Suomi ennen ja nyt

Suomen itsenäisyyden vuosikymmeniin mahtuu useita yhteiskunnallisia, taloudellisia, tieteellisiä ja teknologisia murroksia. Ne näkyvät selvästi myös tilastoissa – tilastot ovat yhteiskunnan kuva.

Suomi maailman kärjessä

Suomi on maailmassa pieni maa. Suomen väestö on vain 0,07 prosenttia maailman väestöstä ja pinta-ala saman verran maailman pinta-alasta. Mutta pienikin voi ponnistaa maailman kärkeen, ja niin Suomi on tehnyt: kansainvälisissä hyvien asioiden maavertailuissa Suomi on usein kärkijoukossa muiden Pohjoismaiden kanssa.

Suomi maailman kärjessä -listalta löydät vertailuja, joissa Suomi on maailman kärjessä.

Vuosisadan vertailut

Vuosisadan vertailuissa esittelemme yhteiskunnassa ja arjessa tapahtuneita muutoksia itsenäisyyden alkuvuosien ja nykypäivän lukujen avulla. Vertailut löytyvät verkkosivun lisäksi myös Tilastokeskuksen Twitter- ja Facebook-tileiltä tunnisteella #vuosisatavertailu.

Vertailujen yhteydessä näkyvät valokuvat ovat suomalaisten museoiden kokoelmista.

Suomen tilastollinen vuosikirja 1917Vuosisadan lähteet

Vuosisadan lähteet -listaukseen on kerätty helposti käytettäviä tilastolähteitä Suomen itsenäisyyden ajalta.

Se, mitä tilastoja on saatavana eri vuosilta ja vuosikymmeniltä, on sidoksissa tilastotoimen ja myös Suomen yhteiskunnan historiaan. Esimerkiksi vuosiksi 1939–1940 suunniteltu väestölaskenta peruuntui talvisodan takia, ja niinpä ensimmäinen kattava väestölaskenta suomalaisista on tehty vasta vuonna 1950.

Tilastoinnin vaiheisiin voi tutustua Tilastokoulun Suomen tilastojen historia -verkkokurssilla.

Tilastokilpailun voittajatyöt

Tilastokeskus järjesti Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi kaksi tilastojen käyttöön liittyvää kilpailua.

Tilastot mediassa -kilpailun voittaja oli Ylen Kyllä ennen nuoriso oli kunnollista - vai oliko? -artikkeli.

Ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen opiskelijoille suunnatun kilpailun voitti Jyväskylän yliopiston opiskelijaryhmän Ennen oli kaikki … -historiapeli.

Uutinen kilpailujen voittajista 22.11.2017

Me kaikki olemme tilastoja

Tilastot sisältävät valtavasti tietoa yhteiskunnastamme ja aivan arkisistakin asioista. Miltä maailma näyttää tilastojen valossa?

Katso Me kaikki olemme tilastoja -video.