Vapputilastoja 2019

Työläisten, opiskelijoiden ja kevään karnevaali

Vappua on vietetty jo keskiajalla, jolloin sitä juhlittiin abbedissa Walburgan pyhimykseksi julistamisen muistopäivänä. Vappu on vanhastaan ollut Keski- ja Pohjois-Euroopassa myös kevään tulon juhla, johon kuului kokkojen polttaminen. Suomessakin on sytytetty keväisin helavalkeita pahojen henkien karkottamiseksi.

1800-luvulla ylioppilaat juhlivat kevättä 13. toukokuuta, Flooran päivänä. Vähitellen opiskelijoiden juhliminen siirtyi toukokuun ensimmäiseen päivään. Työväen juhlaksi 1. toukokuuta vakiintui Yhdysvalloissa, josta perinne levisi myös Suomeen. Lakisääteinen vapaapäivä vapusta tuli Suomessa vuonna 1944. Ilmapallot, serpentiinit, vappuviuhkat ja muut koristeet ovat olleet osa vapun juhlintaa 1920-luvulta lähtien.

Lähteet:
Encyclopædia Britannica, Walpurgis Night.

Ruokatieto, Vappu tuo kevään kielelle ja mielelle.
Yle Oppiminen, Vappu on kevään, työn ja ylioppilaiden juhla.

Vappu on kansainvälinen juhlapäivä

Vappu on monissa maissa yleinen vapaapäivä ja kansainvälinen työväen juhlapäivä. Suomessa vapunaattoa ja vapunpäivää vietetään työväen, ylioppilaiden ja kevään karnevaalina. Vuodesta 1979 lähtien vappu eli suomalaisen työn päivä on ollut Suomessa virallinen liputuspäivä.

Lähteet: Yliopiston almanakkatoimisto, Liputus Yliopiston almanakassa ja Suomen kalenterin juhlapäivät.

Ylioppilaiden juhla

Vappu on ylioppilaiden suuri juhlapäivä. Ylioppilastutkinto kehittyi Kuninkaallisen Turun Akatemian pääsykuulusteluista, joissa jo 1640-luvulta lähtien arvioitiin kokelaiden latinan ja kristillisen opin osaamista. Tutkinto toimi 1800-luvun alkupuolelta lähtien Keisarillisen Aleksanterin Yliopiston pääsykuulusteluna. Ylioppilastutkinto sidottiin ensimmäistä kertaa lukion oppimäärään vuonna 1852. Tätä pidetään nykyisen ylioppilastutkinnon alkuna.

Vuonna 2017 suoritettiin 30 200 ylioppilastutkintoa, mikä on 300 tutkintoa vähemmän kuin edellisvuonna. Ylioppilastutkinnon suorittaneista 58 prosenttia oli naisia. Kevään 2019 ylioppilastutkintoon ilmoittautui 40 271 henkilöä. Tämän kevään ylioppilaskokeet olivat ensimmäiset, joissa kaikki kokeet suoritettiin digitaalisesti.

Lähteet:
Helsingin yliopisto, Yliopiston historia.
Tilastokeskus, Koulutus, Lukiokoulutus 2017. Lukiokoulutus 2018 -tilasto julkaistaan 18.6.2019.
Ylioppilastutkintolautakunta, Ylioppilastutkinnon historia, Tilastotaulukot ja blogi 17.4.2019, Digitaalinen ylioppilaskoe on nyt totta.

Kevät etenee ja kesä lähestyy

Kevätsää tilastoissa

Termisen kevään aikana vuorokauden keskilämpötila on 0 ja +10 asteen välillä. Lauhoina talvina sää voi Etelä-Suomessa olla keväistä jo tammi- ja helmikuussakin. Maan keskivaiheilla kevät on alkanut aikaisimmillaan vuodesta 1961 alkaen jo ennen maaliskuun puoliväliä ja Lapissakin jo huhtikuun alussa, viimeksi vuosina 2010 ja 2011. Myöhäisimmillään kevät on Etelä-Suomessa alkanut vasta huhtikuun puolivälin jälkeen, ja Lapissa kevättä on saatu pisimmillään odottaa toukokuun puoliväliin asti.

Lähde: Ilmatieteen laitos, Kevätsään tilastot.

Kevät etenee luonnossa – valkovuokko kukkii jo

Luonto-Liiton Kevätseurantaa on tehty vuosittain 1960-luvun alusta lähtien. Havaintojen avulla pystytään vertailemaan kevään alkamista ja edistymistä eri vuosina. Tietoja voidaan käyttää hyväksi esimerkiksi ilmastonmuutoksen tutkimisessa. Kevätseurannan havaintoja voi tutkia havaintolistalla, havainnollisella kartalla tai tilastoina.

