Vapputilastoja 2018

Työläisten, opiskelijoiden ja kevään karnevaali

Vappua on vietetty jo keskiajalla, jolloin sitä juhlittiin abbedissa Walburgan pyhimykseksi julistamisen muistopäivänä. Vappu on vanhastaan ollut Keski- ja Pohjois-Euroopassa myös kevään tulon juhla, johon kuului kokkojen polttaminen. Suomessakin on sytytetty keväisin helavalkeita pahojen henkien karkottamiseksi.

1800-luvulla ylioppilaat juhlivat kevättä 13. toukokuuta, Flooran päivänä. Vähitellen opiskelijoiden juhliminen siirtyi toukokuun ensimmäiseen päivään. Työväen juhlaksi 1. toukokuuta vakiintui Yhdysvalloissa, josta perinne levisi myös Suomeen. Lakisääteinen vapaapäivä vapusta tuli Suomessa vuonna 1944. Ilmapallot, serpentiinit, vappuviuhkat ja muut koristeet ovat olleet osa vapun juhlintaa 1920-luvulta lähtien.

Lähteet:
Encyclopædia Britannica, Walpurgis Night.
Ruokatieto, Vappu tuo kevään kielelle ja mielelle.
Yle Oppiminen, Vappu on kevään, työn ja ylioppilaiden juhla.

Vappu on kansainvälinen juhlapäivä

Vappu on monissa maissa yleinen vapaapäivä ja kansainvälinen työväen juhlapäivä. Suomessa vapunaattoa ja vapunpäivää vietetään työväen, ylioppilaiden ja kevään karnevaalina. Vuodesta 1979 lähtien vappu eli suomalaisen työn päivä on ollut Suomessa virallinen liputuspäivä.

Lähteet: Yliopiston almanakkatoimisto, Liputus Yliopiston almanakassa ja Suomen kalenterin juhlapäivät.

Ylioppilaiden juhla

Vappu on ylioppilaiden suuri juhlapäivä. Ylioppilastutkinto kehittyi Kuninkaallisen Turun Akatemian pääsykuulusteluista, joissa jo 1640-luvulta lähtien arvioitiin kokelaiden latinan ja kristillisen opin osaamista. Tutkinto toimi 1800-luvun alkupuolelta lähtien Keisarillisen Aleksanterin Yliopiston pääsykuulusteluna. Ylioppilastutkinto sidottiin ensimmäistä kertaa lukion oppimäärään vuonna 1852. Tätä pidetään nykyisen ylioppilastutkinnon alkuna.

Vuonna 2016 suoritettiin 30 500 ylioppilastutkintoa, mikä oli 100 tutkintoa vähemmän kuin edellisvuonna. Ylioppilastutkinnon suorittaneista 58 prosenttia oli naisia. Kevään 2018 ylioppilastutkintoon ilmoittautui 40 894 henkilöä.

Lähteet:
Helsingin yliopisto, Yliopiston historia.
Tilastokeskus, Koulutus, Lukiokoulutus 2016. Lukiokoulutus 2017 -tilasto julkaistaan 13.6.2018.
Ylioppilastutkintolautakunta, Ylioppilastutkinnon historia ja Tilastotaulukot.

Kevät etenee ja kesä lähestyy

Kevätsää tilastoissa

Termisen kevään aikana vuorokauden keskilämpötila on 0 ja +10 asteen välillä. Lauhoina talvina sää voi Etelä-Suomessa olla keväistä jo tammi- ja helmikuussakin. Maan keskivaiheilla kevät on alkanut aikaisimmillaan vuodesta 1961 alkaen jo ennen maaliskuun puoliväliä ja Lapissakin jo huhtikuun alussa, viimeksi vuosina 2010 ja 2011. Myöhäisimmillään kevät on Etelä-Suomessa alkanut vasta huhtikuun puolivälin jälkeen, ja Lapissa kevättä on saatu pisimmillään odottaa toukokuun puoliväliin asti.

Lähde: Ilmatieteen laitos, Kevätsään tilastot.

Kevät etenee luonnossa – valkovuokko kukkii jo

Luonto-Liiton Kevätseurantaa on tehty vuosittain 1960-luvun alusta lähtien. Havaintojen avulla pystytään vertailemaan kevään alkamista ja edistymistä eri vuosina. Tietoja voidaan käyttää hyväksi esimerkiksi ilmastonmuutoksen tutkimisessa. Kevätseurannan havaintoja voi tutkia havaintolistalla, havainnollisella kartalla tai tilastoina.

Lähde: Luonto-Liitto, Kevätseuranta, Tilastot.

