Uutisia 15.6.2022

Sukupuolistunut väkivalta -verkkosivuilta tutkimustietoa naisten ja miesten kokemasta väkivallasta

Sukupuolistunut väkivalta ja lähisuhdeväkivalta Suomessa 2021 -tutkimuksessa kartoitetaan naisten ja miesten kokemuksia väkivallasta. Tutkimus on laajin kysely aiheesta pitkään aikaan. Tutkimuksen keskeiset tulokset ja tutkimusaineiston kuvaukset kootaan vastikään avatuille Sukupuolistunut väkivalta -verkkosivuille.

Lähisuhdeväkivalta ja sukupuolistunut väkivalta ovat yhä suuri yhteiskunnallinen ongelma Suomessa: 32 prosenttia naisista ja 18 prosenttia miehistä on joskus elämänsä aikana kohdannut fyysistä väkivaltaa tai sillä uhkailua parisuhteessaan. Lähisuhdeväkivalta vaikuttaa myös uhrien ja tekijöiden läheisiin ja lapsiin, jotka joutuvat usein todistamaan väkivaltaa.

Tänään on julkaistu ennakkotulosraportti, jossa esitellään tutkimuksen taustaa ja sitä, kuinka tiedot on kerätty. Lisäksi ennakkotuloksissa kerrotaan parisuhdeväkivaltakokemusten yleisyydestä, vakavuudesta ja seurauksista sekä naisilla että miehillä. Tuloksista avataan myös parisuhdeväkivallasta kertomisen yleisyyttä sekä avun hakemista.

Tutkimuksen ennakkotulokset löytyvät Sukupuolistunut väkivalta -verkkosivulta. Päivittyvälle verkkosivulle kootaan jatkossa kaikki keskeiset tutkimustiedot ja tilastot sukupuolistuneesta väkivallasta ja lähisuhdeväkivallasta.

Lisää tuloksia Sukupuolistunut väkivalta ja lähisuhdeväkivalta Suomessa 2021 -tutkimuksesta julkaistaan syksyllä 2022. Tutkimuksen alustavia tuloksia ja tietoa tutkimuksen taustoista voi lukea 25.5. julkaistusta uutisesta.

Sukupuolistunut väkivalta -verkkosivut

Sukupuolistunut väkivalta Suomessa 2021 -ennakkojulkistusraportti (pdf)

Lisätietoja:

tasa-arvo.tilasto@stat.fi

Erikoistutkija Marjut Pietiläinen
marjut.pietilainen@stat.fi
puh. 029 551 2798

Yliaktuaari Miina Keski-Petäjä
miina.keski-petaja@stat.fi
puh. 029 551 3610

Yliaktuaari Henna Attila
henna.attila@stat.fi
puh. 029 551 3378

Yliaktuaari Laura Lipasti
laura.lipasti@stat.fi
puh. 029 551 3041