Julkaistu: 11.3.2002

Piirakka kätkee salaisuuden

Olen kirjoittanut jo useamman kerran piirakkakuvioiden ongelmista, mutta palaan vanhaan aiheeseen, koska silmiini osui mitä havainnollisin esimerkki. Kuvio 1, oikeammin kuviokollaasi, oli Länsiväylä-lehdessä vähän aikaa sitten. Siinä esiteltiin pääkaupunkiseudulla tehdyn tutkimuksen tuloksia, jossa eri kunnissa asuvilta oli kysytty mielipidettä erilaisista kuntaliitoksista.

Kuvio 1

kuva

Tulokset julkaistiin joukkona piirakkakuvioita, mutta koska piirakoiden vertailu on erittäin hankalaa, käsityksen saaminen tuloksista muodostuu myös hankalaksi. Oheinen kuvio tosin on liian pieni, jotta sitä voisi kunnolla analysoida, mutta ei se alkuperäisen kokoisenakaan ollut helppolukuinen. Yksi piirakkakuvion ongelmista onkin, että sen pitää olla suhteellisen suuri, jotta se toimisi visuaalisesti.

Pylväiden vertailu on paljon helpompaa kuin piirakoiden. Kuviossa 2 ovat suurin piirtein samat tiedot kuin kuviossa 1, mutta siitä saa suhteellisen nopeasti paljon havainnollisemman käsityksen mielipiteiden jakaumasta. Itse asiassa, kuviosta 2 ihmisten raadollisuus paistaa mielenkiintoisella tavalla: kuntien yhdistymistä kannatetaan, mutta vain jos omaa asuinkuntaa ei liitetä muihin kuntiin.

Kuvio 2

kuva

kuva

Espoosta ja Kauniaisista löytyy kannatusta Helsingin ja Vantaan yhdistämiseen. Helsingissä ja Vantaalla puolestaan kannatetaan Espoon ja Kauniaisten liitosta. Liki 60 % vantaalaisista vastaajista taas kannattaa kolmen muun kunnan yhdistämistä.

Oma asuinkunnan liittämistä muihin luonnollisesti vastustetaan laajasti. Erityisen voimakasta vastustus on Kauniaisissa: 70-80 % vastustaa kaikkia sellaisia liitoksia, joissa Kauniainen on mukana. Mielenkiintoinen yksityiskohta on sekin, että kaksi kolmasosaa espoolaisista ei osaa tai halua ilmaista kantaansa Espoon ja Kauniaisten liitoksesta.

Kenties edellä oleva lyhyt analyysi paljastaa pylväskuvion tehokkuuden piirakkakuvioon verrattuna. Kuviosta 2 mielipiteiden jakauma kokonaisuudessaan ja yksityiskohdat paljastuvat pienellä tarkastelulla. Kuvion 1 perusteella useimmat havainnot olisivat jääneet tekemättä, tai sitten niiden tekemiseen olisi mennyt rutkasti aikaa.


Päivitetty 11.3.2002

Lisätietoja:
sähköposti: tietoaika@tilastokeskus.fi