Statistikolympiaden 2020–2021

 

Statistikolympiaden är en tävling för elever i högstadiet och gymnasiet samt studerande vid yrkesläroanstalter på andra stadiet. Tävlingen är ett inspirerande sätt att bekanta sig med statistik. Den väcker intresse bland elever och lärare för statistisk information samt uppmuntrar till att tillämpa statistiskt kunnande i praktiken. Den finländska statistikolympiaden är en del av den europeiska statistiktävlingen. Den nationella tävlingen har två skeden som följs av den europeiska finalen.

Det första skedet i tävlingen består av flervalsuppgifter och det innehåller ett test av grundfärdigheter samt sökning och tolkning av statistik. De som går vidare genomför en statistikundersökning. Tävlingen testar alltså grundfärdigheter i statistik samt förmåga att söka, tolka och analysera statistik. Deltagandet sker i lag på 1–3 personer.

Vinnarna i den nationella tävlingen får penning- och sakpris. De två bästa lagen i den nationella tävlingen går vidare till den europeiska finalen där eleverna gör en kort video i ett givet ämne där temat är statistik. Dessutom anordnar Statistikcentralen för andra gången en omröstning bland allmänheten om videorna. Också de lag som blivit tredje i respektive kategori i den nationella tävlingen kan delta i omröstningen genom att göra en video. De lag som fått flest röster i respektive kategori i omröstningen belönas.

               

Tävlingspostern (pdf)