Uutisia 20.10.2020

Maailman tilastopäivänä huomio luotettavaan tietoon

Maailman tilastopäivää vietetään 20.10.2020. Tilastopäivän teemana on tänä vuonna ”Yhdistetään maailma luotettavalla tiedolla”.

YK:n julistamaa maailman tilastopäivää on vietetty vuodesta 2010 alkaen joka viides vuosi, ja teemapäivää vietetään nyt kolmatta kertaa.

Maailman tilastopäivä korostaa luotettavan tiedon merkitystä arkiajattelussa ja päätöksenteossa. Tavoitteena on tehdä tilastoja tutuiksi kansalaisille ja lisätä virallisen tilaston tunnettuutta.

Tilastokeskus juhlistaa teemapäivää piirrosvideolla, joka antaa vastauksia tilastoihin liittyviin ydinkysymyksiin: Miksi tilastoja tehdään ja miten ne syntyvät? Mitä hyötyä tilastoista on? Lyhyt versio videosta näkyy tilastopäivän ajan Helsingin metrojunien näytöillä.

Katso piirrosvideo Tilastokeskuksen YouTube-palvelusta

Tilastokeskus järjestää tilastopäivänä virtuaalisen seminaarin, jonka aiheena on luotettavan tiedon merkitys demokratian tukena.

”Tilastovirastojen puolueettomuutta ja tilastojen luotettavuutta tulee vaalia, jotta mahdollisimman moni käyttäisi virallisia tilastoja myös tulevaisuudessa tietotulvan keskellä”, sanoo Tilastokeskuksen pääjohtaja Marjo Bruun. ”Tilastovirastot voivat liittyä kiinteämmin osaksi laajempaa tietoekosysteemiä tuomalla tietojenkäsittelyyn ja tietoaineistojen ymmärrykseen liittyvää tietämystään nykyistä laajemmin yhteiskunnan käyttöön.”

Tilastopäivänä avataan myös ilmoittautuminen nuorille tarkoitettuihin tilasto-olympialaisiin.

Maailman tilastopäivä YK:n sivuilla: World Statistics Day

Lisätietoja: ryhmäpäällikkö Reija Helenius 029 551 3677, etunimi.sukunimi@tilastokeskus.fi

Jaa