Aiheet
Koulutus ja tutkimus

Vuoden 2022 uusista ylioppilaista koulutusten ulkopuolelle jäi 64 %

tiedote | Koulutukseen hakeutuminen 2022

Korjaus

Koulutukseen hakeutuminen -tiedotteen tekstiä on korjattu 20.12.2023.
Lue lisää korjauksesta

Muutos

Uusi tietokantataulukko ammatillisen perustutkinnon suorittaneiden jatkokoulutukseen pääsystä julkaistaan 12.12.2023.
Lue lisää muutoksesta

Muutos

Taulukon 11gg Uudet opiskelijat aikaisemman tutkinnon mukaan aikasarjaa pidennetty alkamaan vuodesta 2000.
Lue lisää muutoksesta

Tilastokeskuksen mukaan kevätlukukaudella 2022 uusia ylioppilastutkinnon suorittaneita oli 25 900, heistä 3/5 oli naisia. Uusista ylioppilaista 80 % haki välittömästi jatko-opintoihin, mutta vain 36 % jatkoi välittömästi opintoja. Yliopistokoulutuksessa jatkoi 22 %, ammattikorkeakoulussa 12 % ja ammatillisessa koulutuksessa 1,7 % uusista ylioppilaista.

Keskeisiä poimintoja

  • Kevään ylioppilaiden välitön hakeutuminen vähentyi edellisvuoteen nähden.
  • Kevään ylioppilaista 64 % jäi ilman jatkokoulutuspaikkaa.
  • Vuonna 2019 valmistuneista ylioppilaista 76 % oli opiskelemassa 3 vuotta valmistumisen jälkeen.
  • Vuonna 2019 ammatillisen perustutkinnon suorittaneista 23 % oli opiskelemassa 3 vuotta valmistumisen jälkeen.
  • Uusista yliopistokoulutuksen opiskelijoista 27 % oli suorittanut jonkin aiemman korkeakoulututkinnon.

Kevään uusien ylioppilaiden välitön hakeutuminen jatko-opintoihin vähentyi edellisvuoteen nähden

Kevään 2022 uusista ylioppilaista 80 % haki välittömästi jatko-opintoihin joko yliopistokoulutukseen, 47 %, ammattikorkeakoulutukseen, 19 %, yliopisto- ja ammattikorkeakoulutukseen, 12 %, tai ammatilliseen koulutukseen, 1,2 %. Välitön hakeutuminen vähentyi lähes 4 prosenttiyksikköä, miehillä 2,5 prosenttiyksikköä ja naisilla 4,4 prosenttiyksikköä.

Suurin osa, 47 %, uusista ylioppilaista haki vain yliopistokoulukseen. Vain yliopistokoulutukseen hakeneiden uusien ylioppilaiden määrä väheni edellisvuodesta vajaa kaksi prosenttiyksikköä. Vain ammattikorkeakoulutukseen hakeneiden tuoreiden ylioppilaiden osuus oli 19 % vuonna 2022.

Vain yliopistokoulutukseen haki uusista naisylioppilaista isompi osuus, 48 %, kuin uusista miesylioppilaista, 45 %. Miehistä 22 % ei hakenut ylioppilasvuonna jatko-opintoihin, naisista jatko-opintoihin hakemattomien osuus oli 19 %. Ammattikorkeakoulutukseen hakeneiden miesylioppilaiden osuus, 20 %, oli prosenttiyksikön suurempi, kuin ammattikorkeakoulutukseen hakeneiden naisylioppilaiden osuus, 19 %.

Uusista ylioppilaista vain 36 % jatkoi välittömästi opintoja

Kevään 2022 ylioppilaista, naisista 68 % ja miehistä 58 %, jäi ilman jatkokoulutuspaikkaa. Ilman koulutuspaikkaa jääneiden naisten osuus kasvoi 2 prosenttiyksikköä ja miesten osuus väheni yhden prosenttiyksikön.

Tuoreista naisylioppilaista yliopisto- ja ammattikorkeakoulutuksessa jatkoi pienempi osuus, 30 %, kuin tuoreista miesylioppilaista, 41 %. Kuitenkin tuoreista ylioppilaista näihin koulutuksiin jatkaneiden naisylioppilaiden määrä, 4 500, oli suurempi, kuin tuoreiden miesylioppilaiden määrä, 4 400.

Vuonna 2019 valmistuneista ylioppilaista 76 % oli opiskelemassa 3 vuotta valmistumisen jälkeen

Kun tarkastellaan vuonna 2019 valmistuneiden ylioppilaiden (30 900) välitöntä sijoittumista jatko-opintoihin, samana vuonna jatko-opintopaikan sai 28 %. 54 % valmistuneista oli saanut opiskelupaikan vuoden 2020 loppuun mennessä, alemman korkeakoulututkinnon oli aloittanut 28 %, ammattikorkeakoulututkinnon 20 % ja ammatillisen peruskoulutuksen 4 %. Kaksi vuotta valmistumisen jälkeen opintoihin sijoittuneiden osuus nousi 70 %:iin. Vuoden 2022 loppuun mennessä opintonsa oli aloittanut 76 % vuonna 2019 valmistuneista ylioppilaista. 41 % oli aloittanut opintonsa yliopistossa ja 31 % ammattikorkeakoulussa.

Pinottu pylväskuvio vuonna 2019 ylioppilaaksi valmistuneiden opiskelutilanteesta vuosina 2019–2022. Valmistumisvuonna jatko-opinnoissa oli 28 % ja osuus nousee niin, että 3 vuotta valmistumisen jälkeen jatko-opinnoissa on 76 %.

