Nyheter 21.7.2017

Finländare tvåa i internationell statistiktävling för unga

Finländska ungdomars statistikkunnande är starkt. Paraistenseudun koulu som representerade Finland kom på andra plats i klassen för högstadier i den internationella statistiktävlingen. I statistiktävlingen utarbetar ungdomar världen över posters som beskriver samhälleliga fenomen med hjälp av statistik.

Den prisbelönta postern, dvs. den vetenskapliga affischen, utarbetades av Taina Lötjönen och Terhi Rasikannas. De anmäldes till tävlingen av läraren Sanna Laine.

Taina Lötjönen och Terhi Rasikannas

Internationell framgång med hästposter

Syftet med postertävlingen är att främja ungdomars förmåga att läsa och använda statistik. Lötjönen och Rasikannas utarbetade postern ”What happened to Horses in the 20th Century?” De undersökte hur hästpopulationen har förändrats och vilka faktorer som inverkat på den.

I tävlingen deltog över 12 000 elever från 23 länder. Den arrangerades av ISLP-projektet (International Statistical Literacy Project), som internationellt främjar läsningen av statistik och verkar under IASE (International Association of Statistical Education). I Finland arrangerades kvaltävlingen av Statistikcentralen, Riksförbundet för Lärare i Matematiska Ämnen MAOL r.f. och Statistiska Samfundet i Finland r.f.

Finländarna har haft framgång i postertävlingen flera år, senast i klassen för gymnasier år 2013. Det här var första gången Paraistenseudun koulu var framgångsrik. Resultaten publicerades i samband med Internationella Statistiska Institutets (ISI) konferens i Marocko 20.7.2017.

Statistiktävlingen i Finland har sponsrats av Teknologiindustrins 100-årsstiftelse, Sagitta Pedagog AB, MF-KA MAOL-palvelu, Edita Publishing Ab, Kustannusosakeyhtiö Otava, Finn Lectura och Art House Oy.

Förfrågningar: ISLP Director, utvecklingschef Reija Helenius 029 551 3677, Statistikcentralen

ISLP-projektets sidor