. Muista Pohjoismaista Tanska ja erityisesti Norja lisäsivät suosiotaan suomalaisten keskuudessa.

Venäjälle suuntautuneet yöpymisen kohdemaassa sisältäneet matkat pysyvät samalla tasolla kuin edellisvuonna, mutta päivämatkojen määrä väheni runsaasti vuoden takaisesta.

Matkat Espanjaan ja varsinkin Kanariansaarille vähenivät. Sen sijaan Kreikkaan ja Portugaliin suomalaiset matkustivat enenevässä määrin. Myös Saksa kasvatti suosiotaan suomalaisten keskuudessa. Länsi- ja Itä-Euroopassa kiinnostivat Saksan lisäksi Tšekki, Puola, Sveitsi ja Ranska.

Eurooppaa etäämmäksi tehtyjen matkojen määrä lisääntyi Aasiassa. Aasian matkustuskohteiden suosikkiin, Thaimaahan, matkustettiin vähemmän kuin vuotta aiemmin, mutta Arabiemiirikunnat lisäsivät suosiotaan edellisvuodesta.

Suomalaisten suosituimmat kohteet yöpymisen kohdemaassa sisältäneillä vapaa-ajanmatkoilla 2015 ja vertailu vuoteen 2014

Suomalaisten suosituimmat kohteet yöpymisen kohdemaassa sisältäneillä vapaa-ajanmatkoilla 2015 ja vertailu vuoteen 2014

Kotimaassa maksullisen majoituksen sisältäneet matkat lisääntyivät 8 prosenttia edellisvuodesta. Joka viides näistä matkoista suuntautui Uudellemaalle. Lappi menetti suosiotaan, mutta Pohjois-Pohjanmaalle suuntautuneet matkat lisääntyivät 12 prosenttia. Edellisvuoteen verrattuna hotelleissa vietetyt yöt lisääntyivät 10 prosenttia ja vuokramökeissä vietetyt yöt 3 prosenttia.

Myös ilmaismajoitusmatkojen suosituin kohde oli Uusimaa. Seuraavaksi suosituimpia ilmaismajoitusmatkojen kohteita olivat Pirkanmaa, Varsinais-Suomi ja Pohjois-Pohjanmaa.

Työmatkojen määrä kotimaassa väheni hieman, mutta työmatkailu ulkomaille pysyi suunnilleen edellisvuoden tasolla.

Keskivertosuomalaisen lomamatkat vuonna 2015:
    1,4 maksullisen majoituksen kotimaanmatkaa,
    1,4 ulkomaanmatkaa, joka sisälsi yöpymisen kohdemaassa,
    0,4 ulkomaan päivämatkaa tai risteilyä lähialueille.

Tiedonkeruu

Matkoja koskevat tiedot on saatu Tilastokeskuksen kuukausittaisesta Suomalaisten matkailu -otostutkimuksesta. Matkamääriä varten haastateltiin 15 353 iältään 15–84-vuotiasta Suomessa vakituisesti asuvaa henkilöä.

Vuoden aikana matkustaneiden henkilöiden määrät saatiin joulukuun matkailua koskevan haastattelun yhteydessä tehdyllä lisäkyselyllä. Vuositutkimuksen 2015 tiedot perustuvat 1 235 haastatteluun.

Lisää taulukoita StatFin -tietokannassa.


Lähde: Suomalaisten matkailu, Tilastokeskus

Lisätietoja: Taru Tamminen 029 551 2243, Teemu Okkonen 029 551 2634, liikenne.matkailu@stat.fi

Vastaava tilastojohtaja: Mari Ylä-Jarkko

Julkaisu pdf-muodossa (523,2 kt)

Katsaukset
Taulukot

Tietokantataulukot

Liitetaulukot

Laatuselosteet

Päivitetty 30.3.2016

Viittausohje:

Suomen virallinen tilasto (SVT): Suomalaisten matkailu [verkkojulkaisu].
ISSN=1798-8837. 2015. Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 16.8.2022].
Saantitapa: http://www.stat.fi/til/smat/2015/smat_2015_2016-03-30_tie_001_fi.html