Tilastolliset postinumeroalueet

Postinumeroalueittainen kartta-aineisto on osa Postinumeroalueittainen avoin tieto eli Paavo-aineistoa. Aineiston voi ladata veloituksetta Tilastokeskuksen paikkatietorajapintapalvelun (WMS/WFS) kautta ja aineistoa voi katsella Paikkatietoikkunassa.

Tilastolliset postinumeroalueet on tuotettu Tilastokeskuksessa postinumeroalueittaista tilastotuotantoa varten. Aineisto tuotetaan kahdenlaisena geometriana: tilastotuotantoa varten merialueille ulottuvana ja karttavisualisointia varten rantaviivalla leikattuna.

Alueiden rajaus on tehty paikkatietomenetelmiä käyttäen. Rajauksen perusteena on rakennuksen osoitteen postinumero (tietolähde: VTJ Väestötietojärjestelmä, Rakennus- ja huoneistorekisteri).

Yksittäiset osoitteiden postinumerot eivät muodosta alueita, joten lähdeaineistoa on yleistetty postinumeroalueiden muodostamiseksi. Postinumeroalueen raja sijoittuu pääsääntöisesti kahden eri postinumeron omaavan rakennuksen sijaintien puoliväliin. Rajauksen sijainnin tarkkuus on suurempi siellä, missä rakennuksia on enemmän (esim. taajama-alueet). Rantaviivan muodostamisessa on käytetty Maanmittauslaitoksen 1:1 milj. kartta-aineistoa.

Postinumeroalueille määritellään voimassaoleva kuntatunnus sen perusteella, minkä kunnan rakennuksia alueella on eniten (VTJ:n mukaan).

Aineistoa ylläpidetään vuosittain uusien ja lakkautettujen postinumeroiden osalta (VTJ:n aineiston mukaisesti) ja se julkaistaan vuosittain tammikuussa.

Kartta-aineistoa vastaava postinumeroalueittainen tilastoaineisto on ladattavissa myös API-rajapintapalvelun kautta.

Karttanäkymä
Paikkatietoikkunasta irrotettu karttanäkymä, johon on haettu Paavo-tilastoaineisto ja -postinumeroalueet:

Kartan käyttöohje
Karttatasot saat näkyviin klikkaamalla yläpalkin tasovalikko-painiketta.
Siirrä kartta haluamaasi kohtaan raahaamalla karttaa.
Lähennä ja loitonna halutulle mittakaavatasolle joko askel kerrallaan painamalla (+) ja (-) -painikkeita tai hiiren keskinappia pyörittämällä.
Kohteiden lisätietoja saat klikkaamalla kohdetta kartalla.
Päivitä kartta aiempaan näkymään klikkaamalla hiiren oikeaa painiketta ja päivitä-toimintoa.

Päivitetty 12.10.2021