Vapputilastoja 2020

Koronavirustilanne vaikuttaa tänä vuonna myös vapun viettoon. Tutustu sisäministeriön ja poliisin virtuaalivappukampanjaan osoitteessa virtuaalivappu.fi. Helsingin kaupungin järjestämään etävappuohjelmaan kuuluu mm. Havis Amandan patsaan lakittaminen virtuaalisesti. Myös opiskelijajärjestöt viettävät vappua etänä.

Työläisten, opiskelijoiden ja kevään karnevaali

Vappua on vietetty jo keskiajalla, jolloin sitä juhlittiin abbedissa Walburgan pyhimykseksi julistamisen muistopäivänä. Vappu on vanhastaan ollut Keski- ja Pohjois-Euroopassa myös kevään tulon juhla, johon kuului kokkojen polttaminen. Suomessakin on sytytetty keväisin helavalkeita pahojen henkien karkottamiseksi.

1800-luvulla ylioppilaat juhlivat kevättä 13. toukokuuta, Flooran päivänä. Vähitellen opiskelijoiden juhliminen siirtyi toukokuun ensimmäiseen päivään. Työväen juhlaksi 1. toukokuuta vakiintui Yhdysvalloissa, mistä perinne levisi myös Suomeen. Lakisääteinen vapaapäivä vapusta tuli Suomessa vuonna 1944. Ilmapallot, serpentiinit, vappuviuhkat ja muut koristeet ovat olleet osa vapun juhlintaa 1920-luvulta lähtien.

Lähteet:
Encyclopædia Britannica, Walpurgis Night.
Ruokatieto, Vappu tuo kevään kielelle ja mielelle.
Yle Oppiminen, Vappu on kevään, työn ja ylioppilaiden juhla.

Vappu on kansainvälinen juhlapäivä

Vappu on monissa maissa yleinen vapaapäivä ja kansainvälinen työväen juhlapäivä. Suomessa vapunaattoa ja vapunpäivää vietetään työväen, ylioppilaiden ja kevään karnevaalina. Vuodesta 1979 lähtien vappu eli suomalaisen työn päivä on ollut Suomessa virallinen liputuspäivä.

Lähteet: Yliopiston almanakkatoimisto, Liputus Yliopiston almanakassa ja Suomen kalenterin juhlapäivät.

Ylioppilaiden juhla

Vappu on ylioppilaiden suuri juhlapäivä. Ylioppilastutkinto kehittyi Kuninkaallisen Turun Akatemian pääsykuulusteluista, joissa jo 1640-luvulta lähtien arvioitiin kokelaiden latinan ja kristillisen opin osaamista. Tutkinto toimi 1800-luvun alkupuolelta lähtien Keisarillisen Aleksanterin Yliopiston pääsykuulusteluna. Ylioppilastutkinto sidottiin ensimmäistä kertaa lukion oppimäärään vuonna 1852. Tätä pidetään nykyisen ylioppilastutkinnon alkuna.

Vuonna 2018 suoritettiin 30 400 ylioppilastutkintoa, mikä on 200 tutkintoa enemmän kuin edellisvuonna. Ylioppilastutkinnon suorittaneista 58 prosenttia oli naisia. Kevään 2020 ylioppilastutkintoon ilmoittautui 43 263 henkilöä. Koronavirustilanteesta johtuen kevään kokeet kirjoitettiin tiivistetyssä aikataulussa. Kevään ylioppilasjuhlat ja muut valmistujaisjuhlat on suositeltu järjestämään etänä.

Lähteet:
Helsingin yliopisto, Yliopiston historia.
Tilastokeskus, Koulutus, Lukiokoulutus 2018. Lukiokoulutus 2019 -tilasto julkaistaan 16.6.2020.
Ylioppilastutkintolautakunta, Ylioppilastutkinnon historia, Tilastotaulukot ja uutinen 26.3.2020, Kevään 2020 ylioppilastutkinto järjestettiin poikkeuksellisissa oloissa.

Kevät etenee ja kesä lähestyy

Kevätsää tilastoissa

Termisen kevään aikana vuorokauden keskilämpötila on 0 ja +10 asteen välillä. Lauhoina talvina sää voi Etelä-Suomessa olla keväistä jo tammi- ja helmikuussakin. Maan keskivaiheilla kevät on alkanut aikaisimmillaan vuodesta 1961 alkaen jo ennen maaliskuun puoliväliä ja Lapissakin jo huhtikuun alussa, viimeksi vuosina 2010 ja 2011. Myöhäisimmillään kevät on Etelä-Suomessa alkanut vasta huhtikuun puolivälin jälkeen, ja Lapissa kevättä on saatu pisimmillään odottaa toukokuun puoliväliin asti.

Tyypillisen talven jälkeen ehjän lumipeitteen raja kulkee vappuna Oulun pohjoispuolelta Ilomantsiin (lumensyvyys yli 10 cm). Sadetta sattuu vappuaamulle melko harvoin maan eteläosassa. Keskimäärin vain kerran kymmenessä vuodessa etelässäkin nähdään vappuna lunta tai räntää. Maan keski- ja pohjoisosien sateisina vappuina lunta sataa keskimäärin noin joka kolmantena ja Lapissa joka toisena sadevappuna.

Lähteet: Ilmatieteen laitos, Kevätsään tilastot ja Vappusäät.

Kevät etenee luonnossa – valkovuokko kukkii jo

Luonto-Liiton Kevätseurantaa on tehty vuosittain 1960-luvun alusta lähtien. Havaintojen avulla pystytään vertailemaan kevään alkamista ja edistymistä eri vuosina. Tietoja voidaan käyttää hyväksi esimerkiksi ilmastonmuutoksen tutkimisessa. Kevätseurannan havaintoja voi tutkia havaintolistalla, havainnollisella kartalla tai tilastoina.

