Uutisia 7.9.2021

Ensimmäisen Datamenestyjät-kilpailun finalistit julkaistu

 

Ensimmäisen Datamenestyjät-kilpailun kolme finalistia on valittu. Tilastokeskuksen uusi Datamenestyjät-kilpailu tukee avoimen tiedon käyttöä yhteiskunnassa palkitsemalla parhaita sen hyödyntämiseen perustuvia käytännön toteutuksia. Esiraati valitsi finalisteiksi aakkosjärjestyksessä Diakonia-ammattikorkeakoulun (Diak) Huono-osaisuus Suomessa -karttasivuston, Turun kaupungin Väestömetsä-väestöennustetyökalun sekä Työterveyslaitoksen Työelämätieto-palvelun. Voittaja julkistetaan Tilastokeskuksen Tilastoareena 2021 -sidosryhmätilaisuudessa 29.9.

Diakin Huono-osaisuus Suomessa -palvelu kokoaa useita huono-osaisuuden mittareita, joiden tietoja voi yleistajuisesti suhteutettuna vertailla kartalla esimerkiksi kunnittain tai maakunnittain. Helppokäyttöistä palvelua on hyödynnetty esimerkiksi paikallisen päätöksenteon tukena eri puolilla Suomea.

Väestömetsä-palvelu on väestöennustegeneraattori, joka luo kuntakohtaisia, ikäryhmittäisiä väestöennusteita halutulle aikavälille. Se hyödyntää Tilastokeskuksen dataa, mutta myös koneoppimista ennusteiden kehittämisessä. Sen avulla voi lisäksi tarkastella, miten taustatietojen valinta vaikuttaa ennusteen tulokseen.

Työterveyslaitoksen Työelämätieto-palvelu kokoaa aiemmin hajallaan ollutta ajantasaista tietoa työelämän ilmiöistä. Se jalostaa ja visualisoi tietoa helposti käytettäväksi. Mukana on myös asiantuntijoiden artikkeleja valituista aineistoista. Tiedot päivittyvät jatkuvasti, ja niitä ovatkin käyttäneet esimerkiksi toimittajat ja tutkijat.

Kilpailuun osallistuivat myös Faris Alsuhail postinumeroittaisia tulo- ja puunlatvustietoja yhdistävällä Latvus-PAAVO-palvelulla, Helsingin Sanomat asumistilastoja vuorovaikutteisesti esitelleillä verkkoartikkeleillaan, Helsinki GSE:n korona-ajan taloustietoa keränneen Tilannehuone-hankkeen ohessa syntynyt Koronakriisi ja työmarkkinoiden sopeutuminen -palvelu sekä rOpenGov-yhteisö Tilastot kartalle -palvelullaan. Esiraatia ilahdutti kilpailun ehdokkaiden korkea taso ja monipuolisuus.

Esiraadin muodostivat kilpailun järjestäjien, Tilastokeskuksen ja BearingPointin, edustajat. Lopullisen voittajan valitsevaan raatiin kuuluvat Tilastokeskuksen ylijohtaja Mikko Lindholm, Osaango Oy:n perustaja Marjukka Niinioja, Helsingin kaupungin hankepäällikkö Ville Meloni, Sitran projektijohtaja Jaana Sinipuro ja BearingPointin Data & analytiikka -liiketoiminnan johtaja Jani Ristimäki.

Finalistien esittelyt videoina:


Työelämätieto

Katso video Työelämätiedosta Youtubessa

Huono-osaisuus Suomessa -karttapalvelu

Katso video Huono-osaisuus Suomessa -palvelusta Youtubessa

Väestömetsä

Katso video Väestömetsä-palvelusta Youtubessa