Uutisia 4.12.2020

Lähde aikamatkalle suomalaisen tilastoinnin historiaan

Suomen tilastojen historia -opas vie sinut aikamatkalle suomalaisen tilastoinnin ja tilastotoimen historiaan. Itsenäisyyspäivän kunniaksi julkaistu opas käynnistää samalla uusien, tilastotietoon perehdyttävien oppaiden sarjan.

Tilastot ovat osa yhteiskunnan muistia. Niiden avulla voi tutustua tositarinoihin Suomesta ja suomalaisuudesta. Suomen tilastojen historia -opas onkin samalla kurkistus suomalaisen yhteiskunnan ja kansakunnan historiaan.

Opas kertoo muun muassa, miten Suomea koskevien asioiden tilastointi sai alkunsa ja mitä oma tilastovirasto merkitsi identiteettiään etsivälle Suomen suuriruhtinaskunnalle. Se kuvailee myös, millaisia haasteita yhteiskunnan sosiaaliset, taloudelliset ja teknologiset muutokset ovat asettaneet tilastoinnille eri aikoina.

Suomen väkiluvun kehitys vuosina 1885–2019

Suomen väestö on tasaisesti kasvanut muutamia poikkeuksellisia vuosia lukuun ottamatta. Väestötappioita on koettu nälkävuosina, sisällissodan ja toisen maailmansodan aikana. Viimeisimmät väestötappiovuodet olivat 1969 ja 1970. Tuolloin syynä oli suomalaisten massamuutto Ruotsiin.

 
Tutustu Suomen tilastojen historia -oppaaseen

Opi tilastoista -sivusto on avattu

Tilastoinnin historiaa kuvaava opas on osa uutta Opi tilastoista -sivustoa, joka on avoin kaikille tilastoista kiinnostuneille. Maksuton sivusto tarjoaa runsaasti materiaalia itsenäiseen opiskeluun. Sivustolta löytyy tilastotietoon perehdyttäviä oppaita sekä kuuntelu- ja katseluvinkkejä.

Lisätietoja: koulutuspäällikkö Marika Jokinen p. 029 551 3270