Vuonna 2019 ammatillisen perustutkinnon suorittaneista 23 % oli opiskelemassa 3 vuotta valmistumisen jälkeen

Kun tarkastellaan vuonna 2019 ammatillisen perustutkinnon suorittaneiden (47 700) välitöntä sijoittumista jatko-opintoihin, samana vuonna opintoja jatkoi 5 %. Valmistuneista 3 % opiskeli ammattikorkeakoulussa. Kaksi vuotta valmistumisen jälkeen uusiin opintoihin sijoittuneiden osuus oli 21 %. Vuoden 2022 loppuun mennessä opiskelemassa oli 23 % vuonna 2019 ammatillisen perustutkinnon suorittaneista. 14 % oli aloittanut opintonsa ammattikorkeakoulussa, 5 % ammatillisessa perustutkintokoulutuksessa ja 1 % yliopistossa.

Vuonna 2022 ammattikorkeakoulun tai yliopiston aloittaneista opiskelijoista suurimmalla osalla korkein aiempi tutkinto on ylioppilastutkinto

Ammatillisen koulutuksen (ammatillinen perustutkinto, ammattitutkinto ja erikoisammattitutkinto) aloittaneella opiskelijalla 44 % oli suoritettuna jokin peruskoulun jälkeinen tutkinto vuonna 2022. Ammatillisen tutkinnon oli aiemmin suorittanut 24 %. Ylioppilastutkinnon oli suorittanut 5 %, sekä ylioppilastutkinnon että ammatillisen tutkinnon oli suorittanut 4 % ja korkeakoulututkinnon oli suorittanut 11 % uusista ammatillisen koulutuksen opiskelijoista.

Lukiokoulutuksen vuonna 2022 aloittaneista opiskelijoista 99 % aloitti ilman peruskoulun jälkeistä tutkintoa.

Ammattikorkeakoulutuksen (ammattikorkeakoulututkinto, ylempi ammattikorkeakoulututkinto) vuonna 2022 aloittaneista joka kolmannella, 31 %, oli korkeimpana tutkintona ylioppilastutkinto ja joka neljännellä, 27 %, toisen asteen ammatillinen tutkinto. Sekä ylioppilastutkinnon että ammatillisen tutkinnon suorittaneita uusista ammattikorkeakoulutuksen opiskelijoista oli 10 %. Edellisvuoteen verrattuna oli ammattikorkeakoulutuksen aloittaneista ylioppilastutkinnon suorittaneita ja sekä ylioppilastutkinnon että ammatillisen tutkinnon suorittaneita 0,9 prosenttiyksikköä vähemmän. Ammatillisen tutkinnon suorittaneita oli 1 prosenttiyksikkö enemmän.

Yliopistokoulutuksen aloittaneista opiskelijoista 58 %:lla oli taustalla korkeimpana tutkintona ylioppilastutkinto vuonna 2022. Uusista yliopistokoulutuksen opiskelijoista 27 % oli suorittanut jonkin aiemman korkeakoulututkinnon. Sekä ylioppilastutkinnon että ammatillisen tutkinnon suorittaneita oli uusista opiskelijoista 3,5 %. Uusista yliopisto-opiskelijoista 2 %:lla oli korkeimpana tutkintona toisen asteen ammatillinen tutkinto.

Muutos

Uusi tietokantataulukko ammatillisen perustutkinnon suorittaneiden jatkokoulutukseen pääsystä julkaistaan 12.12.2023.
Lue lisää muutoksesta

Muutos

Taulukon 11gg Uudet opiskelijat aikaisemman tutkinnon mukaan aikasarjaa pidennetty alkamaan vuodesta 2000.
Lue lisää muutoksesta

Tietokantataulukot

Poimi tarvitsemiasi tietoja taulukoiksi, tarkastele tietoja kuvioina, tai lataa dataa käyttöösi.

Päivittyneet tietokantataulukot
Käytetyt luokitukset:
  • Koulutussektori
  • Sukupuoli
  • Aiempi tutkinto
Ajanjakso:
vuosi
Päivitetty:
Käytetyt luokitukset:
  • Koulutus
  • Aiempi tutkinto
  • Koulutusala
  • Sukupuoli
Ajanjakso:
vuosi
Päivitetty:
Käytetyt luokitukset:
  • Sukupuoli
  • Koulutukseen hakeutuminen
Ajanjakso:
vuosi
Päivitetty:
Käytetyt luokitukset:
  • Jatko-opinnot
  • Sukupuoli
Ajanjakso:
vuosi
Päivitetty:
Käytetyt luokitukset:
  • Sukupuoli
  • Oppilaitoksen sijaintialue
Ajanjakso:
vuosi
Päivitetty:
Käytetyt luokitukset:
  • Koulutussektori
  • Kohdejoukko
  • Sukupuoli
Ajanjakso:
vuosi
Päivitetty:
Käytetyt luokitukset:
  • Opiskelutilanne
  • Sukupuoli
  • Koulutusaste
Ajanjakso:
vuosi
Päivitetty:
Uudet tietokantataulukot

Tulevat julkaisut

Taustatiedot

Dokumentaatio
Viittausohje

Tilaston asiantuntijat

Tiedustelut ensisijaisesti
Palvelusähköposti
koulutustilastot@stat.fi
Anna Loukkola
yliaktuaari
029 551 3678
Muut asiantuntijat
Vastaava osastopäällikkö

Miksi tätä sisältöä ei näytetä?

Tämä sisältö ei näy, jos olet estänyt evästeiden käytön. Jos haluat nähdä sisällön, tarkista evästeasetuksesi.