Lähde: Luonto-Liitto, Kevätseuranta, Tilastot.

Mökkikausi alkaa vappuna

Vappuna on tavallista aloittaa myös mökkikausi. Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2016 lopussa Suomessa oli 507 200 kesämökkiä. Kuopio on mökkimäärältään Suomen suurin kunta. Kuopiossa ja toiseksi mökkivaltaisemmassa kunnassa Mikkelissä on molemmissa yli 10 000 mökkiä.

Lähde: Tilastokeskus, Rakennukset ja kesämökit 2017.

Vappuherkkuja ja -juomia

Ravintolaan vai piknikille?

1800-luvulla vappu oli suomalaisten säätyläisten kevätjuhla, jolloin avattiin kesäravintolat. 1900-luvulla lähdettiin ravintolaan syömään vappulounasta ja kuuntelemaan kuorokonsertteja. Nykyään Helsingissä suunnataan vappupäivänä Ullanlinnanmäelle piknikille.

Lähde: Ruokatieto, Vappu tuo kevään kielelle ja mielelle.

Tippaleipää, munkkeja ja simaa

Kevytmaitoon leivottu tippaleipä (346 kcal/100 g) voittaa rypsiöljyssä paistetun munkin (311 kcal/100 g) vappuruokien kaloripommina. Perinteinen vappujuoma sima puolestaan sisältää energiaa 51 kcal/100 g. Vappuun kuuluvien ruokien ravintoarvot löytyvät Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylläpitämästä elintarvikkeiden koostumustietopankista Finelistä.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli-tietopankki.

Nakit ja perunasalaatti

Nakit ja perunasalaatti löytyvät monen suomalaisen vappumenusta. Vuonna 2016 kotitaloudet kuluttivat nakkeihin keskimäärin 33 euroa ja perunasalaattiin 4 euroa vuoden aikana.

Lähde: Tilastokeskus, Kotitalouksien kulutus, Kotitalouksien kulutusmenot kotitaloustyypin mukaan.

Kuohuviinisesonki

Alkon kokonaismyynnin arvioidaan nousevan vappuna noin 70 prosentilla. Vappuviikolla kuohuviiniä ostetaan yli 393 000 litraa, kun normaalisti sitä myydään reilut 67 000 litraa viikossa. Samppanjan myynti liki nelinkertaistuu normaaliviikkoon nähden. Kuohuviinien myynti kasvaa prosentuaalisesti eniten 10–19,99 euroa maksavien tuotteiden hintaluokassa. Arvio on tehty edellisen vuoden myyntilukujen perusteella.

Alkosta ostetut juomapakkaukset voi palauttaa mihin tahansa kotimaiseen palautuspisteeseen. Vuonna 2018 juomatölkkien palautusaste Suomessa oli 95 prosenttia, muovipullojen 90 prosenttia ja lasipullojen 88 prosenttia. Ohjeita juomapakkausten lajitteluun ja kierrätykseen löytyy Alkon sivuilta.

Lähteet:
Alko, Ajankohtaista 25.4.2019, Kuplivan asema ei horju tänäkään vappuna.

Suomen Palautuspakkaus Oy (Palpa), Juomapakkausten kierrätys.

Vappu on myös nimi

Kuinka pitkästi on Vapusta Iloon?

Mistä löytyvät kolme Vappu-nimistä peltoa, Ylioppilaantie ja Serpentiinitie? Entä Kevät, Munkki, Kuohuvainen ja Ilo? Voit hakea niitä Maanmittauslaitoksen Kansalaisen Karttapaikka -palvelusta, jonka nimistöhaku tuntee lähes miljoona paikannimeä.

Vappu on naisen, Valborg myös miehen etunimi

Vappu-nimisiä naisia on Suomessa tällä hetkellä 3 302, joista 1 881 naisella se on ensimmäisenä nimenä. Tällä vuosikymmenellä Vappu-nimi on annettu hieman yli 200 lapselle, mutta suosionsa huipussa nimi oli vuosina 19201939, jolloin se annettiin 2 712 naiselle. Valborg-nimisiä naisia on Suomessa 355. Ennen 1900-lukua Valborg on annettu muutaman kerran nimeksi myös miehelle. 

Lähde: Väestörekisterikeskus, Nimipalvelu.

Valborg-nimi löytyy kaikista Pohjoismaista

Pohjoismaisia etunimitilastoja voi tutkia Nordic Names -palvelussa.

Vapputilastot on koonnut Tilastokirjasto
Lisätietoja: puh. 029 551 2220

info(at)tilastokeskus.fi