Lähde: Luonto-Liitto, Kevätseuranta, Tilastot.

Mökkikausi alkaa usein vappuna

Tänä vuonna mökkeilyä ei suositella koronaepidemian vuoksi, mutta aiempina vuosina vappuna on ollut tavallista aloittaa mökkikausi. Vuoden 2018 lopussa Suomessa oli 509 800 kesämökkiä. Kuopio on mökkimäärältään Suomen suurin kunta. Kuopiossa ja toiseksi mökkivaltaisemmassa kunnassa Mikkelissä on molemmissa yli 10 000 mökkiä. Suomalaisista yli 800 000 kuului kesämökin omistavaan asuntokuntaan.

Lähde: Tilastokeskus, Kesämökit 2018.

Vappuherkkuja ja -juomia

Tänä vappuna ei mennä ravintolaan tai piknikille

1800-luvulla vappu oli suomalaisten säätyläisten kevätjuhla, jolloin avattiin kesäravintolat. 1900-luvulla lähdettiin ravintolaan syömään vappulounasta ja kuuntelemaan kuorokonsertteja. Nykyään Helsingissä yleensä suunnataan vappupäivänä Ullanlinnanmäelle, mutta tänä vappuna piknikit kannattaa järjestää oman kodin piirissä.

Lähde: Ruokatieto, Vappu tuo kevään kielelle ja mielelle.

Tippaleipää, munkkeja ja simaa

Kevytmaitoon leivottu tippaleipä (346 kcal/100 g) voittaa rypsiöljyssä paistetun munkin (311 kcal/100 g) vappuruokien kaloripommina. Perinteinen vappujuoma sima puolestaan sisältää energiaa 51 kcal/100 g. Vappuun kuuluvien ruokien ravintoarvot löytyvät Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylläpitämästä elintarvikkeiden koostumustietopankista Finelistä.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli-tietopankki.

Nakit ja perunasalaatti

Nakit ja perunasalaatti löytyvät monen suomalaisen vappumenusta. Vuonna 2016 kotitaloudet kuluttivat nakkeihin keskimäärin 33 euroa ja perunasalaattiin 4 euroa vuoden aikana.

Lähde: Tilastokeskus, Kotitalouksien kulutus, Kotitalouksien kulutusmenot kotitaloustyypin mukaan.

Vapun juomat

Alko myi vuoden 2019 huhtikuussa yhteensä 7,4 miljoonaa litraa juomia, mikä on 9,5 prosenttia edellisvuotta enemmän. Huhtikuussa ostettiin vuotta aiempaa enemmän etenkin roseeviinejä (36 %), punaviinejä (17 %), valkoviinejä (14 %) ja alkoholittomia juomia (13 %). Viime vuonna sekä pääsiäinen että vappu ajoittuivat huhtikuuhun, kuten tänäkin vuonna.

Koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne näkyi Alkon myynnissä maaliskuussa. Litramääräisesti Alkon myynti kasvoi viime vuoden maaliskuusta. Myynti oli tämän vuoden maaliskuussa 7,0 miljoonaa litraa, kun se vuosi sitten oli 6,4 miljoonaa litraa. Tuoteryhmittäin tarkasteltuna kysyntä kasvoi lähes kaikissa tuotteissa. Roseeviinien myynti kasvoi 27 prosenttia, punaviinien 20 prosenttia ja valkoviinien 14 prosenttia. Pakkaustyypeistä kasvua oli erityisesti hanapakkauksissa, ja viinipulloissa 1320 euron hintaluokassa. Valvira ja THL julkaisevat alkoholin tilastoidun kulutuksen ja kokonaiskulutuksen luvut myöhemmin.

Lähteet: Alko, ajankohtaista, 10.5.2019, Vappu ja pääsiäinen vauhdittivat huhtikuun myyntiä ja 15.4.2020, Maaliskuun myyntitiedote: Poikkeustilanne näkyi Alkon myynnissä maaliskuussa.

Vappu on myös nimi

Kuinka pitkästi on Vapusta Iloon?

Mistä löytyvät kolme Vappu-nimistä peltoa, Ylioppilaantie ja Serpentiinitie? Entä Kevät, Munkki, Kuohuvainen ja Ilo? Voit hakea niitä Maanmittauslaitoksen Kansalaisen Karttapaikka -palvelusta, jonka nimistöhaku tuntee lähes miljoona paikannimeä.

Vappu on naisen, Valborg myös miehen etunimi

Vappu-nimisiä naisia on Suomessa tällä hetkellä 3 219, joista 1 816 naisella se on ensimmäisenä nimenä. 2010-luvulla Vappu-nimi annettiin 215 lapselle, mutta suosionsa huipussa nimi oli vuosina 1920−1939, jolloin se annettiin 2 712 naiselle. Valborg-nimisiä naisia on Suomessa 346. Ennen 1900-lukua Valborg on annettu muutaman kerran nimeksi myös miehelle.

Lähde: Digi- ja väestötietovirasto, Nimipalvelu.

Valborg-nimi löytyy kaikista Pohjoismaista

Pohjoismaisia etunimitilastoja voi tutkia Nordic Names -palvelussa.


Tilastot on koonnut Tilastotietopalvelu
Lisätietoja:
puh. 029 551 2220
info@tilastokeskus.fi

Tilastokeskus ei vastaa muiden tiedontuottajien tietojen oikeellisuudesta.