Tietoa kilpailusta

Euroopan tilastokilpailu on kolmatta kertaa järjestettävä kilpailu, jonka järjestävät Eurostat ja useiden Euroopan maiden kansalliset tilastoinstituutit edistääkseen tilastojen lukutaitoa ja mielenkiintoa virallisia tilastoja kohtaan oppilaiden ja opettajien keskuudessa. Kilpailu perustuu Espanjan tilastoinstituutin (Instituto Nacional de Estadística) aiemmin järjestämiin Tilasto-olympialaisiin. Suomen Tilasto-olympialaiset järjestää Tilastokeskus, ja ne ovat osa Euroopan tilastokilpailua.

Euroopan tilastokilpailun keskeinen tavoite on tutustuttaa nuoria tilastoihin innostavalla tavalla. Lisäksi sen tavoitteena on rohkaista opettajia käyttämään uusia metodeja tilastojen opetuksessa. Näin se edistää virallisten tilastojen tarjoaman todellisen tiedon käyttöä sekä opitun tilastollisen tiedon soveltamista. Kilpailun pyrkimyksenä on myös osoittaa oppilaille ja opettajille tilastojen merkitys yhteiskunnan eri osa-alueilla sekä kannustaa oppilaita ryhmätyöskentelyyn ja yhteistyöhön yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi.

Kilpailussa on kaksi osiota: kansallinen ja eurooppalainen. Jokaisen maan kansallisen kilpailun finalistit pääsevät ottamaan osaa Euroopan-finaaliin. Suomen kansalliseen kilpailuun voi osallistua suomeksi tai ruotsiksi, Euroopan-finaali käydään puolestaan englanniksi. Myös kansallisessa kilpailussa on englanninkielistä materiaalia.

Suomen Tilasto-olympialaiset järjestetään kevättalvella 2020 ja Euroopan-finaali maalis–huhtikuussa 2020. Euroopan tilastokilpailu järjestettiin ensimmäistä kertaa 2017–2018, jolloin noin 11 000 nuorta eri puolilta Eurooppaa osallistui kansallisiin kilpailuihin. Suomesta yli 350 oppilasta osallistui tuolloin Tilasto-olympialaisiin. Suomalaiset nuoret voittivat Euroopan-finaalin molemmissa kategorioissa.   

http://tilastokeskus.fi/static/media/uploads/tup/tilasto-olympialaiset/logo_eurostat.png

Eurooppalaisen kilpailun sivut