Tilasto-olympialaiset 2019–2020

Kansallisen kilpailun voittajat on valittu

Yleisöäänestyksen tulokset

 

Tilasto-olympialaiset on kilpailu yläkoululaisille ja lukiolaisille sekä toisen asteen ammatillisten oppilaitosten opiskelijoille. Kilpailu on innostava tapa tutustua tilastoihin. Se herättää oppilaiden ja opettajien kiinnostuksen tilastotietoa kohtaan sekä kannustaa soveltamaan tilasto-osaamista käytännössä. Suomen Tilasto-olympialaiset ovat osa Euroopan tilastokilpailua. Kansallisessa kilpailussa on kaksi vaihetta, joita seuraa Euroopan-finaali.

Kilpailun ensimmäinen vaihe tehdään monivalintatehtävinä sisältäen perustaitotestin sekä tilastotiedon hakua ja tulkintaa. Jatkoon päässeet toteuttavat tilastollisen tutkimuksen. Kilpailussa testataan siten tilastollisia perustaitoja sekä kykyä hakea, tulkita ja analysoida tilastollisia tietoja. Osallistua voi 1–3 hengen joukkueilla.

Suomen kilpailun voittajat palkitaan raha- ja tavarapalkinnoin. Kansallisen kilpailun kaksi parasta joukkuetta jatkavat Euroopan-finaaliin, jossa oppilaat tekevät lyhyen tilastoaiheisen videon annetusta aiheesta. Tilastokeskus järjestää nyt ensimmäistä kertaa yleisöäänestyksen videoista. Myös kansallisen kilpailun molempien kategorioiden kolmanneksi sijoittuneet joukkueet voivat osallistua yleisöäänestykseen tekemällä videon. Yleisöäänestyksen tuloksena molempien kategorioiden eniten ääniä saaneet joukkueet palkitaan.

Helsinkiläisen Viikin normaalikoulun oppilas Pyry Pohjanoksa sijoittui vuonna 2019 kilpailun Euroopan-finaalin yläkoulusarjassa toiseksi. Katso video Eurostatin sivulta tai tämän sivun alin video. Vuonna 2018 Olarin lukion oppilaat Toivo Rannila, Asla Heiskanen ja Olli Hakala veivät voiton lukiosarjassa ja Pakilan yläkoulun oppilaat Ville Majaniemi, Otto Söderman ja Eero Pohjola tekivät voittovideon yläkoulusarjassa. Katso heidän tekemänsä voitokkaat videot kilpailun uutisesta!

Kilpailun esittely (pdf, 9 sivua)

Kilpailun juliste (pdf)

Tilastokeskus, tilastot ja oppilaitoskilpailut (pdf, 58 sivua)

Katso Tilasto-olympialaisten esittelyvideo YouTube-palvelussa. 

Kansallisen kilpailun voittajien videot Euroopan finaaliin

Vuonna 2019

Kategoria A: Olarin lukio

Katso Olarin lukion kilpailuvideo YouTube-palvelussa. 

 

Kategoria B: Viikin normaalikoulu

Katso Viikin normaalikoulun kilpailuvideo YouTube-palvelussa.