Marjukka Niinioja, Osaango Oy:n perustaja

Miksi avointa dataa tarvitaan?

Avoimella datalla voidaan hajauttaa ja sitä kautta nopeuttaa innovointia yhteiskunnallisiin asioihin ja ilmiöihin liittyen, sekä tarjota vastinetta "pakollisiin" rekisteröinteihin ja velvoitteisiin liittyen yrityksille ja kansalaisille, joilta tietoja on kerätty. Jossain määrin avoimella datalla voidaan myös nähdä merkitystä liiketoiminnan kehittymisessä, mutta tämä ei ole tutkimusten mukaan ihan suoraviivaista, vaan siihen liittyy haasteita.

Mitä avoimen datan hyödyntämiseen liittyviä haasteita tunnistat?

Haasteita ovat sopivan datan löytäminen, laadun varmistaminen, palvelutaso ja jatkuvuus datan saamisessa sekä se, että dataa tarjoava taho oikeasti vastaa datastaan. Välillä eri tahot tarjoavat limittäisiä ja lomittaisia datasettejä saman asian ympärillä olematta kuitenkaan vastuussa kyseisen datan jatkuvasta ylläpidosta. Erilaiset projektirahoituksetkin ovat yleisiä datan avaamisessa ja kun rahoitus loppuu, myös data loppuu.

Datan hyödyntämisessä pitäisi ajatella käyttötarkoituksia, eli tarjota dataa sekä ihmisen että koneen kannalta hyvissä käyttömuodoissa, esim. rajapintoina. Rajapintojen ja niihin liittyvän dokumentaation käytettävyys taas on usein todella puutteellista, vaikka päällisin puolin näyttäisikin hyvältä.

Mitä datalukutaito mielestäsi tarkoittaa?

Numeroiden ymmärtämisen ja työkalujen osaamisen lisäksi pitäisi osata varmistua siitä, mikä on oikea taho julkaisemaan ja analysoimaan kyseistä dataa, ja ymmärtää dataan liittyvät sisällölliset haasteet tilastollisten ja muiden datan käsittelyyn ja analysointiin liittyen yleisten haasteiden lisäksi. Lempiesimerkkini on postinumerot: Jos et tiedä, kenen vastuulla niiden ylläpito maassa on, ja miten usein postinumerot "luonteenomaisesti" muuttuvat, kuinka luotettavia ne ovat, mistä asiasta ne oikeastaan kertovat ja mihin niitä voidaan käyttää, saatat käyttää niillä luokiteltua dataa väärin.

Millä yhdellä konkreettisella teolla haluaisit lisätä tiedon hyödyntämistä yhteiskunnassa?

Moni hyvä data jää kokemukseni mukaan hyödyntämättä siksi, että keskitytään ratkaisemaan vain teknisiä esteitä eikä muokkaamaan ekosysteemiä. Datan kerääminen, hyödyntäminen ja sillä innovointi vaativat usein yhteistyötä julkishallinnon, yritysten, yhteisöjen ja yksilöiden kanssa, sekä ymmärrystä eri osapuolten tarpeista ja toimintamalleista.

Millainen on datamenestyjä?

Sellainen, joka ymmärtää sidosryhmien liiketoiminnalliset tarpeet, osaa yksinkertaistaa monimutkaisen ja luo lisäarvoa datalla keskeisille osapuolille.