Tilasto-olympialaiset 2019–2020

 

Tilasto-olympialaiset on kilpailu yläkoululaisille ja lukiolaisille sekä toisen asteen ammatillisten oppilaitosten opiskelijoille. Kilpailu on innostava tapa tutustua tilastoihin. Se herättää oppilaiden ja opettajien kiinnostuksen tilastotietoa kohtaan sekä kannustaa soveltamaan tilasto-osaamista käytännössä. Suomen Tilasto-olympialaiset ovat osa Euroopan tilastokilpailua. Kansallisessa kilpailussa on kaksi vaihetta, joita seuraa Euroopan-finaali.

Kilpailun ensimmäinen vaihe tehdään monivalintatehtävinä sisältäen perustaitotestin sekä tilastotiedon hakua ja tulkintaa. Jatkoon päässeet toteuttavat tilastollisen tutkimuksen. Kilpailussa testataan siten tilastollisia perustaitoja sekä kykyä hakea, tulkita ja analysoida tilastollisia tietoja. Osallistua voi 1–3 hengen joukkueilla.

Suomen kilpailun voittajat palkitaan raha- ja tavarapalkinnoin. Kansallisen kilpailun kaksi parasta joukkuetta jatkavat Euroopan-finaaliin, jossa oppilaat tekevät lyhyen tilastoaiheisen videon annetusta aiheesta. Tilastokeskus järjestää nyt ensimmäistä kertaa yleisöäänestyksen videoista. Myös kansallisen kilpailun molempien kategorioiden kolmanneksi sijoittuneet joukkueet voivat osallistua yleisöäänestykseen tekemällä videon. Yleisöäänestyksen tuloksena molempien kategorioiden eniten ääniä saaneet joukkueet palkitaan.

 

Kilpailun esittely (pdf, 9 sivua)

Kilpailun juliste (pdf)

Tilastokeskus, tilastot ja oppilaitoskilpailut (pdf, 58 sivua)

Katso Tilasto-olympialaisten esittelyvideo YouTube-palvelussa.