Tämä sivu on arkistoitu.

5.4.2022 jälkeen julkaistut tiedot löydät uudistetulta sivustolta.

Siirry uudelle tilastosivulle

Laatuseloste: Velkajärjestelyt

1. Tilastotietojen relevanssi

Yksityishenkilöiden velkajärjestelytilaston keskeistä tietosisältöä ovat käräjäoikeuksiin saapuneiden ja loppuun käsiteltyjen velkajärjestelyasioiden lukumäärät, vahvistetut maksuohjelmat, niiden käsittelyajat sekä velkojen yhteismäärä käräjäoikeuksittain.

Vakaviin velkaongelmiin joutuneelle yksityishenkilölle voidaan myöntää käräjäoikeudessa velkajärjestely. Velkajärjestelystä säädetään yksityishenkilön velkajärjestelystä annetussa laissa, joka tuli voimaan 8.2.1993. Lailla pyritään korjaamaan taloudellisiin vaikeuksiin joutuneiden yksityishenkilöiden taloudellista asemaa.

Ennen velkajärjestelyn hakemista käräjäoikeudesta velallisen on selvitettävä mahdollisuutensa tehdä sovintoratkaisu velkojiensa kanssa. Ellei sovinnosta päästä ratkaisuun, voidaan jättää velkajärjestelyhakemus tuomioistuimen käsiteltäväksi. Jos velkajärjestelylle on edellytykset, tuomioistuin voi vahvistaa maksuohjelman. Kun maksuohjelma päättyy, velallinen vapautuu lopuista veloistaan.

Aviopuolisot, yhteisvastuulliset kanssavelalliset sekä velallinen ja takaaja voivat hakea velkajärjestelyä yhdessä. Jokainen jättää kuitenkin oman hakemuksensa.

Yksityishenkilön velkajärjestely antaa maksukyvyttömälle henkilölle, jonka kotipaikka on Suomessa, mahdollisuuden vapautua osasta tai kaikista veloistaan, kun hän muutoin kuin tilapäisesti on kyvytön maksamaan erääntyviä velkojaan.

Maakunnittaisia tietoja velkajärjestelyhakemuksista on saatavilla vuodesta 1996 alkaen.

2. Tilastotutkimuksen menetelmäkuvaus

Tilastokeskukselle toimitetaan oikeusministeriön kautta kuukausittain tiedot käräjäoikeuksissa käsitellyistä yksityishenkilöiden velkajärjestelyasioista. Aineistot ovat kokonaisaineistoja. Tiedot saadaan käräjäoikeuksien asiankäsittelyjärjestelmästä, josta käytetään lyhennettä Tuomas. Tuomas-järjestelmä otettiin käyttöön 1.12.1993. Ennen Tuomas-järjestelmän käyttöönottoa tiedot saatiin disketeillä käräjäoikeuksista.

Jotta velkajärjestelyyn hakeneiden henkilöiden asemaa voidaan mahdollisimman laajasti kuvata, on perusaineistoon liitetty myös velallista kuvaavia sosio-ekonomisia muuttujia. Näitä muuttujia ovat velallisen ikä, sukupuoli, perhetyyppi ja pääasiallinen toiminta. Tiedot perhetyypistä ovat peräisin tuoreimmasta julkaistusta väestötilastosta ja pääasiallinen toiminta työssäkäyntitilastosta. Tämä voi joskus tarkoittaa tilastovuotta edeltäneen vuoden tietoja.

Perhetyyppillä tarkoitetaan kotitalousyksikkönä, jossa velallinen asuu. Perhetyyppi määräytyy perheen vanhempien kautta. Tästä johtuen, perhetyypin ollessa aviopari, avopari tai yksinhuoltaja, sisältyy näihin talouksiin myös vanhempien kotona asuvat täysi-ikäiset lapset. Vuonna 2011 tällaisia vanhempien kotona asuvia täysi-ikäisiä lapsia oli 65 henkilöä velkajärjestelyä hakeneista.

3. Tietojen oikeellisuus ja tarkkuus

Käräjäoikeuksiin saapuneiden velkajärjestelyasioiden aineistot tarkentuvat korjausten ja tarkistusten edetessä. Luvut korjaantuvat pääsääntöisesti jo seuraavan vuosineljänneksen aikana. Muutokset yleensä ovat vähäisiä, eikä niillä ole merkitystä ilmiöiden kokonaiskuvan muodostamisessa.

4. Julkaistujen tietojen ajantasaisuus ja oikea-aikaisuus

Käräjäoikeuksiin saapuneiden velkajärjestelyasioiden tilastot julkaistaan puolentoista kuukauden viiveellä vuosineljänneksen päättymisestä. Päättyneiden velkajärjestelyasioiden tilasto julkaistaan 4,5 kuukauden viiveellä tilastovuoden päättymisestä.

5. Tietojen saatavuus ja läpinäkyvyys/selkeys

Käräjäoikeuksiin saapuneiden yksityishenkilöiden velkajärjestelyasioiden tilastot julkaistaan neljännesvuosittain ja päättyneitä asioita kuvaavat tiedot kerran vuodessa toukokuussa Tilastokeskuksen StatFin-tietokannassa.

6. Tilastojen vertailukelpoisuus

Tilastoissa käytetään tilastovuoden lopussa voimassa olevaa kuntaluokitusta. Aikaisempien vuosien luvut on muutettu vastaamaan uusinta kuntaluokitusta, jotta tilastot olisivat vertailukelpoisia.

Käräjäoikeuksien lukumäärä tilastoissa vastaa tilastoajankohdan tilannetta. Aiempien vuosien käräjäoikeustiedot on muutettu uusinta tilannetta vastaavaksi, vertailtavuuden helpottamiseksi.

7. Selkeys ja eheys/yhtenäisyys

Vuodesta 1995 lähtien Tuomas-järjestelmästä saadut velkajärjestelytiedot ovat pääosin yhtenäisiä ja kattavia. Vuoden 1993 velkajärjestelytiedot eivät ole täysin yhteneväisiä tilaston nykyisen tietosisällön kanssa. Käräjäoikeusuudistuksen takia osa vuosien 1993 ja 1994 velkajärjestelyasioiden päättymistiedoista on puutteellisia.


Lähde: Velkajärjestelyt 2011, 4. vuosineljännes, Tilastokeskus

Lisätietoja: Marja Kivimäki (09) 1734 3252, oikeus@tilastokeskus.fi

Vastaava tilastojohtaja: Jari Tarkoma


Päivitetty 30.4.2012

Viittausohje:

Suomen virallinen tilasto (SVT): Velkajärjestelyt [verkkojulkaisu].
ISSN=1798-5803. 4. vuosineljännes 2011, Laatuseloste: Velkajärjestelyt . Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 28.3.2024].
Saantitapa: https://www.stat.fi/til/velj/2011/04/velj_2011_04_2012-04-30_laa_001_fi.html