Uutisia 3.2.2020

Tilastojulistekilpailu käynnistyi – ilmoittaudu kisaan

Opiskelijoille tarkoitettu kansainvälinen tilastojulistekilpailu 2020–2021 on käynnistynyt jo seitsemättä kertaa. Kilpailun tavoitteena on edistää nuorten ja yliopisto-opiskelijoiden yhteiskunnallisen tiedon käyttöä sekä kriittistä tilastojen luku- ja käyttötaitoa.

Tehtävänä on kertoa kiinnostava tarina tilastollisia välineitä käyttäen ja esittää tutkimuksen kulku ja tulokset tilastojulisteessa. Tehtävä sopii hyvin moneen oppiaineeseen ja esimerkiksi ilmiö- tai projektiviikoille.

Tilastojulistekilpailun aihe on ympäristö ja kestävä kehitys. Kilpailussa on kolme sarjaa: yläkoulu, lukio/toisen asteen oppilaat sekä ammattikorkeakoulut/kandivaiheen yliopisto-opiskelijat.

Kilpailun vaiheet

Opiskelijat laativat 2–5 hengen ryhmissä tilastojulisteen aiheesta ympäristö ja kestävä kehitys. Oppilaitoksen paras työ lähetetään Tilastokeskukseen Suomen kansallisen raadin arvioitavaksi.  Osallistuminen on maksutonta. Kilpailutöiden viimeinen palautuspäivä on 1.2.2021, joten kilpailuun on mahdollisuus osallistua useammankin ryhmän kanssa. Tilastojulisteen voi tehdä suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi.

Suomen kilpailun voittajat julkistetaan 26.2.2021 mennessä ja sarjojen voittajatyö lähetetään kansainvälisen raadin arvioitaviksi.

Kansainvälinen raati valitsee kesällä 2021 eri sarjojen voittajat. Parhaat tilastojulisteet ovat esillä heinäkuussa ISI:n (International Statistical Institute) järjestämässä 63:nnessa Maailman tilastokongressissa Hollannissa.

Kansallisessa kilpailussa on raha- ja tavarapalkintoja. Kansainvälisen kilpailun palkinnot yläkoulu- ja lukiosarjoissa osallistuneille ovat: 1. palkinto 450 euroa, 2. palkinto 350 euroa, 3. palkinto 200 euroa /ryhmä. Yliopistosarjan voittaja saa 1 000 euroa.

Suomen kansallisen kilpailun järjestävät yhteistyössä Tilastokeskus, Matemaattisten aineiden opettajien liitto MAOL ry ja Suomen Tilastoseura ry. Kansainvälisen kilpailun järjestää tilastojen lukutaitoa kansainvälisesti edistävä ISLP-projekti (International Statistical Literacy Project).

Lisätietoja kilpailusta

Ilmoittaudu kilpailun rekisteröitymislomakkeella:
Rekisteröitymislomake yläkouluille, lukioille/toisen asteen oppilaitoksille

Rekisteröitymislomake yliopistoille/ammattikorkeakouluille

Katso kilpailun esite , juliste , ohjeet tilastojulisteen tekemiseen , kilpailun säännöt , opettajan ohjeet (pdf-dokumentteja)

Tutustu ISLP-projektin sivuihin 

Yhteydenotot:
Suomen ISLP maakoordinaattori Jaana Kesti 029 551 2267,
kehittämispäällikkö Reija Helenius 029 551 3677, etunimi.sukunimi@tilastokeskus.fi

 

Jaa