Mökkikausi alkaa vappuna

Vappuna on tavallista aloittaa myös mökkikausi. Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2016 lopussa Suomessa oli 502 900 kesämökkiä. Kuopio nousi mökkimäärältään Suomen suurimmaksi kunnaksi, kun Juankoski yhdistyi kuntaan. Sekä Kuopiossa että toiseksi mökkivaltaisemmassa kunnassa Mikkelissä oli molemmissa yli 10 000 mökkiä.

Lähde: Tilastokeskus, Rakennukset ja kesämökit 2016.

Vappuherkkuja ja -juomia

Ravintolaan vai piknikille?

1800-luvulla vappu oli suomalaisten säätyläisten kevätjuhla, jolloin avattiin kesäravintolat. 1900-luvulla lähdettiin ravintolaan syömään vappulounasta ja kuuntelemaan kuorokonsertteja. Nykyään Helsingissä suunnataan vappupäivänä Ullanlinnanmäelle piknikille.

Lähde: Ruokatieto, Vappu tuo kevään kielelle ja mielelle.

Tippaleipää, munkkeja ja simaa

Kevytmaitoon leivottu tippaleipä (346 kcal/100 g) voittaa rypsiöljyssä paistetun munkin (311 kcal/100 g) vappuruokien kaloripommina. Perinteinen vappujuoma sima puolestaan sisältää energiaa 51 kcal/100 g. Vappuun kuuluvien ruokien ravintoarvot löytyvät Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylläpitämästä elintarvikkeiden koostumustietopankista Finelistä.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli-tietopankki.

Nakit ja perunasalaatti

Nakit ja perunasalaatti löytyvät monen suomalaisen vappumenusta. Maaliskuussa 2018 nakkikilon hinta oli 7,41 euroa. Maaliskuussa 2008 kilo nakkeja maksoi 5,90 euroa. Vuonna 2016 kotitaloudet kuluttivat nakkeihin keskimäärin 33 euroa ja perunasalaattiin 4 euroa vuoden aikana.

Lähteet:
Tilastokeskus, Kuluttajahintaindeksi, Kulutushyödykkeiden keskihintoja.
Tilastokeskus, Kotitalouksien kulutus, Kotitalouksien kulutusmenot kotitaloustyypin mukaan.

Kuohuviinisesonki

Kuohuviinien myynnin arvioidaan kasvavan Alkon myymälöissä vappuviikolla 510 prosenttia ja samppanjan 300 prosenttia tavalliseen viikkoon nähden. Kuohuviinien myynti kasvaa eniten 13–16,99 euroa maksavien pullojen hintaluokassa. Roseeviinin myynti puolestaan nousee arviolta 200 prosenttia vapun alla, ja alkoholittomat viinit kasvattavat myyntiään 180 prosenttia. Arvio on tehty vuoden 2017 myyntilukujen perusteella.

Alkosta ostetut juomapakkaukset voi palauttaa mihin tahansa kotimaiseen palautuspisteeseen. Vuonna 2017 juomatölkkien palautusaste Suomessa oli 94 prosenttia, muovipullojen 91 prosenttia ja lasipullojen 87 prosenttia. Alumiiniset ja muoviset viinipussit hanoineen voi palauttaa keräyslaatikoihin, joita löytyy osasta Alkon myymälöitä. Lisäohjeita pakkausten lajitteluun ja kierrätykseen löytyy Alkon sivuilta.

Lähteet:
Alko, Ajankohtaista 24.4.2018, Kevään iloisin juhla on täällä.
Suomen Palautuspakkaus Oy (Palpa), Juomapakkausten kierrätys.

Vappu on myös nimi

Kuinka pitkästi on Vapusta Iloon?

Mistä löytyvät kolme Vappu-nimistä peltoa, Ylioppilaantie ja Serpentiinitie? Entä Kevät, Munkki, Kuohuvainen ja Ilo? Voit hakea niitä Maanmittauslaitoksen Kansalaisen Karttapaikka -palvelusta, jonka nimistöhaku tuntee jopa 800 000 paikannimeä.

Vappu on naisen, Valborg myös miehen etunimi

Vappu on yleinen naisen etunimi. Väestörekisterikeskuksen nimipalvelu kertoo, kuinka monta kertaa lapselle on annettu Vappu- tai Valborg-nimi. Vanhimmat nimitiedot ulottuvat 1800-luvulle saakka.

Valborg-nimi löytyy kaikista Pohjoismaista

Pohjoismaisia etunimitilastoja voi tutkia Nordic Names -palvelussa.

Vapputilastot on koonnut Tilastokirjasto
Lisätietoja: puh. 029 551 2220
info(at)tilastokeskus.fi