Nyheter 20.2.2017

Finlands historia med ungdomars ögon

Den finländska finalen i den internationella statistiktävlingen i att läsa och använda statistik är avgjord. Tävlingen arrangerades nu för femte gången. Finlands 100-årsjubileum till ära var temat för tävlingen den här gången Finlands historia. Vinnarna bland högstadieeleverna kommer från Paraistenseudun koulu i Pargas. I serien för gymnasier segrade Erkon lukio från Orimattila.

Syftet med tävlingen som riktar sig till elever i högstadiet och gymnasiet, är att öka de ungas färdigheter att göra statistiska undersökningar, allt från att formulera en undersökningsfråga till att presentera slutsatser. Eleverna har till uppgift att i grupp utarbeta en statistikposter, dvs. en affisch.

Tävlingen hade två klasser: högstadier och gymnasier. I Finland deltog 30 skolor och sammanlagt 1 274 elever i tävlingen. I den nationella finalen utmärkte sig följande elever:

Högstadier

Gymnasier

Vinnarna i den internationella tävlingen offentliggörs i juli i Marocko

De posters som kom på första plats i Finland översätts till engelska och sänds till den internationella finalen. Resultaten från finalen offentliggörs i juli 2017 i Marrakech, Marocko.

Tävlingen arrangeras av IASE (International Association of Statistical Education) som verkar under Internationella Statistiska Institutet (ISI) och vars syfte är att främja statistikundervisningen samt läsning och användning av statistik. Förra gången deltog 8 200 elever från olika delar av världen. I Finland arrangerades tävlingen av Statistikcentralen, Riksförbundet för Lärare i Matematiska Ämnen MAOL r.f. och Statistiska Samfundet i Finland r.f.

Tävlingen i Finland har fått stöd från Teknologiindustrins 100-årsstiftelse, Sagitta Pedagog AB, MF-KA MAOL-palvelu, Edita Publishing Ab, Kustannusosakeyhtiö Otava och Art House.

Vinnarna i Finlands tävling belönas i samband med seminariet ”De unga och framtiden” som arrangeras 7.3.2017 i Musikhuset i Helsingfors. Arrangörer är Statistikcentralen, Statens ungdomsråd och Ungdomsforskningssällskapet. Evenemanget är öppet för media.

Förfrågningar:
utvecklingschef, ISLP Director Reija Helenius, tfn 029 551 3677 eller Leila Kaunisharju, tfn 029 551 2267, e-post: förnamn.efternamn@stat.fi