Tilasto-olympialaiset 2021–2022

Viidettä kertaa käytävä kilpailu on suunnattu yläkoululaisille ja lukiolaisille sekä toisen asteen ammatillisten oppilaitosten opiskelijoille. Suomen tilasto-olympialaiset on osa Euroopan tilastokilpailua, jonka järjestäjänä on Euroopan tilastovirasto Eurostat. Osa kilpailun rahoituksesta tulee Eurostatilta. Kansainvälisessä kilpailussa on joukkueita 19 eri Euroopan maasta.

Kilpailu innostaa tutustumaan tilastoihin sekä kannustaa soveltamaan tilasto-osaamista käytännössä. Siinä testataan tilastollisia perustaitoja sekä kykyä hakea, tulkita ja analysoida tilastollisia tietoja. Osallistua voi 1–3 hengen joukkueilla. 

Kilpailun kulku

Kilpailussa on kaksi osiota: kansallinen ja eurooppalainen. Kilpailun ensimmäinen vaihe tehdään monivalintatehtävinä sisältäen perustaitotestin sekä tilastotiedon hakua ja tulkintaa. Jatkoon päässeet joukkueet toteuttavat kansallisena finaalitehtävänä pienen tilastollisen tutkimuksen.

Kansallisen kilpailun kaksi parasta joukkuetta/kategoria jatkavat Euroopan finaaliin, jonne tehdään lyhyt tilastoaiheinen video annetusta aiheesta. Lisäksi Tilastokeskus järjestää kolmannen kerran yleisöäänestyksen videoista.

Suomessa kansalliseen kilpailuun osallistutaan suomeksi, mutta siihen sisältyy myös englanninkielistä materiaalia. Euroopan finaalivideon kielenä voi olla kansalliskieli tai englanti, kuitenkin siten, että videon tekstitettynä kielenä on englanti.  

 Eurostat_ESC_logo                  Eurostat_ESC_logo

Eurostatin sivulle                Euroopalaisen kilpailun sivulle

 

Kilpailun juliste

Ilmoittautuminen käynnissä -juliste

 

Katso tilasto-olympialaisia esittelevä video YouTubessa

Tilasto-olympialaisia esittelevän videon tekstiversio