Aiheet
Ympäristö ja luontoYritykset

Ympäristöliiketoiminta jatkoi kasvuaan vuonna 2021

tiedote | Ympäristöliiketoiminta 2021

Tilastokeskuksen mukaan Suomen ympäristöliiketoiminnan liikevaihto oli 43 miljardia euroa vuonna 2021. Teollisuuden ympäristöliiketoiminnan liikevaihto oli 13,4 miljardia euroa. Se kasvoi 9 % edellisvuodesta, mikä antoi pontta koko ympäristöliiketoiminnan kasvulle. Myös toiseksi suurimman ympäristöliiketoiminnan toimialan, rakentamisen, liikevaihto kasvoi saman verran prosentuaalisesti.

Pääkohdat

  • Ympäristöliiketoiminnan liikevaihto kasvoi 11 % edellisvuodesta.
  • Teollisuus ja rakentaminen siivittivät kasvua.
  • Muutos matalaenergiarakentamisen määrittelyssä vähensi ympäristöliiketoiminnan lukuja.

Teollisuus ja rakentaminen ympäristöliiketoiminnan kasvun taustalla

Ympäristöliiketoiminnan liikevaihto oli 43 miljardia euroa vuonna 2021. Ympäristöliiketoiminnassa tehtiin reilut 150 000 henkilötyövuotta. Viennin arvo oli 8 miljardia euroa ja arvonlisäys yli 16 miljardia euroa, joka on 7 % koko kansantalouden arvonlisäyksestä. 

Suurimman ympäristöliiketoiminnan toimialan, teollisuuden, liikevaihto oli vuonna 2021 13,4 miljardia euroa, joka on yli kolmasosa koko ympäristöliiketoiminnasta. Teollisuudessa tehtiin vajaat 21 000 henkilötyövuotta ja sen arvonlisäys oli 2,9 miljardia euroa. Liikevaihdon kasvun taustalla oli kemianteollisuus. Sen liikevaihto oli kasvanut huomattavasti aikaisempien vuosien tavoin ja oli 3,7 miljardia euroa vuonna 2021. Kasvu johtuu uusiutuvien energialähteiden tuotannon lisääntymisestä. 

Rakentamisen liikevaihto vuonna 2021 oli 13 miljardia euroa. Rakentamisessa tehtiin vajaat 50 000 henkilötyövuotta. Rakentamisen arvonlisäys oli 4,3 miljardia euroa, joka oli suurin ympäristöliiketoiminnan toimialojen arvonlisäyksistä. Rakentamisen ympäristöliiketoiminta koostuu pääosin energiatehokkaista ratkaisuista.

Koko kansantalouteen verrattaessa teollisuuden ympäristöliiketoiminnan kasvu vuonna 2021 noudatti samaa suuntaa kuin teollisuuden tuotos kokonaisuudessaan. Myös palvelualojen liikevaihto nousi ympäristöliiketoiminnassa koko talouden vanavedessä.

Vuoden 2021 ympäristöliiketoimintatilaston laskennassa muutos matalaenergiarakentamisen määrittelyssä on otettu huomioon, minkä vuoksi vuodesta 2018 lähtien teollisuuden ja rakentamisen toimialoilla ympäristöliiketoiminnan liikevaihto, arvonlisäys, vienti ja henkilöstötyövuodet ovat alhaisemmat aikaisemmin raportoituun verrattuna. Tämän muutoksen myötä teollisuudesta tuli suurin ympäristöliiketoiminnan toimiala.

Energiavarojen hallinta suurimpana tuoteluokkana

Vuonna 2021 ympäristöliiketoiminnan liikevaihdosta valtaosa, 84 %, liittyi luonnonvarojen hallintaan ja loput 16 % ympäristönsuojeluun. Selvästi suurin ympäristöliiketoiminnan tuoteluokka oli energiavarojen hallinta reilun 23 miljardin euron liikevaihdolla. Seuraavaksi suurimmat tuoteluokat olivat mineraalivarojen hallinta, liikevaihto yli viisi miljardia euroa, ja jätevesihuolto yli kolmen miljardin euron liikevaihdolla.

Energiavarojen hallinta käsittää energiantuotantoa uusiutuvista luonnonvaroista ja energiansäästöön liittyvää toimintaa. Mineraalivarojen hallinta koostuu pääosin kierrätysmetallin käyttöön liittyvästä liiketoiminnasta.

Tietokantataulukot

Poimi tarvitsemiasi tietoja taulukoiksi, tarkastele tietoja kuvioina, tai lataa dataa käyttöösi.

Päivittyneet tietokantataulukot
Käytetyt luokitukset:
  • Ympäristöliiketoimintaluokka
  • Toimiala
Päivitetty:

Tulevat julkaisut

Taustatiedot

Dokumentaatio
Viittausohje

Tilaston asiantuntijat

Tiedustelut ensisijaisesti
Nina Hiltunen
yliaktuaari
029 551 3089
Muut asiantuntijat
Vastaava osastopäällikkö

Miksi tätä sisältöä ei näytetä?

Tämä sisältö ei näy, jos olet estänyt evästeiden käytön. Jos haluat nähdä sisällön, tarkista evästeasetuksesi.