Mikko Lindholm, Tilastokeskuksen ylijohtaja

Miksi avointa dataa tarvitaan?

Julkishallintoon kertyy tietoa yrityksiltä ja yksityisiltä henkilöiltä jatkuvasti enemmän. Tiedon avulla voidaan luoda entistä paremmin toimivia julkisia palveluita sekä uutta liiketoimintaa. Kilpailun avulla huomioimme avoimiin aineistoihin pohjautuvia onnistuneita toteutuksia.

Mitä avoimen datan hyödyntämiseen liittyviä haasteita tunnistat?

Tunnistan haasteita sekä tietoaineistojen tuottajien että hyödyntäjien näkökulmasta. Tietoaineistojen tuottaminen ja koostaminen julkaistavaan muotoon vaatii resursseja, joihin pitäisi varautua virastojen budjeteissa.

Tällä hetkellä avoimen datan tarjonta on sattumanvaraista, ja virastot julkaisevat sen tiedon, mitä haluavat ja pystyvät. Sovelluskehittäjän ja palveluntarjoajan näkökulmasta tämä on hankalaa, sillä he tarvitsevat palveluiden perustaksi yhteentoimivia, laadukkaita ja säännöllisesti päivittyviä tietoaineistoja, jotka ovat rajapinnan kautta käytettävissä 24/7.

Mitä datalukutaito mielestäsi tarkoittaa?

Datalukutaito on ymmärrystä siitä, mitä data kuvaa ja mitä varten se on kerätty. Lukutaito auttaa ymmärtämään, mihin tarkoituksiin dataa voi hyödyntää, miten laadukasta tai luotettavaa data on, ja miten sitä on mahdollista yhdistää muihin datoihin.  

Millä yhdellä konkreettisella teolla haluaisit lisätä tiedon hyödyntämistä yhteiskunnassa?

Datan käsittely, visualisointi ja tulkinta pitäisi saada oppiaineeksi kouluun. Avoimen datan aineistot soveltuvat hyvin tähänkin käyttöön.

Millainen on datamenestyjä?

Datamenestyjä on toteutus, joka tuottaa uuden, käyttäjää hyödyttävän palvelun tai toiminnallisuuden tai uutta ymmärrystä maailmaan.