Tiedote 26.10.2009

Suomessa Pohjoismaista eniten korkea-asteen opiskelijoita

Suomessa on Pohjoismaista suhteellisesti eniten yliopisto- ja korkeakouluopiskelijoita. Suomalaisista 20-39-vuotiaista lähes joka viides opiskelee korkea-asteella, kun samanikäisistä ruotsalaisista ja islantilaisista korkea-asteella opiskelee noin joka seitsemäs ja tanskalaisista ja norjalaisista noin joka kahdeksas. Tiedot ilmenevät tuoreesta Pohjoismaiden tilastollisesta vuosikirjasta Nordisk statistisk årsbok - Nordic Statistical Yearbook 2009.

Pohjoismaisesta vuosikirjasta löytyy myös seuraavia tilastotietoja:

  • Grönlantilaiset, suomalaiset ja tanskalaiset miehet ovat Pohjolan lyhytikäisimpiä. Vastasyntyneiden grönlantilaispoikien odotettavissa oleva elinaika on keskimäärin 66,3 vuotta ja suomalais- ja tanskalaispoikien 76,3 vuotta. Pohjoismaalaisista pisimpään eli keskimäärin 83,2-vuotiaiksi voivat odottaa elävänsä ruotsalaistytöt, mutta suomalais-, norjalais- ja islantilaistytöilläkin elinaikaa on odotettavissa lähes yhtä paljon, 83,0 vuotta.
  • Suomalaisnaisten työttömyysaste oli vuonna 2008 Pohjoismaiden suurin, 6,7 prosenttia, ja norjalaisnaisten puolestaan pienin, 2,3 prosenttia.
  • Ruotsalaiset tupakoivat pohjoismaalaisista vähiten. Ruotsalaismiehistä 87 ja ruotsalaisnaisista 85 prosenttia ei tupakoi päivittäin. Suomalaisnaisista on päivittäin polttamatta 83 prosenttia, mutta suomalaismiehistä vain 74 prosenttia.
  • 5-vuotiaista ruotsalaislapsista 98 prosenttia oli viime vuonna päivähoidossa kodin ulkopuolella. Suomessa vastaava osuus oli Pohjoismaiden pienin, 77 prosenttia.
  • Emma ja Lucas ovat suosittuja etunimiä Pohjoismaissa. Emma oli vuonna 2008 suosituin vastasyntyneiden tyttöjen nimi sekä Suomessa että Tanskassa. Lucas oli poikien suosituin nimi Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa.

Pohjoismaiden tilastollinen vuosikirja on 150-sivuinen tietopaketti, joka sisältää vertailevaa tilastotietoa muun muassa ympäristöstä, väestöstä, koulutuksesta, työmarkkinoista, elinkeinoista ja taloudesta. Tilastot kattavat viisi Pohjoismaata sekä Ahvenanmaan, Färsaarten ja Grönlannin itsehallintoalueet.

Vuosikirja tarjoaa kuvioiden ja taulukoiden lisäksi tiivistettyä taustatietoa eri aiheista. Aineistot ovat sekä ruotsiksi että englanniksi. Lisäksi Internetissä on ilmainen tietokanta, joka sisältää runsaasti pohjoismaista vertailutietoa. Tietokanta ja vuosikirjan pdf-versio löytyvät Pohjoismaiden ministerineuvoston sivuilta www.norden.org.

Pohjoismaiden ministerineuvoston julkaisema vuosikirja maksaa 50 euroa. Kirjaa voi tilata Tilastokeskuksen myyntipalvelusta (09) 1734 2011 tai sähköpostitse myynti@tilastokeskus.fi.

Lisätietoja: Hans Baumgartner, Tilastokeskus, (09) 1734 2399, etunimi.sukunimi@tilastokeskus.fi