Tämä sivu on arkistoitu.

5.4.2022 jälkeen julkaistut tiedot löydät uudistetulta sivustolta.

Siirry uudelle tilastosivulle

Julkaistu: 15.9.2020

Teollisuuden liikevaihto väheni heinäkuussa 10,3 prosenttia

Teollisuuden (TOL BCD) työpäiväkorjattu liikevaihto väheni Tilastokeskuksen mukaan heinäkuussa 10,3 prosenttia vuodentakaisesta. Päätoimialoista liikevaihto väheni voimakkaimmin metsäteollisuudessa, 19,2 prosenttia vuodentakaisesta. Teollisuuden (TOL BCD) kausitasoitettu liikevaihto väheni 1,5 prosenttia kesäkuuhun verrattuna. Osalla teollisuuden toimialoista kehitykseen vaikutti koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne.

Teollisuuden (BCD) työpäiväkorjatun liikevaihdon vuosimuutos, % (TOL 2008)

Teollisuuden (BCD) työpäiväkorjatun liikevaihdon vuosimuutos, % (TOL 2008)

Liikevaihto väheni heinäkuussa kaikilla teollisuuden päätoimialoilla. Metsäteollisuuden jälkeen voimakkaimmin vähenivät sähkö-, kaasu-, lämpö- ja ilmastointihuollon liikevaihto, 16,7 prosenttia, sähkö- ja elektroniikkateollisuuden liikevaihto, 14,8 prosenttia sekä kemianteollisuuden liikevaihto, 12,4 prosenttia vuodentakaisesta. Päätoimialoista elintarviketeollisuuden liikevaihto oli lähimpänä vuodentakaista tasoa ja väheni 0,1 prosenttia.

Teollisuuden työpäiväkorjatun liikevaihdon vuosimuutos toimialoittain, heinäkuu 2020, % (TOL 2008)

Teollisuuden työpäiväkorjatun liikevaihdon vuosimuutos toimialoittain, heinäkuu 2020, % (TOL 2008)

Vientiliikevaihto ja kotimaan liikevaihto vähenivät kesäkuussa voimakkaimmin kemianteollisuudessa

Työpäiväkorjattu vientiliikevaihto väheni kesäkuussa päätoimialoista voimakkaimmin kemianteollisuudessa, 25,6 prosenttia vuodentakaisesta. Vientiliikevaihto väheni metsäteollisuudessa 22,8 prosenttia ja tekstiili-, vaatetus- ja nahkateollisuudessa 16,7 prosenttia. Kasvu oli sen sijaan voimakkainta kaivostoiminnassa ja louhinnassa, jonka vientiliikevaihto oli 150,4 prosenttia suurempi kuin vuotta aiemmin. Suuret vaihtelut ovat tyypillisiä kaivostoiminnan ja louhinnan toimialalla ja sekä touko- että kesäkuussa sen kehitykseen vaikuttivat viime vuoden huoltoseisokit. 

Teollisuuden työpäiväkorjatun vientiliikevaihdon ja kotimaan liikevaihdon vuosimuutos toimialoittain, kesäkuu 2020, % (TOL 2008)

Teollisuuden työpäiväkorjatun vientiliikevaihdon ja kotimaan liikevaihdon vuosimuutos toimialoittain, kesäkuu 2020, % (TOL 2008)
Kotimaan liikevaihto väheni kesäkuussa voimakkaimmin kemianteollisuudessa, 23,4 prosenttia vuodentakaisesta. Metsäteollisuuden kotimaan liikevaihto oli 12,2 prosenttia ja metalliteollisuuden 6,1 prosenttia pienempi kuin vuotta aiemmin. Kotimaan liikevaihto väheni tekstiili-, vaatetus- ja nahkateollisuudessa 2,6 prosenttia. Kasvussa sen sijaan olivat sähkö- ja elektroniikkateollisuuden kotimaan liikevaihto, 3,6 prosenttia, sekä elintarviketeollisuuden kotimaan liikevaihto, 2,0 prosenttia. Kaivostoiminnan ja louhinnan kotimaan liikevaihto pysyi kesäkuussa edellisvuoden tasolla.

Teollisuuden (BC) liikevaihdon, vientiliikevaihdon ja kotimaan liikevaihdon trendisarjat, tammikuu 2007 – kesä-heinäkuu 2020, % (TOL 2008)

Teollisuuden (BC) liikevaihdon, vientiliikevaihdon ja kotimaan liikevaihdon trendisarjat, tammikuu 2007 – kesä-heinäkuu 2020, % (TOL 2008)

Teollisuuden liikevaihtokuvaaja kuvaa yrityksiä, joiden päätoimiala on teollisuus. Indeksien laskenta perustuu Verohallinnon oma-aloitteisten verojen aineiston tietoihin, joita täydennetään Tilastokeskuksen myyntitiedustelun aineistolla. Teollisuusyritysten kuukausittaisissa liikevaihdoissa voi olla isojakin vaihteluita etenkin metalliteollisuuden toimialoilla. Vaihtelut johtuvat pääasiassa laskutuskäytännöistä. Suurten konetoimitusten ja projektien loppulasku voi näkyä myyntinä yhdellä kuukaudella, vaikka toimitusta varten olisi tehty työtä useita kuukausia tai vuosia.

Työpäiväkorjaus huomioi arkipäivien lukumäärän vaihtelusta aiheutuvat tekijät. Tämä tarkoittaa kuukausien pituuksien, eri viikonpäivien ja juhlapäivien huomioimista. Kausitasoitetusta sarjasta on poistettu lisäksi kausivaihtelu, jonka ansiosta myös kahden peräkkäisen kuukausihavainnon vertaaminen on mielekästä.

Liikevaihdon osalta uusimman kuukauden tiedot ovat ennakollisia ja ne julkaistaan puolentoista kuukauden viiveellä. Tiedot voivat tarkentua merkittävästi etenkin tarkemmilla toimialatasoilla tulevina kuukausina. Vientiliikevaihto ja kotimaan liikevaihto julkaistaan vielä toistaiseksi kahden ja puolen kuukauden viiveellä.


Lähde: Teollisuuden liikevaihtokuvaaja 2020, heinäkuu, Tilastokeskus

Lisätietoja: Maija Sappinen 029 551 3348, Heli Suonio 029 551 2481, myynti.teollisuus@tilastokeskus.fi

Vastaava osastopäällikkö: Mari Ylä-Jarkko

Julkaisu pdf-muodossa (362,6 kt)

Taulukot

Tietokantataulukot

Poimi tarvitsemiasi tietoja taulukoiksi, tarkastele tietoja kuvioina, tai lataa dataa käyttöösi.

Liitetaulukot

Kuviot
Laatuselosteet
Tietojen tarkentuminen

Päivitetty 15.9.2020

Viittausohje:

Suomen virallinen tilasto (SVT): Teollisuuden liikevaihtokuvaaja [verkkojulkaisu].
ISSN=1798-5943. heinäkuu 2020. Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 16.4.2024].
Saantitapa: https://www.stat.fi/til/tlv/2020/07/tlv_2020_07_2020-09-15_tie_001_fi.html