Denna statistik har lagts ned.

Nya uppgifter produceras inte längre om statistiken.

Denna sida är arkiverad.

Publicerad: 12.4.2010

Statens utgifter år 2008 efter område

Korrigering. Offentliggörandet har korrigerats 19.4.2010. Den korrigerade meningen är markerad med rött.

Statens utgifter har fördelats på områden i huvudsak på basis av landskap. Landskapet Nyland är dock uppdelat i två olika delar. Den regionala fördelningen av utgifter kan granskas på många olika sätt bl.a. i förhållande till antalet personer som bor i området. Olika utgifter bl.a. verksamhetsutgifter och transfereringar allokeras till områdena på mycket olika sätt.

När man jämför totalutgifterna efter antalet invånare allokerades största delen till Åland såsom tidigare. Ålands ledande plats beror på landskapets självstyrelsesystem som avviker från övriga områden och på det låga invånarantalet. Områdets andel av alla utgifter var ändå 0,9 procent.

Näst mest per invånare allokerades av statens utgifter såsom tidigare till Kajanaland. Egentliga Tavastlands placering förklaras enbart med försvarsförvaltningens verksamhetsutgifter. När det gäller övriga utgifter är Egentliga Tavastland på den genomsnittliga nivån för landet. Huvudstadsregionens höga placering beror som bekant på att största delen av centralförvaltningen finns i området.

Minst per invånare allokerades av statens utgifter till områden kring huvudstadsregionen, Övriga Nyland, Östra Nyland och Päijänne Tavastland.

Till utlandet allokerades 6,4 procent av utgifterna. De inkluderade bl.a. medlemsavgifter till andra internationella organisationer, överföringar till EU samt ambassaders utgifter. Totalt 1 procent av utgifterna kunde inte allokeras till något område. Av dessa utgjorde den största delen olika utgifter för samfärdsel.

Uppgifterna baserar sig på Statistikcentralens uppgifter om statens utgifter efter landskap.

Källa: Statens utgifter efter område 2008. Statistikcentralen

Förfrågningar: Aku Alanen, (09) 1734 3320

Ansvarig statistikdirektör: Ari Tyrkkö

Tabeller

Tabeller i databaser

Plocka ut de uppgifter som du behöver till tabeller, visa uppgifterna som diagram eller ladda ned data.


Senast uppdaterad 19.4.2010

Instruktion för hänvisning:

Finlands officiella statistik (FOS): Statens inkomster och utgifter efter område [e-publikation].
2008. Helsingfors: Statistikcentralen [hänvisat: 19.4.2024].
Åtkomstsätt: http://www.stat.fi/til/vtmma/2008/vtmma_2008_2010-04-12_tie_001_sv.html